28 Март 2024четвъртък17:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Какво се случва във Франция със сподвижниците на Хитлер

Прочистването след освобождението на страната от хитлеризма е насочено към лицата, сътрудничили на нацистките окупационни власти

/ брой: 34

автор:Константин Иванов

visibility 7402

"Купувам в. ДУМА винаги, когато го има в будката, защото смятам, че дава обективна информация. Видях обаче две статии напоследък във връзка с т.нар. Ден на жертвите на комунизма 1 февруари. Боряна Костова пише в своя статия, че във Франция за сътрудничество с хитлеристите са разстреляни около 40 000 души. А преди това проф. Андрей Пантев пише за остригване на косата на французойки, имали сексуални отношения с окупаторите. Нима това е възможно във Франция, която я имаме за люлка на демокрацията? Има ли независими френски източници, които да потвърждават това?" Това пише в писмо до редакцията нашата читателка Мария Кръстева от София.
Въпросът ни се видя интересен. Естествено, има многобройни такива източници. Няколко десетки са френските изследвания, анкетите и статистиките, посветени на проблема. Дори в Уикипедия има статии, някои от които са много обширни - по 60-70 страници. Избрахме части от възможно най-кратката, озаглавена "L'epuration en France a la liberation" ("Прочистването във Франция при Освобождението"). С различен шрифт в текста са уточнения пояснения на редакцията.


    При Освобождението на Франция от нацизма  желанието за отмъщение и уреждане на сметките се смесват, като участници в Съпротивата и населението подгонват колаборационистите или смятаните за такива. Извънсъдебното прочистване е причина за смъртта на около 9000 души, една трета от което е дело на участниците в Съпротивата. Появяват се и "използвачи" на чистката, които съчиняват обвинения с цел да си присвоят блага или да си отмъщават за нещо.    Впоследствие идва съдебното прочистване. Упражнява се от извънредни съдилища. Законовото прочистване обхваща 300 000 досиета, 127 000 от тях стават предмет на процеси и следват 97 000 осъдителни присъди във варианти от "национална деградация" до смърт.
     Последните анкети, извършени от френския Комитет за история на Втората световна война и неговия приемник Института за история на съвремието, сочат цифрата 8775 екзекуции по време на извънсъдебната чистка. Към тях трябва да се добавят осъдените на смърт от Висшия съд и обикновените съдилища (791 или 767 присъди, според различните статистики) плюс 769 осъдени на смърт от военните съдилища. Ликвидираните са около 11 000.
       
Извънсъдебно прочистване

    Във всички новоосвободени области на Франция е извършвано извънсъдебно прочистване, а още преди това, по време на окупацията, са били екзекутирани колаборационисти. Още в началото чистките са тема на печата, като най-напред данните почиват на свидетелствата на потърпевшите, както и на участници в чистките. Има черни легенди, плод вероятно на антикомунизма на един американски журналист, който сочи цифрата 50 000 жертви на "червените" само в Югоизточна Франция. През ноември 1944 г. вътрешният министър Адриен Тиксие сочи цифрата 100 000 души, обект на прочистването. Анкета през 1952 г. сочи 8867 ликвидирани като колаборационисти и други 1955, мотивите за чиято екзекуция не са ясни. Т.е. общо 10 822 екзекуции.   

Остригани за "хоризонтален колаборационизъм"

    Жените, остригвани след освобождението, се обвиняват за "хоризонтален колаборационизъм" (т.е. за сексуални отношения с окупатора). Те са развеждани по улиците на градовете и по пътищата. Трудно е да се направи точна сметка, но според някои изследователи става дума за около 20 000 остригани. Редом с действителните колаборационистки има и други: влюбени жени, които са отказали да се разделят със съпрузи германци при евакуацията на цивилни лица от някои германски бази на подводници, проститутки, които просто са упражнявали занаята си, и бедни жени, които, за да преживеят, са служели при окупатора, най-често като перачки или чистачки.
   
Административно интерниране

    Разпореждане от 4 октомври 1944 г. разрешава на префектите да интернират лица, смятани за опасни. Разпореждането се прилага в продължение на 11 месеца - от дебаркирането в Нормандия до края на войната. Трудно е да се посочат точни цифри. Националните архиви съдържат данни от Вътрешното министерство, сочещи цифрата 49 000 интернирани към декември 1944 г. Местата за интерниране са лагери, но също училища, казарми, замъци, както и затворът Френ.

    Върховният съд

    Върховният съд съществува от времето на Третата република, съгласно закон от 1875 г., но от 1940 г. правителството на Петен го превръща в орган, натоварен да съди държавните ръководители в случаи на нарушения и престъпления. Функционирането на Върховния съд е възстановено на 18 ноември 1944 г. Със седалище в Париж той е натоварен да съди за колаборационизъм с фашистите държавния глава Филип Петен, членовете на правителството (министри и държавни секретари), както и други висши чиновници и евентуални техни сътрудници. Представени са два списъка на подсъдими. Първият списък включва 50 сенатори или депутати, чийто мандат е започнал на 1 септември 1939 г. Други 50 подсъдими са посочени от орган на участниците в Съпротивата.
     На 23 юли 1945 г. започва процесът срещу маршал Петен. На 15 август 1945 г. Върховният съд осъжда Филип Петен на смърт. Поради напредналата възраст на осъдения, както и заради неговите заслуги по време на Първата световна война, присъдата на Филип Петен е заменена с доживотен затвор.
    Двукратният премиер Пиер Лавал (юли-декември 1940 г. и април 1942-август 1944 г.) успява да избяга в Испания. Франко обаче го отпраща в Инсбрук (Австрия) в американската окупационна зона. Лавал е арестуван и предаден на френските власти. Процесът му започва в началото на октомври 1945 г. Бившият министър-председател е осъден на смърт за предателство на 9 октомври 1945 г. и екзекутиран една седмица по-късно на 15 октомври. Общо са произнесени 8 смъртни присъди, три от които са изпълнени - Пиер Лавал, Жозеф Дарнан, Фернан дьо Бринон. Други 5 са променени на доживотен затвор, вкл. Филип Петен. Още 8 са осъдени на принудителен труд, 14 на различни срокове затвор, както и 15 присъди на национално опозоряване. Върховният съд се свиква отново между 1954 и 1960 г, когато някои от 42-ата осъдени задочно се предават и получават различни наказания, като Шарл Ноге, главен комисар в Мароко, е осъден на 20 години принудителен труд.
    Според окончателната официална равносметка от 31 януари 1951 г. общият брой на досиетата, разглеждани от различните съдилища, е 311 263. 183 512 са останали без последствия. Произнесени са 55 331 присъди, както следва:
- 6724 оправдателни присъди.
- 6773 смъртни присъди, от които 2853 произнесени в присъствието на подсъдимия. От тях са изпълнени 767; 2086 от останалите са променени в по-лека мярка, а 3910 са задочни.
- 13 339 осъдени на принудителен труд, 2702 от които доживотно.
- 24 927 на различни срокове затвор.
- 3578 на национална деградация, чието последствие е забрана да упражняват различни "икономически и професионални дейности, даващи политическо влияние на титуляра".
   
Прочистване на интелектуалци

    По време на окупацията някои интелектуалци възхваляват победата на фашистка Германия, пеят хвалебствия на "Нова Европа" или на маршал Петен по радиото, в печатните медии, киното. Така те сами се определят като клиенти на правосъдието след освобождението, когато върху тях пада обвинението, че са сред отговорните за окупацията, за репресиите срещу дейците на съпротивата, евреите, циганите и т.н.
    Парижки интелектуалци, за които се предполага, че са колаборационисти, бързо са арестувани. Вел д'Ив, затворите Френ, Дранси се изпълват с писатели, актьори, журналисти. Повечето от тях впоследствие са изправени пред съда в Париж. Същото се случва в цяла Франция. В провинцията това се отнася най-вече за излизалите по време на окупацията вестници. Чистките обхващат повече самите журналисти, отколкото техните ръководители. Но има и изключения. През ноември 1944 г. е екзекутиран Жорж Суарез, директор на в. "Ожурдюи", а Албер льо Жьон - директор на провинциални вестници, имал отлични отношения с пропагандния орган на нацистката армия, е осъден на смърт и екзекутиран на 3 януари 1945 г.
Преследвани са и писатели за връзки с нацистите. Литературната общност е разделена на две групи - "непримиримите" и "милосърдните". "Непримиримите" са новото поколение, родено в Съпротивата (Жан Пол Сартр, Веркор, Албер Камю, Пол Елюар), което настоява за пълна отговорност на писателя, докато "милосърдните", сред които най-известен е Франсоа Мориак, настояват за "правото на грешка". Националният комитет на писателите изработва списък на "нежеланите автори". Членовете на комитета се задължават да не работят с издатели, на които сътрудничат писатели, подпомагали морално или материално нацистката окупация. Не са канени за изяви и певци, участвали в концерти или радиопредавания с открито колаборационистки политически характер. Мерките се прилагат и към  композитори, художници, скулптори и гравьори.

Сравнение с чистките в Европа

Западноевропейски държави - Норвегия, Дания, Холандия, Белгия, са променили законодателството си с цел възмездие за нацистките колаборационисти. В първите три е възстановено смъртното наказание. Четирите страни са възприели системата за "национално недостойнство". Така осъдените за колаборационизъм с германския окупатор са подложени на обществено порицание, ограничени са гражданските, политическите и икономическите им права. 60 000 холандци губят националността си за това, че са били в служба на чужда държава.
    Според едно сравнение на броя на осъдените на затвор във Франция - 38 000 за население от 40 млн. жители, излиза, че се падат по 94 осъдени на 100 000 души. Същото пресмятане сочи 374 за Дания, 419 за Холандия, 596 за Белгия и 633 за Норвегия на 100 000 жители.

При съизмерими с България държави процесът на прочистването е далече по-широк. Никъде другаде обаче седем десетилетия след края на Втората световна война не се провеждат такива шумни кампании и дни на заклеймяване на прочистването като "Деня на почит към паметта на жертвите на комунизма" у нас. Такива акции в България може да се възприемат като индулгенция за фашизма, особено от младите. Апологетите им обикновено премълчават факта, че страните в Европа са били под нацистка окупация, докато България е била част от хитлеристкия пакт, и че самият Народен съд у нас е създаден по искане на Великобритания и САЩ. 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ