25 Април 2024четвъртък23:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Медиана":

В 43% от планинските населени места няма аптека

Планинските региони имат специфични нужди и се нуждаят от специфично финансиране, категорична е Илияна Йотова

/ брой: 30

автор:Мария Нинова

visibility 1085

43% от планинските населени места нямат нито аптека, нито двукратна транспортна връзка с близкия град. Това сочи проучване на "Медиана", представено от Кольо Колев на конференция, организирана от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент и Информационното бюро на ЕП в България, на тема "Планините - неоцененото богатство на Европа". В нея участие взеха депутати, кметове, общински съветници и представители на МРРБ.
Проучването обхваща 103 населени места в планинските райони. От него става ясно, че основните проблеми там са липсата на достъп до здравеопазване, достъп до образование, ежедневна трудова миграция и липса на инфрастуктура. "Само в обследваните от нас 103 населени места се регистрират закрити 13 мини, 38 крупни промишлени предприятия, ликвидация на ТКЗС и АПК", отбеляза Кольо Колев. По думите съществуващата местна икономика не може да поддържа населението. Тези неща водят до обезлюдяване на регионите. От допитването се разбира, че в 35% от местата преди е имало постоянно медицинско присъствие, в 23% зъболекарски кабинет, в 22% детска градина, в 33% училище до 8 клас, в 10% средно училище, а сега всичко това го няма. "Най-грубо различията между планинските региони в развитите европейски страни и България са, че там имаме развитие и нови предизвикателства, свързани с него. Тук имаме срив, опит за оцеляване и бавно и мъчително развитие на новата икономическа структура на обществото", обобщи социологът.
Ръководителят на делегацията на българските социалисти в ЕП Илияна Йотова представи проектодоклад относно политиката на сближаване в планинските райони на Европейския съюз. В него се отбелязва, че планинските региони имат специфични нужди и се нуждаят от специфично финансиране. "В Комисията по регионално развитие от няколко месеца тече една изключително сериозна и важна дискусия за развитието на Алпийския регион. Парадоксално е, защото това е един от най-богатите региони в Европа и в момента цялото внимание на Европа, бъдещите инвестиции и бъдещите средства, които ще дойдат по линия на сближаването, са насочени към този регион", заяви Йотова. По думите й възниква въпросът какво правим с останалата част от Европа, която е доста по-слабо развита и има многобройни проблеми, свързани с инфраструктура, със заетост и най-страшният проблем е демографският. Колегата й Момчил Неков заяви, че ще настоява в земеделската комисия в ЕП за целенасочени инвестиции в затворен цикъл на производство в планинските региони. Те получиха подкрепа и от зам.-председателя на комисията по регионално развитие в Народното събрание Дора Янкова.
Председателят на БСП Михаил Миков, който откри конференцията, заяви, че "допълването на регионалния подход на Европейския съюз към проблемите на планинските региони с териториален такъв дава нови възможности за развитието на тези региони, в които социално-икономическата обстановка е много ясна - и по отношение на безработицата, и по отношение на инвестициите".
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ