25 Април 2024четвъртък22:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Образование

Спрете училищния закон!

За да скрият провала си, МОН и депутатите от ГЕРБ са готови да стоварят на децата сбърканите учебни програми и учебници

/ брой: 32

автор:Велиана Христова

visibility 175

Както изглежда, нищо не може да спре порочните "реформи", с които депутатите от властващото мнозинство, а след това и МОН, лъснаха пред обществото. Новият училищен закон, пробутан силово от ГЕРБ в парламента, създава десетки нерешими проблеми, които ще се стоварят върху училището. "Скандалът с историята", който вдигна на крак хората от цяла България, е само началото.
Всеки, който има глава на раменете си, вижда

 абсурда, до който сме докарани всички

Седем години писаха закон, накрая пуснаха нещо, което никой, освен клакьорите им, не приема. Извадиха от въпросния закон образованието и прехвърлиха към МОН задължението да създаде всички основни правила в него. Още през февруари м.г. министър Тодор Танев и експертите на министерството се кълняха пред парламентарната комисия, че до септември (миналата година) ще са готови с всички 19 образователни стандарти, чието изработване им вменява законът. В началото на 2016-а се оказа, че с нищо не са готови, пуснаха набързо три стандарта и учебните програми за І и V клас, които заедно с новите учебници по тях трябва да влязат в сила от септември 2016 г. Така каза законът. И още - че до август т.г. МОН трябва да направи и утвърди всичките 19 стандарта, а от идната есен трябва да влязат следващите "парчета" нови учебни програми и учебници - за ІІ, VІ и VІІІ клас. Проектите за тия програми се оказаха същите, като правените от експерти на ГЕРБ преди 3 години, които и тогава предизвикаха подобен обществен скандал като сега.
За капак Борисов реши да се възползва от създадения хаос и да си уреди политическите отношения с реформаторите чрез една министерска рокада, за която народът казва "От трън, та на глог". А сега участници в този политически пъзел, който няма нищо общо с образованието, жалба жалеят, че "партии от управляващото мнозинство" чрез избора на Кунева си решавали вътрешни партийни и политически проблеми". Крадецът вика "Дръжте крадеца!" Преди два дни депутатът от ДБГ (Реформаторски блок) и бивш главен серкетар на МОН от времето на НДСВ, обясни с хъс, че ако се отложи влизането в сила на закона с една година, това щяло да е "лош политически знак". Затова издателите трябвало да бързат и да приготвят учебниците преди август, иначе те няма как да влязат в училището на 15 септември. Наистина няма как. Издателите казват, че за написване, оценяване, одобряване и издаване на що-годе нормален учебник, трябва повече от година време и че до август не могат да се справят, а Танев ги кара да направят учебниците до месец май! Авторите, които ще пишат учебници по порочно направените учебни програми, ще драскат буквално на коляно. За качество изобщо не може да се говори, дори сегашните учебници, които са писани в спокойни срокове, не са качествени, какво остава за бъдещите "скорострелки". Родителите пак ще се чудят защо учебниците са пълни с правописни и буквени грешки, защо "Байрамът е народен празник в България" и как Левски създава революционни комитети след Априлското въстание, след като е обесен три години по-рано. Или

защо Вълчо кара "Мицубиши"

а децата пеят "Кон излезе на полето, глътна въздух и умря" в часовете по музика. Същите часове по музика, в които сега редом с коня щели да учат и Каравелов...
Обаче - училището явно няма значение за тия хора, които му стовариха един лош закон и направо престъпни проекти за учебни планове, обезбългаряващи училището? Какво значение има, че основни стожери на националната идентичност в новите учебни планове или отпадат изобщо, или са размити в "общоевропейски контекст"? Какво значение има, че два випуска - сегашните деца от V и VІ клас, за които нова учебна програма ще влезе в VІІІ клас, при разбъркването на учебното съдържание ще изпуснат учебния материал за цяла една година? Няма да го учат изобщо. От историята например изпада цялото Средновековие, от географията - Европа. Недогледали в МОН, като правели разпределението. Очевидно всичко това не е и нормално, и недопустимо и трябва да бъде поправено. Важното обаче е да се скрие провалът на властта - и в парламента, и в МОН. Затова Кунева не просто ще продължи, а ще ускори "реформата", както заяви тя още в първия ден, след като ДПС и "Атака" извъртяха номер и не влязоха в зала, за да падне кворумът и ГЕРБ да прокара кандидатурата на евродамата.   
В момента обаче най-важното е не кой е виновен (макар и това да има значение), а

какво да се прави спешно в така създадената ситуация

в която сроковете текат и не е възможно нито да се изпълни законът, нито са приемливи за училището и обществото надвисналите нови учебни програми.   Единственият начин да се спаси училището от непоправими щети (влязат ли веднъж белите там, излизане няма) е да се отложат с една година сроковете, в които ще влиза в сила законът. За да може да се преработят злополучните учебни програми и да има реални срокове за написването на читави учебници. И най-вече - да се обясни защо се правят реформите. Досега единственото членоразделно обяснение от МОН е, че законът мести VІІІ клас от основното образование в гимназията, която пък се дели на две и до Х клас трябва да се натъпче цялото задължително гимназиално съдържание. Ето затова, видите ли, имало разместване на учебното съдържание по години, сваляне от един клас в друг на определени уроци и местене на други отдолу нагоре. Само че тази еквилибристика не може по никакъв начин да бъде мотив и основание за реформа. Трябва да се обясни и на учителите, и на учениците, и на обществото ЗАЩО се прави всичко това. А след това - как се прави. И очевидно предложените проекти за нови учебни планове няма как да бъдат приети от обществото. Още по-малко - на "парче", за отделни класове, без да е ясно как изглежда обучението от І до ХІІ клас в комплекс. Скандалът сега избухна първосигнално заради думичките "робство" или "съжителство", но проблемът в тези програми е общ - очевидната тенденция всичко, що е национална идентичност, да бъде натикано в ъгъла под формата на "европеизиране".
Именно затова депутати от БСП внесоха в НС проект за отлагане с една година на влизането на закона в сила. За това настояват всъщност всички, свързани с училището - и учителските синдикати, и директори на училища, и учители, и издатели, и родители. Синдикални лидери от страната искат да се отмени наредбата, с която са приети новите учебни програми за І и V клас. Издатели оспорват в съда заповедта на проф. Тодор Танев за оценяване на проектите за нови учебници. Дори кметът на столицата Йорданка Фандъкова поиска да се отложи влизането в сила на текстовете от закона. Тя препоръча на депутатите и на новия министър в МОН Меглена Кунева да отложат закона, за да се успокои напрежението в образованието и в обществото. Федерацията "Образование и наука" на БСП и председателката на съвета за образование и наука към НС на БСП проф. Ваня Добрева заявиха подкрепата си за предложението на левите депутати, както и на Фандъкова. Впрочем, и друг път съм казвала, че Фандъкова щеше да е прекрасен просветен министър, ако Борисов не беше я преместил като пионка от МОН в кметския стол. И много от безобразията на ГЕРБ спрямо училището вероятно нямаше да бъдат извършени.
Обаче, не би. Кунева щяла да се среща с експертите, които са правили програмите, с директори, с учители, за да види докъде са стигнали,

понеже не можело да се отлагат учебниците!

Очевидно, пак ще сме свидетели на поредните медийни изяви в "подкрепа" от страна на едни и същи, вече добре познати, училищни директори и "експерти", подкрепящи властта на живот и смърт. Защото, ако си признаеш и поправиш грешките, явно е "лош политически знак"! По-добър знак е да съсипеш училището. 
На отраслов съвет вчера, според лидерката на СБУ Янка Такева, работодатели и синдикати се били обединили зад идеята "да се засили разработването на комплекса учебни програми от І до XII клас, за да се види във всеки клас къде какво е разписано по всяка учебна дисциплина и докъде е стигнало разработването на държавните образователни стандарти, като всичко това бъде подложено на едно широко обсъждане с педагогическата колегия". Е, как може да се случи това, ако не се отложи с една година влизането в сила на закона, който поставя строги срокове за поетапното му изпълнение?
Председателката на образователната комисия в НС Милена Дамянова (ГЕРБ) обаче, която е идеолог на промените и автор на закона, се обяви категорично против отлагането му, понеже учебните програми за І и V клас са готови (онези без Балканджи Йово и Крали Марко), а програмите за ІІ, VІ и VІІІ клас щели да влязат в сила чак идната есен.
Проблемът е, че те изобщо не бива да влизат в сила. Никога.    

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ