29 Март 2024петък11:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Закриват фонда за трансплантации в чужбина

Поредните попарени надежди на болни хора, коментират от пациентски организации

/ брой: 52

автор:Аида Паникян

visibility 798

След по-малко от година живот, създаденият от премиера Бойко Борисов фонд за трансплантации в чужбина, се преструктурира, съобщават от МЗ. Идеята за "преструктуриране" на фонда била от преди Нова година и хората от ведомството на д-р Стефан Константинов умували как по-безболезнено да я представят пред обществеността, научи ДУМА. 
МЗ планира фондът да се влее във "Фонда за лечение на деца" и в "Комисията за лечение в чужбина". В първата структура ще се насочат всички пациенти, които са под 18 г., а във втората - останалите, поясняват от МЗ. Промяната мотивират с "оптимизиране на дейността на фонда за трансплантации и да не се допуска дублиране на структури със сходна дейност".
ДУМА припомня, че фондът бе създаден преди година в опитите да се намери "нова опростена процедура, по която да се изпращат в чужбина българи, нуждаещи се от присаждане на орган". За директор бе назначена София Мутафчийска, дотоговашен главен секретар на Изпълнителната агенция по трансплантациите (ИАТ). Припомняме, че през последните 2-3 седмици федерация "Български пациентски форум" съобщи, че Мутафчийска принуждавала пациентите, чакащи за трансплантация в чужбина, да прехвърлят индивидуалните си набирателни сметки във фонда като условие да бъдат включени в листи на чакащи в чужбина. Упреците на пациентската организация към фонда бяха и за мудната му работа, поради което пациентите настояваха за смята на оперативното му ръководство.
"Поредните попарени надежди, поредната подигравка с болни хора", коментира пред ДУМА Теодора Захариева, председател на федереция "Български пациентски форум". Отговорността за тези пациенти ще се разми
"Настояваме за истински гаранции, че 27-ината вече одобрени за трансплантация в чужбина пациенти (част от които са в тежко състояние и имат нужда от спешна трансплантация), ще получат нужното им лечение, коментира пред ДУМА Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.
От МЗ уверяват, че "промените няма да станат веднага" и че хората, които се нуждаят от трансплантация в чужбина, могат да продължат да подават документи за лечение във "Фонда за трансплантации", а "след това документите им ще се прехвърлят към другите две структури. Пациентите, които са одобрени за лечение от началото на съществуването на фонда до окончателното му преструктуриране, ще продължат да разполагат със средствата, които веднъж вече са получили".
Пациентските организации обаче са сериозно разтревожени за съдбата на хората, които се нуждаят от трансплантации в чужбина. Те смятат, че с прехвърлянето на работата на фонда към други структури, ще се размие отговорността за болните, нуждащи се от специфични трансплантации, които не ес правят в България. Освен това другите 2 стуктури по правило не осигуряват логистична помощ (пациентите трябва сами да си търсят клиника за трансплантация), а и ако можеха да се справят, нямаше да има нужда от създаването на фонда. Отделен е въпросът.
ДУМА припомня, че Фондът върна в държавния бюджет 4.7 млн. лв. от общо отпуснатите му 5 млн. лв., а за цялата 2010 г. едва 5-има пациенти са изпратени за лечение зад граница. Обяснението на Мутафчийска беше, че фондът работи реално от началото на май, когато е създаден общественият съвет, както и че "такива донори липсват и в страните членки на ЕС, с които работи фондът".

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ