29 Март 2024петък16:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Златният човек" и днес остава мистерия

Митът за Елдорадо и бумът на златото, благородният жълт метал

/ брой: 24

автор:Иван Беловски

visibility 3355

Едва ли има друг метал, който да е предмет на такова огромно внимание и желание за притежание и в същото време да е причина за толкова страдание и проклятия. Още преди шест хилядолетия в Древен Египет златото е използвано за изработването на украшения и накити. Манускрипти от времето на фараона Тети-Отес разказват, че след покоряването на Нубия той започнал да използва местните златни мини. Хиляда години по-късно саркофазите в гробницата на Бени-Хасан били изработени от злато!
Златото играело такава голяма роля в Древния Египет, че фараонът Рамзес ІІ дори основал специално градче, населено само с майстори-златари, за което свидетелстват известните съкровища, открити в Карнак. През ХІХ век в една от тамошните гробници бил намерен саркофаг, изпълнен с безброй златни огърлици, пръстени, гривни, обеци, а върху самата мумия имало великолепна златна диадема.
Според древна легенда по време на битката при Арбеляс между гърци и перси Александър най-неочаквано проникнал в лагера на Дарий. В шатрата на персийския цар той съзрял огромна вана от чисто злато, изработена с изключителен вкус, а край нея били наредени амфори и кани от същия бляскав метал.
В Древния Рим пък след всяко победоносно сражение на военачалниците започнали да им дават по един масивен златен пръстен. Оттогава станало обичай на всеки пръст да се носи пръстен. В град Константинопол някои от величествените сгради били позлатени. С най-пищна украса се отличавала катедралата "Св. София".
По време на император Юстиниян златото било издигнато в култ. След превземането на Константинопол (Цариград) от султан Мехмед ІІ през 1453 г. и преименуването му в Истанбул благородният жълт метал продължил да царува. Изработените златни тронове, накити и съдове от този период са уникални по своята красота, пищност и изящество.
Съперници на златото били медта и среброто. Медта бързо отстъпила, но среброто продължило своята борба векове наред. Европейските владетели изпращали мореплаватели в търсене на тези скъпоценни метали далеч зад океана. Първи са португалците, след тях испанците, последвани от холандци и англичани. Христофор Колумб открил Америка и към нея се запътили експедиции, които потвърдили наличието на огромни количества злато. След завладяването на Мексико от Кортес и след като през 1531 г. Франциско Писаро получил от инките "откуп" в чисто злато, цели грамади, възникнал и митът за Елдорадо. В резултат на всичко това несметните богатства на инките и маите поели необратимо към европейските монархии.
През ХVІ век мечтата на всички мореплаватели била да открият "златния човек", наричан на испански "Елдорадо". Според легендата това бил незнаен индиански вожд, който всяка година намазвал тялото си със смола, посипвал се целия със злато, потапял се във водите на местно езеро и за да спечели благоволението на боговете си, хвърлял във водата златни украшения, покрити със скъпоценни камъни. На този ритуален празник вождът оставал в езерото, докато златният прах от тялото му се разтапял във водата.
Безброй експедиции търсили "златния човек", хиляди жертви били дадени, но легендарното Елдорадо не било намерено. Останало само наименованието - то се превърнало в символ за приказна страна, за несметно богатство.
По-късно обаче е открито злато в Аляска и в Калифорния, закъдето се отправят хиляди авантюристи, тяхна мечта е бързото забогатяване. През далечната 1839 г. губернаторът на щата Калифорния разрешил на швейцареца Йохан Сутер да основе малка колония в пустеещи земи. На 24 януари 1848 г. съдружникът на Йохан Сутер - Джеймс Уилсън Маршал, се опитал да намести един от камъните за строежа на мелница на река Сакраменто и видял няколко късчета самородно злато.
Това откритие поставило началото на една от най-големите масови истерии, случили се някога на човечеството. Тази "златна треска" обаче имала и продължение - откриването на залежи от диаманти и злато в Южна Африка в края на същия този ХІХ век. Специалисти коментират, че добиваните и изнасяни оттам десетки тонове злато многократно превишават количествата, заради които пирати, корсари и капери са причаквали испанските галеони, идващи от Новия свят.
Появата на златните монети датира поне от 670 г. пр. Христа. Първите "жълтици" били относително големи, но постепенно размерите им намалявали. През Средновековието златото все повече измествало среброто при сеченето на монети, като предпочитанията към жълтия метал били безспорни.
Днес, доста години, след като златните монети са извадени от обращение в почти всички държави, страстта на човека към тях вече не е толкова явна, но тя продължава да съществува и това по всяка вероятност ще продължи, докато съществува самото човечество.
И накрая нещо твърде любопитно. В град Богота - столицата на Колумбия, се намира уникален музей на златото. Сградата на музея е разположена на един от централните площади. Тя няма нито един прозорец, за да бъде осигурена безопасността на експонатите, които се осветяват от хиляди електрически лампи. Музеят е основан през 1832 г. на базата на няколко частни колекции. По-късно той взима под свой контрол разкопките на индианските съкровища, като по този начин притокът на експонати започва рязко да се увеличава. Така този световноизвестен музей на златото притежава днес над 14 000 безценни експоната.


Златният град, потулен някъде дълбоко в джунглата, остава неоткрит и днес (Елдорадо-3) и (Елдорадо-4)

Прочутата погребална златна маска на Тутанкамон (Елдорадо-5)
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ