25 Април 2024четвъртък19:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

България отбеляза националния празник

Трети март олицетворява по-най-ярък начин международното сътрудничество, заяви президентът Георги Първанов

/ брой: 52

автор:Дума

visibility 46

Националният празник на България бе отбелязан с тържества и поднасяне на венци в цялата страна. Международните лидери също поздравиха страната. Денят не мина и без традиционните митинги.
В столицата с тържествена церемония под звуците на националния химн беше издигнат трибагреникът пред Паметника на Незнайния воин. Снегът, минусовите температури и строгата охрана не спряха стотиците софиянци, които дойдоха, за да положат цветя в памет на загиналите за Освобождението на България. В ръцете си всеки от тях носеше нацианалния трибагреник.
Президентът и върховен главнокомандващ Георги Първанов прие строя на почетната гвардейска рота. Георги Първанов, Бойко Борисов, Цецка Цачева и Аню Ангелов поднесоха венци и цветя пред паметника с вечния огън до църквата "Св. София". Всички присъстващи почетоха паметта на загиналите по време на Руско-турската освободителна война с минута мълчание. Сред официалните гости бе и експремиерът Симеон Сакскобургготски. Националният празник на България почетоха много духовници, а на площада пред паметника на Незнайния воин дойде и спорещият за Главното мюфтийство Недим Генджев.
"3 март олицетворява по най-ярък начин международното сътрудничество. Това е денят на българската признателност към стотиците хиляди герои - руснаци, украинци, беларуси, финландци, румънци и други, дали живота си за българската свобода", заяви държавният глава. Той продължи словото си: "Това е денят на нашето заслужено национално самочувствие и гордост, защото българската победа не беше подарена, тя беше извоювана във вековна битка с османския поробител". Първанов припомни, че цяла България се е готвела за тази битка и само затова българската свобода е станала възможна. "Трябва да се запитаме дали днес имаме свобода. Дали осъзнаваме, че свободата не е даденост", подчерта държавният глава. Първанов бе категоричен, че българите не се нуждаят от администрираща и силова държава, а от държава, която защитава правата на своите граждани. Президентът подчерта, че голямото послание на българското Възраждане е Държава на духа. Първанов припомни, че дейците на българското националноосвободително движение са се борели не само за политическа свобода, но и за социална справедливост. Според президента това е особено актуално днес в светлината на стратегията за развитие на Европейския съюз. Първанов се спря и на Търновската конституция, която определя политическото развитие на България след Освобождението. Той припомни, че тя многократно е била нарушавана с цел установяването на еднолична власт, което не трябва да се допуска.

Светът ни поздрави

По повод националния празник президенти и ръководители на международни организации, сред които президентите на САЩ, Индия, Гърция, Корея, Индонезия, Черна гора, кралица Елизабет Втора, кралят на белгийците Албер Втори, генералният секретар на ООН, изпратиха поздравителни писма до президента Георги Първанов.
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун поздравява в писмото си държавния глава и българския народ, като подчертава, че повече от всякога проблемите, пред които страната е изправена, надхвърлят националните граници. "Окуражен съм от това, че мога да разчитам на лидерството, посветеността и подкрепата на България за нашите продължаващи усилия да изградим устойчив, сигурен и справедлив свят за всички", се казва в поздравлението.
"От името на народа на Съединените американски щати и лично от свое име поднасям поздравления на вас и на народа на Република България по случай националния празник на страната", се казва в поздравителното писмо на президента на САЩ Барак Обама.
Президентът на Гърция Каролос Папуляс изразява поздравления и сърдечни пожелания за благоденствие, прогрес и просперитет на приятелския български народ.
Кралят на белгийците Албер Втори пожелава искрени поздрави за щастие и здраве и изразява надеждата си съществуващите отношения на приятелство и сътрудничество между двете държави да бъдат засилени.
"С голямо удоволствие изпращам най-сърдечни пожелания до Ваше Превъзходителство, както и най-добрите си пожелания за успех на народа на България през настоящата година", се казва в посланието на Нейно Величество кралица Елизабет Втора.
Президентът на Индия Пратибха Патил поздравява президента Първанов и българския народ по повод националния празник и отбелязва, че отношенията между България и Индия са традиционно топли и приятелски.
Президентът на Република Корея Ли Мьон-бак поздравява сърдечно държавния глава и използва възможността да изрази удовлетворението си от стабилното развитие на двустранните отношения и убеждението си, че сътрудничеството, основано на общи интереси, взаимно уважение и приятелство между народите на България и Корея, ще бъде засилено още повече през следващите години.

Стотици се събраха на Шипка

Стотици българи и малцина представители на държавната законодателна и изпълнителна власт се поклониха на връх Шипка пред паметта на героите, загинали за българското Освобождение. Въпреки студа, силния вятър и сняг на върха патриоти от цялата страна поднесоха венци пред паметника и костницата.

"Атака" се отчете

И тазгодишният национален празник не мина без митинг, който бе организран от "Атака" пред храм-паметника "Св. Александър Невски" в столицата. Лидерът на атакистите екзалтирано отчете, че единствено неговата партия е "единствената и неповторима българска сила, стъпила на основите на българизма".

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ