29 Март 2024петък02:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пак пестят от закуски

/ брой: 29

автор:Константин Иванов

visibility 1569

Пътникът до мене прелиства вестник. Вероятно е днешен, макар че е досущ като вчерашния: рецидивист на свобода извадил нож и задигнал наличните 8 лева от пенсионери; младеж се басирал, че колата му е по-бърза и се забил със 100 км в стълб; бушонът Танев заменен от бушона Кунева; утре времето по-топло от днес... Я, изненада, това вчера го нямаше: "Цветан Цветанов и Лиляна Павлова на молитвена закуска при Обама".
Вчера го нямаше, но миналата година го имаше. Май и по-миналата. Този Цветанов освен че чака спомоществувания за апартаментите от тъща си, явно е решил да възроди и позабравения опит на един наш политик от зората на демокрацията, който пестеше от закуски. Тя и Лилето комай не за първи път сяда на софрата на Обама и очевидно не й липсва апетит, а и американската хазна няма да се опразни, да не я жалим.
Праведен човек се оказва Цветанов. Не само "невинен" по всички дела, но и абониран за "молитвените (!) закуски". Значи не просто "невинен", а и "свят" изглежда ще излезе. Дали пък не е достоен за самия Свети синод на Българската православна църква! А оттам вече ще е въпрос на време неговият бивш началник от "Дондуков" 1 да убеди "началника там горе", че става и за патриарх. Така с един масраф ще минават и патриаршеските посещения по енориите, и предизборното потягане на герберските фаланги.
"Но нали си имаме патриарх!", ще възкликнат буквоедите. Та той, настоящият, вече неведнъж демонстрира заложби и сръчности и в други области освен църковните. Не сме забравили, че първото му деяние в битността му на патриарх беше да отпраши до Правителствената болница, за да премери пулса на развълнувалия се от нещо Бойко Борисов. И специфични президентски функции е изпълнявал настоящият: на вече нормализиралия кръвното Бойко Борисов той връчи за последния Гергьовден орден - за църквите, които бил построил или потегнал, както обикновено, с пари от собствения си джоб. Да не помисли някой, че е за сметка на данъците, събирани от простолюдието. Патриархът ни се оказва май и нелош популяризатор на идеите на другаря Дзержински, който навремето бе казал, че чекистът е човек с горещо сърце, хладен ум и чисти ръце. Така неотдавна и патриархът ни пожела Господ да ни даде хладен ум и топло сърце. 
При Лилето Павлова, придобила и тя святост след молитвената закуска, преквалификацията от министър в, да речем, монахиня, няма как да стане автоматично. Ще трябва да мине първо на строг пост (молитвата вече я отметнахме), защото божиите деви са по правило изпити и бледи. А и не се знае дали споменатият Бойко Борисов ще е готов да се лиши от главната си асистентка в ленторязането.
И въобще, не е ли вече време пластовете да се пораздвижат, преквалификацията да добие общонационални мащаби. В това отношение не е съвсем без прецеденти. Та един цар не стана ли не толкова отдавна премиер? Не просто прецедент, световен прецедент, за който английската кралица може само да мечтае. Но България винаги е била страна на чудесата. Колко инженери, учители, лекари и "остальная интелектуальная сволочь" прегърнаха вносната, неизвестна допреди четвърт век в България професия "клошар". Що атомни физици карат таксита! Да не говорим за техни събратя, които мият чинии или сервитьорстват по Европата. Колко бандюги, направили първи неуверени стъпки край "Магурата", днес са уважавани бизнесмени с вили по екзотични острови, частни аероплани и яхти.
Ако споменатият нееднократно вече Б.Б. се ядоса нещо на сегашния си министър на търговията, няма защо да гледа навън: партньорът му от белота и по съвместителство здравен министър съвсем безпроблемно може да поеме и този товар на плещите си. Доказа го с бартера (на загуба, както е редно) с турските ваксини. А само те да бяха, с мед да го намажеш. Последната хрумка е да се съкращават болници, щото леглата за болни били много спрямо "европейския стандарт". Хич не го интересува какъв е броят на болните у нас при прекрасния живот, който живеем, спрямо същия из европейските страни. Въпрос на стандарт.  
Примерите може да продължат безкрайно, тоталната преквалификация може да се приложи и на общодържавно, и на локално равнище, та белким мръднем с някое и друго местенце напред в разните класации за жизнено равнище, борба с корупцията, намаляване на престъпността...
Ние ще се задоволим накрая със скромното предложение за преквалификация единствено на настоящия президент, която ще му се наложи след броени месеци. Не че ще остане на улицата, но много ще му прилегне, а е и доходоносно, да стане рекламно лице на паста за зъби: с тази вечна, лъчезарна 32-зъба усмивка ще е без конкуренция. Пък и някъде по паркинзите може да се уреди. Има опит човекът в професията.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ