25 Април 2024четвъртък03:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард/Срещи

Кирил Риндлисбахер:

Швейцария е като една златна клетка

В културно отношение Европа всъщност не е обединена, смята единадесетокласникът

/ брой: 24

автор:Мария Нинова

visibility 1929

Кирил Риндлисбахер е роден на 07.06.1998 в кантона Ааргау. Майка му е българка, а баща му швейцарец. От тригодишен живее в кантона Цюрих. Ученик в 11 клас с профил икономика и право. След като завърши, иска да продължи да учи в Германия.


"Младите швейцарци са либерални, но антиевропейски настроени"
"Никой не може да си позволи да не се съобразява с Русия"

- Живеете и учите в Швейцария. Разкажете за живота на младите хора там.
- Младите хора в Швейцария се ориентират професионално много рано, около 15-годишна възраст. Само 20% от хората вземат матура. Останалите правят професионално обучение и започват работа около 20-годишни. Училищата са целодневни, така че свободно време може да има човек само в късния следобед. След училище се правят домашните и се учи за изпити, които са разпределени в целия срок. После следват хобита, много хора спортуват, други очакват петъка, за да тръгнат по партита. А други като мене играят на електронни игри или чатят. Повечето млади хора за съжаление не се интересуват от политика. Интерес към политиката имат най-вече гимназиалните ученици - онези 20%, които вземат матура и се ориентират към висше образование. Повечето млади швейцарци са либерални, но антиевропейски настроени.
- Искате висшето си образование да следвате в Германия. Защо се насочихте натам?
- За мен Швейцария е като една златна клетка - стандартът на живот е висок, и докато следваш икономическата система, в Швейцария се живее без проблеми. Но обществото е по-консервативно, отколкото би ми се искало. Хората са много затворени и често стресирани, очакват перфекционизъм на всяко ниво и ако не го получат, това ги прави неудовлетворени. С такива хора трудно се живее. Германия има подобна на Швейцария култура, но хората са по-отворени, по-комуникативни. Според мен политическият живот в Швейцария е като замръзнал, докато в Германия хората като че ли са по-отворени за нови идеи.
- Защо избрахте журналистиката и политологията?
- Защото медиите са четвъртата власт. Чрез медиите имаш възможността да бъдеш извънпарламентарна опозиция и да подкрепяш партиите или политиците, чиито идеи споделяш. Освен това чрез медиите можеш да достигнеш до много широка аудитория и мнението ти да бъде чуто.
Политологията избрах, защото ми е интересно да знам как функционират политическите системи и какви механизми стоят зад тях. Освен това искам да съм способен да наблюдавам и да интерпретирам правилно политическите събития.
- Вие сте млад човек, но вече имате политически разбирания, какво не е наред в Европа днес?
- Труден въпрос. Мога да спомена много проблеми, например Европейския съюз - това е икономическа организация, а в културно отношение Европа всъщност не е обединена. И въпреки че организацията е икономическа, дори икономическите различия са твърде големи. Европейците нямат директен глас да влияят на решенията, ако нещо не им харесва.
Друг проблем например е кооперирането с Америка - то е много едностранчиво. Това има своите корени още от периода след Втората световна война. Но въпросът опира естествено и до икономиката.
Друг проблем - отношенията с Русия. Те също са обременени от история, политическо влияние, икономика.
- Основната световна тема в момента са бежанците. Европа адекватно ли се справя с тях?
- Бих казал не. В момента все повече държави затварят или искат да затворят границите си. Това, от една страна, е неетично и неморално, от друга страна, това допълнително разединява Европа. Всеки дърпа на различна страна и не се търси глобално решение на проблема.
- Несправедлив ли е светът и защо?
- Несправедлив е, да. В глобалния свят уж всеки има възможност да постигне всичко, но неслучайно казвам всеки, а не всички. На теория обществото ще е най-добре, ако всеки индивид егоистично се грижи за себе си и се стреми да му е добре. Но доказателството, че тази теория не работи, на практика можем да видим, ако обърнем егоистичния си поглед за момент към Африка или Азия. Защото там хората също биха желали да постигнат висок стандарт на живот, но не могат. Не могат, защото някой друг (ние, западният свят) го постигнахме преди тях и егоистично не искаме да им помогнем и те да го постигнат.
- Като човек, който живее в Швейцария, какво е вашето отношение към Русия?
- Русия ми е изключително интересна като култура - многовековна, специфична, богата. Хората за мен са хора, независимо дали са руснаци, германци или сирийци. По националност не правя разлика.
Русия като политическа сила винаги е играла важна роля в света и така ще бъде и занапред. Никой не може да си позволи да не се съобразява с Русия, както и с Америка и Китай. Но трябва да кажа, че правителство, което допуска такива огромни разлики в жизнения стандарт на хората, не е добро правителство. А за съжаление това беше така в Царска Русия, не се промени в Съветска Русия и все още е така в съвременна Русия. За външната политика на Русия имам голям респект от факта, че държи на своите интереси, има свой собствен курс, без да се влияе толкова много от Америка, както Европа го прави. Друг е въпросът дали този курс е най-удачният. Има аспекти от тоя курс, които смятам за правилни и подкрепям, и други, с които не съм съгласен.
- Какво бихте променили в световен мащаб, ако имахте тази възможност?
- Ако имах политическа власт, щях да работя за това, двете велики сили - Америка и Русия, да се сближат и да работят заедно, щях да започна програми за просвещение в държавите, управлявани от религията (като напр. Саудитска Арабия), както това се е случило с християнските държави в епохата на просветлението. Щях да изисквам фирмите, които работят в чужди, по-слаборазвити държави, да спазват законодателството на собствените си развити държави и човешките права. И щях да променя образователната система в Швейцария.
Ако бях магьосник, бих променил неща, които не виждам как могат в следващите 100 години да се променят, като например бих премахнал дискриминацията на хората по всякакви възможни признаци - раса, националност, физически различия, сексуална ориентация и каквото още се сетите. Бих дал на всички правото да живеят човешки, да ползват безплатно колкото им е нужна храна, вода и медицинско обслужване, да не са принудени да работят като роби, а всеки да работи това, което му харесва.
- Каква ви се вижда България, когато се прибирате тук?
- Познавам България само от ваканциите си, когато идвам по два пъти в годината при роднините си. Ако говорим за политика, икономика и общество - България ми се вижда корумпирана и неискрена. Извън контактите ми с роднините и приятелите хората са намръщени. Виждам голяма разлика в стандарта на живот - човек може да види много богати и много бедни хора. Каквото е нужно на България са компетентни хора с воля да свършат работа. Иначе ми е интересна българската история, харесва ми българската музика.
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ