26 Април 2024петък15:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Съдът спря продажбата на "Чифте баня" в Кюстендил

Срещу приватизацията й се обявиха от БСП, "Атака" и обществени сдружения

/ брой: 31

автор:Дума

visibility 967

Решението на Общинския съвет на Кюстендил за продажбата на "Чифте баня" е незаконосъобразно. Това е решението на Административния съд в Кюстендил, стана ясно вчера. ДУМА припомня, че на 3 февруари м.г. съветниците решиха двуетажният комплекс със застроена площ от 1394 кв. м да бъде обявен за продажба чрез таен търг при първоначална цена от 1 026 000 лева. Сто и две годишната "Чифте баня" и паркът от 5,6 дка около нея са недвижим архитектурно-строителен паметник на културата и паметник на градинското и парковото изкуство с категория "местно значение". В този смисъл са данните в удостоверение на директора на Регионалния исторически музей "Акад. Й. Иванов" и в писмо на директора на Националния институт за недвижимо културно наследство, приложени по делото. Банята е открита още през 1913 година и досега работи без прекъсване. За продажбата й бяха организирани два търга, но никой не се яви на тях.
Срещу приватизацията на "Чифте баня" се обявиха обществени сдружения. Бяха организирани и протести. От БСП дори насрочиха референдум за спиране на продажбата. След обявяването на датата на първия търг стотици жители на Кюстендил се събраха пред емблематичната сграда, за да не позволят продажбата й. По късно общинските съветници от групата на левицата внесоха докладна записка с искане за отмяна на продажбата на банята. Мая Манолова, тогава депутат от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, пое ангажимент да осигури средства от ЕС за ремонта на "Чифте баня".
"Ще черпим опит от Словения, където със средства от оперативните програми са направили прекрасни проекти. Трябва естествено и желание от местната власт", заяви Манолова. Тя припомни, че с усилията на правителството на Орешарски са били намерени средства за реконструкцията на Римската стена, за здравния център в града и за довеждането на минералната вода до един от хотелите. Към протеста на социалистите се присъединиха и представители на "Атака". Накрая спорът стигна до съда.
Административните съдии посочват в решението си, че за "Чифте баня" приоритетно действие има Законът за културното наследство, според който тя може да бъде предоставена на концесия, но не и продавана по Закона за приватизация и следприватизационен контрол.
Решението може да бъде обжалвано пред ВАС.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 269

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 255

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 223

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 244

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ