27 Април 2024събота01:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Европа

Опасен дует

Трансатлантическото регулаторно сътрудничество ще позволи на бюрократите и големия бизнес да атакуват обществения интерес

/ брой: 18

автор:Кристиела Симеонова

visibility 763

Продължаващите преговори между Европейския съюз и САЩ за търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) имат за цел въвеждането на еднакви правила от двете страни на Атлантика или т.нар. регулаторно сътрудничество. Тази част от преговорите включва премахването на регулаторните бариери и предотвратяването на нови такива с регламенти от обществен интерес, които ще трябва да преминават през дълги процедури, включително и контрол от страна на бизнеса за възможните въздействия върху търговията. Това предизвиква опасения, че планираното споразумение ще доведе до атака срещу екологичните норми, регулациите за безопасност на работното място, както и срещу общественото здраве и безопасността на храните.
Най-новият доклад на организацията "Обсерватория Корпоративна Европа" (CEO) установява, че процедурите по регулаторно сътрудничество вече са били използвани, за да се забави или предотврати създаването на законодателство в обществен интерес.
"Обсерватория Корпоративна Европа" (CEO) е базирана в Брюксел организация, чиято основна мисия е да проучва дали и как корпоративните интереси влияят и са обслужвани от европейските институции.
Докладът изследва произхода и въздействията на предложенията в ТТИП за регулаторно сътрудничество и показва, че този процес е доминиран от големия бизнес още от самото начало. В проучването са посочени примери като затихналата амбиция на Евросъюза за управление на опасните отпадъци в сферата на електрониката, липсата на надзор върху застрахователния гигант AIG в годините, довели до финансовата криза през 2008 г., пренебрегването на редица правила за защита на личните данни, както и забавените или вече отслабени предложения за тестването върху животни, озоноразрушаващите вещества или емисиите от въздушния транспорт.
Предпочитаният подход от страна на ЕС - да се гарантира, че законите от двете страни на Атлантика са подобни, е точно този тип "регулаторно сътрудничество", което вече е довело до снижаване на европейските стандарти.
Преговорите за ТТИП официално стартираха през 2013 г., но подготовката за споразумението е в ход в продължение на десетилетия, водена до голяма степен без необходимата прозрачност и с привилегирован достъп на представители на едрия бизнес. Тъй като преговорите покриват широк спектър от области, Брюксел се е превърнал в притегателна сила за лобистите, коментира CEO.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ