20 Април 2024събота09:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Коварните страдания на зрението

Глаукомата и катарактата са бич за възрастните хора, но са лечими, казва д-р Веселин Даскалов, началник на отделението по офталмология в МБАЛ "Токуда Болница София"

/ брой: 52

автор:Аида Паникян

visibility 5369

- Д-р Даскалов, защо напоследък наричат глаукомата и катаракта социално значими заболявания?
- Това са първите две причини за слепота на хората над 60 г., а това влошава качеството им на живот. Като погледнем статистиката, виждаме, че страните, в които катарактът е първа причина за слепота, имат по-слабо развита икономика. Обикновено глаукомата е водеща причина за слепота в индустриалните държави.   
- Каква е честотата на двете заболявания?
- Глаукомата засяга около 1-1.5% сред населението след 40 г., и близо 5% от хората над 70 г. Най-често се открива случайно по време на профилактични преглед. Няма ясни симптоми. Човек постепенно ослепява. Тъй като се засяга периферното зрение, пациентът твърде късно разбира какво се случва. Затова, когато пациент над 40 г., и особено - над 60 г., отиде на очен преглед, трябва да подсети лекаря да провери вътреочното му налягане и да прегледа очните дъна. Защото често под катаракта се "крие" глаукома. Освен това гранични стойности на вътреочното налягане също може да доведат до глаукомна атрофия на зрителния нерв. Много рядко при закритоъгълната глаукома може пациентът да вижда цветни кръгове около лампата, може да усеща парене и тежест в очите. В 2/3 от случаите това се дължи на увеличеното  вътреочно нялягане, а в 1/3 от случаите - на съдови промени 
- Измерването на вътреочното налягане допълнително ли се заплаща от пациента?
- Не, то е включено в основния офталмологичен преглед по здравна каса. Още повече, че повечето очни кабинети са оборудвани със скринингови тонометри, с които изследването се прави за 30 секунди.
- Може ли да се говори за наследственост при глаукомата?
- Наследствеността при глаукомата е 30%. Ако сте над 45 и е налице един от следните рискови фактори: болен близък, късогледство, диабет, очна травма, употреба на кортизонови препарати, непременно посещавайте вашия офталмолог един път годишно. Глаукомата обикновено засяга и двете очи, възможно е те да са засегнати в различна степен.
- Лечимо заболяване ли е глаукомата?
- Да. Има и медикаментозно лечение, и хирургично. У нас има почти всички известни в света лекарства, включително и най-новите. За съжаление новите медикаменти са много скъпи - между 35 и 40 лв., но от юни м.г. НЗОК поема само 1/2 от стойността им. Глаукомата не е по-малко значимо заболяване, отколкото например рака. Какво от това като сме живи, като сме слепи? Така хората стават инвалиди. По-старите капки са и по-евтини, но в около 60% от случаите са с изчерпан ефект.
Уврежданията, които глаукомата предизвиква, са необратими, затова е важно пациентът да държи под контрол вътреочното си налягане и по възможност да го мери всеки месец. За жалост НЗОК плаща само за 2 прегледа годишно на диспансеризираните с глаукома пациенти. Това е подигравка със сериозността на това заболяване.  
Лечението с капки е първата и най-популярна стъпка. Някои от тях намаляват течността, произвеждана от окото, докато други подобряват оттичането й. Втората стъпка е лазерната терапия и хирургията.
При оперативното лечение се създава втори дренажен канал или се поставя дренажен имплант, за да се намали налягането. Процедурата, наречена лазерна трабекулопластика, подобрява дренажа при пациенти с откритоъгълна глаукома. При тези със закритоъгълна глаукома се прилага т.нар. лазерна иридотомия. При нея се прави малък отвор в ириса. Ефектът от лазерната терапия е от 6 месеца до 2 години. Но това е доброто решение при трудно подвижни пациенти, при пациенти, които заради други заболявания не могат да понесат операция. 
Операциите при глаукома възстановяват нормалните пътища за отток на вътреочната течност или намаляват нейната продукция. В около 95% от случаите операциите при глаукома са успешни и запазват зрението до състоянието, в което е било до момента на операцията.
От няколко години вече се използват т.нар. импланти. Ефектът от класическата операция при глаукома е около 5 години. Но с имплантите успехът на операцията и продължителността на ефекта му са значително по-големи. В момента най-често използваните импланти са колагенови гъбички, трайни метални тръбички или клапи. У нас се използват от 7-8 години и досега няма случай да са били отхвърлени от някои пациенти. Проблемът при имплантите е, че те се заплащат от пациента - здравната каса не поема стойността им. При различните цената е различна - от 150 до 1800 лв. (за брой, а не за чифт).
Разбира се, като при всяка операция има риск от усложнения като кръвоизлив, възпаление и др., но те са несравними с риска от необратима загуба на зрението. И, разбира се, след операцията трябва да се спазва хигиена и да се прилагат временно капки и мехлеми.
Хирургичното лечение не във всички случаи е ключът към добрия изход на заболяването. Единствено офталмохирургът може да прецени кое натежава - вредата или ползата от оперативна намеса.
- В България глаукомата или катарактът е водеща причина за слепота при възрастните хора?
- По данни от 2004 г. катарактът е основна причина за загуба на зрението при хора над 55 г. За това заболяване в последните 10 години се говори много и пациентите идват при нас добре информирани.
- Кои са причините за появата на перде?
- Промените в зрението настъпват постепенно и в началото дори не будят тревога. Влошаването продължава месеци или дори години. Катарактът може да е вроден или причинен от травма, или от диабет, или от продължителна употреба на някои лекарства, като стероиди например. Има случаи и млади хора да развият катаракт. Но най-често е част от естествения процес на стареене. Няма лекарства или диета, които биха повлияли нейното развитие. Единственият изход е операцията. У нас годишно се правят по около 30 хил. операции на катаракт, което нарежда страната ни на средно ниво на оперативност в Европа. Около 90% от операциите в страната се правят с ултразвук, работи се със съвременни апарати, правят се много малки разрези - под 3 мм, операцията е бърза и с изключително добър ефект за пациента. Използват се много и различни видове импланти (лещи), като цената им варира от 600 до 2600 лв.
Около 98% от операциите на катаракт са успешни. Веднъж премахнато, пердето не може да се появи отново. Ако след време отново зрението на пациента се замъгли, става дума за т.нар. вторична катаракта. Третира се чрез кратка лазерна процедура.


Внимавайте след операцията

Наричат глаукомата "тихият крадец на зрение" - онова, което вземе, не връща обратно. Развитието на вече диагностицираната глаукома зависи много и от начина ви на живот, казва д-р Даскалов. Той съветва:
Избягвайте физическите и психически претоварвания.
Максималната разрешена тежест е 10 килограма.
Каквото и да правите - четете, чертаете, шиете, не го правете с наведена глава и при лошо осветление.
Хранете се рационално, съответно на възрастта си, отдайте предпочитания на зеленчуците, рибата, плодовете, ограничете мазнините и захарта.
Спрете цигарите.
Осигурете си здрав сън.
Ако пътувате, не си забравяте капките!    

  

Пациентите може да доплащат за операция на перде

От т.г. здравната каса намали с 20% цената на клиничната пътека за операция на катаракта. Това ще намали качеството на оперативната работа или в най-добрия случай - по-евтини консумативи, коментира д-р Даскалов.
Освен това от 2011 г. двете клинични пътеки за лечение на това заболяване са обединени в една и е взета цената на по-евтината, научи ДУМА.
През м.г. по по-скъпата клинична пътека са направени над 25 хил. операции в страната, а по другата - над 4 хил.

Безплатни прегледи в "Токуда"

Безплатни прегледи на пациенти с катаракта и глаукома организира МБАЛ "Токуда Болница София".
Консултациите ще бъдат извършени на 12.03.2011 г. (събота) от 8.00 до 14.00 ч. след предварително записване на тел: 02/403 4000.
Прегледите са част от програма, посветена на Световния ден на глаукомата. В рамките на инициативата ще бъде организирана отворена за пациенти лекция "Ранна диагностика и съвременно лечение на глаукома", която ще се проведе на 11 март (петък) от 13,00 ч. в аулата на МБАЛ "Токуда Болница София".

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ