16 Април 2024вторник23:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Наказанието

/ брой: 27

автор:Андрей Пантев

visibility 5007

Два дни из медиите се вихри пак пещерен антикомунизъм на тема "жертвите на Народния съд". Същия съд, който е част от идеята още при срещата на Рузвелт с Чърчил - преди Съветският съюз да им стане съюзник - че трябва да има възмездие за престъпленията в започналата вече война. Има дори фраза, произнесена от Рузвелт, че традиционното правораздаване в този случай може да бъде пренебрегнато. Това е обща идея да бъдат сурово наказани престъпленията на хитлеризма. И при бомбардировките над София е имало позиви: "Махнете престъпната си клика!" Така са определяли управлението ни Великобритания и САЩ. Това не означава, че след 1945 г. не са репресирани и физически унищожени и хора, които нямат пряка вина за поведението на България като сателит на Райха по време на Втората световна война. Но нито Богдан Филов е разстрелян за това, че е археолог, нито Станишев - за това, че е бил световен хирург. Затова трябва да се има предвид, че не само честни кости лежат в тези общи гробове, а и такива на хора, които биха били осъдени във всяка страна, която е била нацистка, или тези, които са колаборирали с нацистката власт, в която и да е страна.
Идеята за наказание на нацистите я има много преди Съветският съюз да вземе участие във войната. Сега се мъчат да ни внушат, че тази акция на наказание се отличава само с несправедливости към "невинни" жертви. При тази акция жестокости е имало не само у нас. Да оставим остриганите глави на французойките, които са спали с немци, обесването на Мусолини надолу с главата, но има общо усещане за отмъщение, а при отмъщението далеч не винаги има справедливост.
Първият Народен съд у нас, преди Нюрнберг, е за преследването на евреите. И документите за това са издадени в сборник от Централния държавен архив. Не казвам, че всички наказателни убийства са били справедливи, покрай сухото гори и суровото. Проблемът е, че съвременните "реформатори" от 25 години използват историческите събития, за да направят от антикомунизма своя идеология, понеже друга нямат. Постоянното възвръщане на интереса избирателно към някои теми и насаждането на респект към "жертвите на комунизма" е пропагандна акция с цел да се внушава колко жесток е бил животът "при комунизма" и колко мракобесен е бил онзи режим. Но ако направим интелектуално сравнение кои са жертвите на капитализма, хайде да не казваме на фашизма, и кои са жертвите на комунизма, първите са много по-стойностни. Не можеш да сравниш Райко Алексиев с Гео Милев, да оставим Вапцаров и Йосиф Хербст. Наблюдаваме изкуствено надуване на мрачната картина. Всички жертви трябва да бъдат почитани, а жертвите на капитализма - поне като стойностна, личностна изява и постижения, са много по за изтъкване, отколкото тези, които понякога справедливо, понякога не, са били репресирани като слуги на нацизма.
Същото раздухване са списъците, дори с подписа на президента, в учебниците да бъде включена "истината за комунизма". Това, което имат предвид обаче, трябва да бъде сложено наравно с голямото развитие на България и с всички социални, културни, стопански, битови и други постижения у нас до 1989 г. Защо се появи носталгия по Татовите години? Защото, ако извадиш десетте индикатори за стойностите на човешкия живот - от продължителност и раждаемост до консумация на храни и удовлетворяване на жизнени потребности, виждаме дори чисто статистически, че преди "прехода" всички са били на много по-високо стъпало. А ние сме на път да кажем, че пет века сме живели в съжителство с османците, а в социалистическите години сме пребивавали в страшен геноцид. Това е нарушаване на историческия баланс. В историческото си битие всички партии и народи са нанасяли страдание и са понасяли страдание. Не можем да кажем, че преди 1944 г. България е била перфектна, преуспяваща, демократична страна. Достатъчно е да прочете човек "Елате ни вижте" на Иван Вазов, за да види, че не е цъфтял битовият свят на българите; че София не е била втората Виена, защото не е имало повече от 50 частни европейски къщи; че хотел "България" - най-престижният тогава, е имал само етажни бани и че далеч не всичко е било обект на всеобща благост и сиропиран просперитет.
А в сегашното общество, в което противопоставянето върви по всички посоки, в никой случай не може учениците да бъдат въвличани чрез програмите и учебниците в политическа хавра. Историята не е счетоводна книга. Не може да се лепне етикет само за едно събитие, без да се държи сметка за друго. Поради това нещата трябва да се кажат или да се премълчат с оглед потребността от дистанцията на времето. Има потомци на пострадали от сталинизма, но има потомци и на пострадали от капитализма - време, което не може да бъде определено като демократично, цветущо и благословено. Цялото противопоставяне се дължи на нашата безпомощност да докажем, че днес се живее по-добре от преди, че днес има по-високи морални добродетели от преди. И ако докарването, раболепието преди е било отблъскващо, сегашното не е по-малко такова.

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ