24 Април 2024сряда11:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

Такса "възпитание"

/ брой: 18

автор:Боян Бойчев

visibility 2034

От няколко дни по медиите и в мрежата тече оживена дискусия.
В старозагорско заведение искали такса "дете". Заведението не разполагало с детска площадка и родителите, които посещават заведението с децата си, трябвало да плащат такава такса или надценка върху сметката.
Вопъл до небето! Дискриминация!
Дали?
Не, не казвам, че глобата е правилна. Може би не това е начинът.
Проблемът е друг - възпитанието на подрастващите. Всеки ден общувам с деца, виждал съм поведението им не само в заведения, но и на детски площадки, и на улицата, и в училище. Освободени от всякакви задръжки, лишени от чувство за благоприличие, те демонстрират огромно самочувствие, подклаждано от родителите им.
 Да имаш дете не значи да го родиш. Нито само да го нахраниш и облечеш или да му купиш последния модел телефон. Да имаш дете означава да го възпиташ. Това сякаш не искат да разберат днешните родители. За тях формулата изглежда проста: детето ми е гений, всичко му е позволено, затова всеки негов каприз ще бъде задоволяван. И на всичко това се гледа с умиление.
Родителите нямат време за възпитание. Възпитанието обикновено се възлага на детските възпитатели или на учителите, но и то трябва да е с мярка - да не би случайно да се накърни самочувствието на галеника...
"Мамино детенце" го е казал Любен Каравелов. 
Обикновено човек отива на заведение, за да се забавлява, да "разпусне". Да се види с приятели. Да изживее романтичен миг с любимия си. 
В много западноевропейски страни децата не могат да посещават ресторанти заедно с възрастните. Дори не могат да ходят на гости, освен ако това изрично не е упоменато в поканата.
При нас няма такова нещо. Нормално ли е дете да се носи като обезумяло между масите в заведение в 11 часа вечерта? Да хленчи и мрънка, като се очаква сервитьорите да го забавляват.
Може би глобата не е начинът. Но не ви ли се струва, че взехме прекалено много да мърморим срещу явната дискриминация, когато приемаме другата, скритата? Нима не е дискриминация новият телефон на детето по отношение на седящото на съседния чин с по-скромни възможности? 
Вижте, обществото ни е болно. В последните години страдаме от огромен дефицит на ценности. Чисто човешки. И докато не се излекуваме, ще плащаме такса "възпитание".

Отиваме на избори като доказана алтернатива

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Всеки десети родител отказва задължителна ваксина

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Партия "Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 1

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 1

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 2

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ