20 Април 2024събота08:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Отстраняват шефа на БЕХ Жаклен Коен

Официални мотиви за махането му няма, от ведомството на Петкова съобщиха само, че промените целят оптимизация на работата на холдинга

/ брой: 33

автор:Дума

visibility 11

Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен е отстранен от поста с протоколно решение на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, съобщиха вчера от Министерството на енергетиката. На събрание на Съвета на директорите на енергийния холдинг за изпълнителен директор ще бъде предложен Петьо Иванов, досегашен шеф на държавния газов доставчик "Булгаргаз", а неговият пост в "Булгаргаз" ще бъде зает от Николай Павлов, който досега е финансов директор на дружеството, а преди това е бил член на Съвета на директорите на Националната електрическа компания (НЕК).
От енергийното ведомство допълват, че "промените целят оптимизация на работата на Българския енергиен холдинг и влизат в сила след вписване в Търговския регистър към Агенцията по вписванията". Не се обясняват точните мотиви за отстраняването на Коен.
Смяната на върха на БЕХ идва в момент, в който холдингът трябва да финализира преговорите за вземането на 650 млн. евро заем, който трябва да послужи за погасяване на дълговете на дъщерната му НЕК към двете т.нар. американски централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", за да влязат в сила по-ниските договорени цени на тока с тях. Ценовите оферти на банките кандидати да финансират дълговете на НЕК трябва да бъдат ясни до 20 февруари, за да може да се сключи сделката до края на февруари, когато изтича окончателно на няколко пъти отлаганият краен срок за погасяване на борчовете на електрическата компания.
По неофициална информация Коен е отстранен именно заради забавянето на вземането на жизнено важния заем, предаде "Медиапул". Заемът трябваше да бъде договорен още през лятото, после бе отложен за ноември, за края на декември и финално до края на февруари, който е и последният възможен срок предвид договореностите на двете топлоелектрически компании с техните кредитори за намаляването на цената, която НЕК плаща за разполагаемост на мощностите. Това ще пести по 100 млн. лв. годишно на силно закъсалата финансово НЕК.
След като в едната от първите две процедури за набиране на финансовия ресурс не се явиха кандидати, а в другата желаещите поискаха държавни гаранции, БЕХ се принуди да започне преки преговори за необходимите пари. От 22 поканени банки 11 откликнаха и започнаха разговори. Според запознати допреди няколко седмици само две институции са били останали в преговорите, но след първите данни за стабилизиране на финансовото положение на НЕК, която е намалила с над 300 млн. лв. загубите си, част от кандидатите да дадат кредита са се върнали на масата на преговорите.
Жаклен Коен бе назначен за шеф на БЕХ от правителството на Пламен Орешарски през юли 2013 г., когато титулярът Иван Йончев се оттегли заради нуждата от лечение. Преди това той беше член на борда на АЕЦ "Козлодуй", още преди това - управител на "Ем Еф Ай турс", която е собственост на "Моллов файненшъл енд индъстриал груп". Коен запази поста си след идването на второто правителство на Бойко Борисов през есента на 2014 г. По непотвърдена информация обаче Жаклен Коен е бил сред първите готвени за отстраняване от поста след идването на Борисов.
Коен беше и човекът, който изнесе на гърба си новогодишния екшън със спрените доставки на руски газ за "Овергаз", обяснявайки, че на частната компания може да бъде отнет лицензът, защото не си спазва задълженията да доставя газ на клиентите си. След като първо премиерът Бойко Борисов зае страната на "Газпром" и обвини "Овергаз", че застрашава сигурността на газовите доставки, после обяви, че с шефа на частната газова компания "Овергаз Инк" Сашо Дончев са станали жертва на интрига. Той обаче не посочи чия е интригата и каза, че всяко нещо си идва на мястото с времето.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ