29 Март 2024петък12:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП и ДПС внесоха вот на недоверие срещу кабинета

69 депутати подкрепиха искането заради провал в сферата на здравеопазването

/ брой: 35

автор:Юлия Кулинска

visibility 44

БСП и ДПС внесоха вчера в деловодството на НС първия вот на недоверие към правителството заради провала в сферата на здравеопазването. "Вотът не е само срещу д-р Петър Москов, а срещу цялото правителство, което трябва да си ходи. Министърът предлага, но Министерският съвет гласува", уточни депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ д-р Емил Райнов в НС. Той изрази надежда, че с този вот ще се изясни и къде е разделителната линия за тези, които хем са във властта, хем се титулуват като опозиция. Д-р Райнов подчерта, че документът е бил подписан от 69 депутати от БСП, ДПС и двамата независими Георги Кадиев и Велизар Енчев. По думите му има възможност към тях да се включат и други парламентарни групи, след като се запознаят с мотивите. Двамата независими народни представители, които са се подписали за вота на недоверие, са Георги Кадиев и Велизар Енчев.
"Внасяме вота на недоверие с надеждата той да бъде подкрепен. Искаме корекция в провежданата политика, защото тя е вредна за хората". Това подчерта депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов. На въпрос дали от движението са искали разрешение от ГЕРБ за подкрепа на вота на недоверие, той отговори: "Не искам да коментирам такъв тип манипулация, защото и ДПС и БСП са самостоятелни и автономни партии, които вземат сами решенията си. Несериозно е някой да се прави на интересен на гърба на ДПС", възмути се д-р Адемов. По думите му вотът на недоверие е форма на диалог между управляващи и опозиция. "За съжаление крайна форма, но така или иначе надеждата е да има корекция в този сектор. Политиката, която се води, е изключително неправилна и несистематизирана. Командва административният подход, който се налага в продължение на година и няколко месеца и е вреден за хората", категоричен е депутатът. Според д-р Адемов има две бариери. "Едната структурна бариера е т.нар. национална здравна карта. Другата е функционална. Тя е прословутото постановление 57 на МС, което ограничава финансирането на лечебните заведения. В този смисъл няма как лекарите да бъдат доволни и да работят спокойно. Гражданите също са притеснени от случващото се в здравеопазването", коментира д-р Адемов.
По-късно здравният министър д-р Петър Москов заяви, че не очаква вотът да успее. С цялото ми уважение към народните представители, които са го внесли, ще прочета мотивите и ще кажа аргументите на Министерство на здравеопазването и правителството, заяви той.


"Последствията от дясното управление са най-тежки точно по отношение на здравето на българите. Смятам, че ние, социалистите, трябва да направим всичко възможно да спрем съсипването на българската здравна система и да предложим алтернатива". Това заяви председателят на БСП Михаил Миков във фейсбук по повод Световния ден на болните и Европейския ден на телефон 112. Той отбелязва, че пациентите все повече разбират, че медицинската помощ, изградена на десни принципи, е доста условна услуга, а не безусловно право. "Всяка следваща дясна "реформа" през последните 15 години утвърждава това усещане, защото хората усещат все по-силно промените по здравето си и по джоба си", посочва Миков.
"Без значение дали става въпрос за обединяване на спешни центрове, което означава по-бавни линейки извън големия град, или за сегрегиране на пациентите по преценка на министъра за "значимостта" на тяхното заболяване, или за отхвърляне на предложението на левицата тел. 112 да стане достъпен за гражданите със слухови и говорни проблеми, констатацията е една. Политиката на управляващите в здравеопазването създава опасност за живота и здравето на милиони българи", категоричен е Миков. За управляващите здравето е услуга, те прехвърлят на пациентите тежестите на здравното осигуряване и вкарват още повече бизнеса в здравеопазването, смята той. "В БСП не сме съгласни с всички тези намерения и затова инициирахме първия вот на недоверие към кабинета на здравна тема. Всяко едно от престъпните измерения на здравната "реформа" на министър Москов дава достатъчно мотиви и основания за това", подчертава Миков.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ