27 Април 2024събота07:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

Кога ще спрем вълната на антикомунизма?

/ брой: 30

автор:Боян Бойчев

visibility 2473

Признавам, че си наложих да изгледам този филм. "Народен дом на терора" бе излъчен вечерта на 1 февруари по БНТ. Датата не бе избрана случайно. Това е денят, който някои отбелязват като "ден за почит към жертвите на комунизма".
В интервю за БНР режисьорът Стойчо Шишков казва: "Младото поколение трябва да разбере кой, кога и какво е направил в полза или вреда на България, защото оттам тръгват много неща, които резонират и сега."
Дали обаче на младото поколение му се предоставя цялата истина или се действа избирателно? Или филмът е част от поредната вълна на очерняне, омраза и разделение, която залива обществото ни.
Защото ако говорим за "жертви на комунизма", трябва да потърсим отговор и на въпроса кои са тези жертви? Дали преобладаващо не са хора, подкрепяли по един или друг начин фашисткия режим в България преди 9 септември. Да, именно фашисткия, г-да псевдоисторици, защото какъв друг може да е режим, вкарал България на страната на фашистка Германия и направил ни съучастници в едно от най-зловещите престъпления срещу човечеството. Явно не и у нас. У нас престъпници са хората, борили се с този режим. Какъв брутален цинизъм!
Във филма за пореден път се подлагат на преоценка решенията на Народния съд. Разговарял съм с партизани, които са споделяли, че едва са удържали хората от саморазправа с фашистките кръволоци. Разговарял съм с хора, зверски изтезавани в полицията преди Девети.
Именно в тази сграда са били затваряни и изчезвали безследно жертвите на "белия терор" 1923-25 година. Там е вилнял и Гешев...
Ако говорим за национална памет, къде останаха жертвите на същия този фашизъм - от 1923 до 1944 година? Участниците в Септемврийското въстание, когато Марица тече окървавена? Или малките ястребинчета? Защо някой не направи нов "модерен" филм за тях, нали младото поколение трябва да знае историята? За хилядите избити без съд и присъда преди Девети. И този филм да бъде излъчен на 2 юни или 9 септември по БНТ?
Но за тях младите не знаят... Не трябва да знаят...
И понеже управляващите, а и не само у нас, са изправени пред огромен проблем - остро социално разделение на обществото, с който нямат волята и възможностите да се справят, най-лесно е да бъде яхната отново вълната на антикомунизма и отрицанието. Вече 25 години това работи. И създава поколения, които наистина не познават историята.

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ