26 Април 2024петък12:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Децата използват таблет, преди да се научат да четат и пишат

90% от настоящите и бъдещите учители са категорични, че голяма част от интернет съдържанието не е подходящо за малчуганите

/ брой: 33

автор:Мария Нинова

visibility 1108

Децата започват да използват таблет или смартфон, преди да се научат да четат и пишат, сочат проучвания на Националния център за безопасен интернет и Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Любимите играчки на малчуганите са именно таблетът и смартфонът. Те ги използват най-вече за игри, слушане на музика и гледане на филми. Повечето родители се решават да купят дигитално устройство на децата си, защото виждат с какъв интерес и възхита те се отнасят към таблета или смартфона на другарчетата си, показват допитванията.
Заместник-координаторът на центъра Луиза Шахбазян обяви, че децата се справят с мобилните устройства по-добре от родителите си. По думите й опасното съдържание, свързано с насилие над хора или животни, е на два клика от рекламите или анимационните филми, които децата гледат в интернет. Шахбазян заяви, че децата носят устройствата си в детската градина или училище, но там липсват правила за тяхната употреба - или се забраняват неефективно, или могат да се използват неконтролирано. Родителите искат, но не могат да контролират поведението на децата в нета, обяви зам.-координаторът.
Според главния асистент Данаил Данов от Софийския университет медийната грамотност е важна за предпазването на децата от рискове в интернет. Той отбеляза, че формирането и развитието на медийната грамотност трябва да е резултат от координиран процес на сътрудничество и взаимодействие между родители, учители, педагози и медийни специалисти. Според него медийната педагогика трябва да бъде обособена като отделен дял на педагогиката и да бъде включена в образованието. Данов смята, че са нужни и законодателни промени, които да не допускат създаване и разпространение на медийно съдържание без препоръки за използване, съобразно възрастта на потребителите.
В анкета направена сред настоящите и бъдещите учители, представена от асистент Деси Стоева, около 90% от допитаните отбелязват, че голяма част от интернет съдържанието не е подходящо за деца. Респондентите са посочили, че децата до шестгодишна възраст е добре да използват мрежата до час и половина на ден, а до деветгодишна възраст - до два часа и половина.


 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ