29 Март 2024петък09:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Изтъкнат преподавател, учен и изобретател

Сто години от рождението на проф. д-р Кирил Димов

/ брой: 27

автор:Кирил Момчилов

visibility 2007

На 22 януари се навършиха сто години от рождението на инженер-химика Кирил Димов Димов. Роден в село Полско Косово, Русенско, той получава средно образование в Ловеч, а през 1940 г. завършва индустриална химия с докторат в Немската политехника на Прага. Година-две работи в химическия концерн "Дегуса" във Франкфурт на Майн, Германия, преди да се завърне в България. Първоначално постъпва като специалист в завод "Българска химия" в Костенец, а от ноември 1945 г. - в кооперацията на българските инженер-химици - "КООБИХ". Бил е секретар на Дружеството на инженер-химиците при Съюза на българските инженери и архитекти - СБИА, а след това - един от основателите на Научно-техническите съюзи.
Професор Кирил Димов

достигна патриаршеска възраст

и преживя превратностите в България като малцина учени и изобретатели. Той се радва на международно признание, което си извоюва в областта на полимерите и биологично активните материали. В 1946 г. проф. Михаил Герасимов го открива за асистент в катедрата "Органична химична технология" на Държавната политехника, където е избран за доцент (1952). Води упражнения и чете лекции по технология на въглехидратите до 1953 г., след което неизменно е във Висшия химико-технологичен институт - ВХТИ. Основоположник и ръководител на катедра "Технология на текстилните материали и кожите" в продължение на 27 години. Професор Кирил Димов е бил избиран за декан, заместник-ректор и два мандата ректор на ВХТИ. Над хиляда са инженер-химиците, които проф. Димов е изучил, посочил пътя им на специалисти. Да казвам ли, че през онези години България изграждаше големите текстилни предприятия и заводите за химични влакна във Видин, Свищов, Ямбол и Бургас... Като началник на управление "Висше образование" при Министерството на народната просвета проф. Димов има

принос за откриването на няколко висши учебни заведения -

Университета в Пловдив, Химико-технологичния институт в Бургас, Висшия машинно-електротехнически институт - ВМЕИ, във Варна, Педагогическия институт в Шумен, Университета във Велико Търново и ВМЕИ в Габрово. Нека се знае още, че научноизследователските сектори във висшите учебни заведения не са от вчера.
Професор (от 1962) Кирил Димов е ярък пример на творец от ВУЗ. Фундаменталните му изследвания и творчески приноси в областта на модификацията на влакнообразуващите полимери и създаването на биологично активни нишкови материали за медицината имат световно признание и определят оригинални направления на научно дирене и принципно нови възможности на практическо приложение. Той е автор на повече от 300 научни публикации, голяма част от които са публикувани в чужбина - Русия, Англия, САЩ, Япония, Франция, Германия, Швеция, Индия, Бразилия, Финландия и др. Като гостуващ професор е чел лекции в Англия и Индия.

Автор на идеи и пряк участник в реализирането им

той е един от най-големите изобретатели в България и Европа - автор и съавтор на повече от 100 изобретения/патенти, значителна част от които са внедрени с изключително висок стопански и социален ефект. Създател (съвместно с професорите Н. Василев, Д. Димитров и А. Хр. Георгиева) на антимикробни полиамидни хирургически платна, конци и мрежи - едно от най-ефективните български изобретения, патентовано в повече от 20 страни!
И след пенсионирането си през 1981 г. бе неуморим новатор: откри научно-производствена лаборатория "Технология на влакнообразуващите полимери", научно-производствено стопанско предприятие "Технология на влакнообразуващи полимери и биоматериали". Дълги години бе в ръководствата на Съюза на химиците и на Съюза по текстил, облекло и кожи към Федерацията на НТС, както и на Съюза на учените в България.
                   

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 587

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 526

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 532

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ