28 Март 2024четвъртък15:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ДПС иска анкетна комисия за отношенията с Турция

Забраната Пеевски и Доган да влизат в Турция реално не е потвърдена от никого, обяви МВнР

/ брой: 36

автор:Милена Николова

visibility 1891

ДПС предложи да се създаде временна анкетна комисия, която да изслуша представителите на спецслужбите в България, за да обяснят каква информация имат по случващото се около ДПС през последните месеци. Това обяви вчера пред журналисти съпредседателят на движението Мустафа Карадайъ. Така той отговори на въпроса с каква информация разполага ДПС относно твърденията, че Турция няма да допуска на своя територия депутата от движението Делян Пеевски и почетния председател  Ахмед Доган. Именно тези служби трябва да кажат какво знаят по въпроса, защото те се тези, които би трябвало да се грижат за сигурността и да споделят каква информация имат за събитията в последните няколко месеца, обясни той.
В парламента беше изслушан зам.-министърът на външните работи Валентин Порязов, който обяви, че ведомството няма официална информация за забраната на Делян Пеевски и Ахмед Доган да влизат в Турция. Според него подобна информация от турска държавна институция за подобно решение няма. По думите му не може МВнР да коментира твърдения от страна на български и турски медии. В сутрешните часове съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ поиска от НС изслушване на министъра на външните работи Даниел Митов, който да разясни, потвърди или отрече информацията за забраната на депутата от движението Делян Пеевски и на почетния председател на партията Ахмед Доган да посещават Турция.
Зам.-министър Валентин Порязов се срещна вчера и с турския посланик у нас Сюлейман Гьокче. От МВнР обявиха, че са налице известни противоречия, които произтичат от първоначални съобщения на турското посолство до български медии. Независимо от това, приемаме правото на турската държава, в съответствие с вътрешното й законодателство, да не предоставя информация за взети решения от такъв характер, смятат от ведомството. В същото време, според нашата страна, приятелските и партньорски отношения между България и Турция предполагат размяна на информация по широк кръг въпроси от взаимен интерес, допълват оттам. От външно министерство обясниха, че по време на срещата посланик Гьокче обявил, че никоя турска институция и в бъдеще няма да прави никакви официални изявления по разглеждания въпрос.
След изслушването на Порязов в парламента Карадайъ подчерта, че след като няма такъв факт в нашето МВнР, такъв въпрос не стои. Чрез медиите той призова турските институции да потвърдят или отхвърлят това, което се тиражира в медиите им.
Според него е възможно всичко това да се окажат "едни медийни внушения". От тази гледна точка да не би всички ние заедно с вас да застанем в ситуация да коментираме едни несъществуващи неща. Тези въпроси трябва да отправим към официалните институции на Турция. Направили сме официално запитване до турското посолство и още няма отговор. Някой трябва да каже, че е факт и тогава ще коментираме, заяви той. По думите му ДПС има предположение за това, че е възможно Турция да оказва натиск върху движението чрез турските медии, разпространявайки такива твърдения.


Зам.-министър Порязов притеснен от изявления на Ердоган

Заместник-министърът на външните работи Валентин Порязов определи пред журналисти като тревожно изказването на турския президент, че ще наводни Европа с мигранти.
И този въпрос ще бъде зададен на официалните представители на турската държава. Имаме си посланик в Анкара, имаме си и други канали, каза той. Порязов обясни, че министърът на външните работи Даниел Митов е в контакт с турския външен министър. ДУМА припомня, че турският президент Реджеп Ердоган в реч пред бизнес форум, предавана по телевизията, заяви, че Турция ще бъде търпелива до определен момент във връзка с кризата в Сирия и след това ще бъде принудена да предприеме действия. "Има вероятност новата вълна от бежанци да достигне 600 хиляди души, ако въздушните удари продължат. Ние се подготвяме за този момент", коментира Ердоган. По време на тази среща той припомни, че и преди е изтъквал пред Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, че може да дойде време, когато Турция ще отвори вратите за мигрантите да тръгнат към Европа.


Хъфъзов обвини Борисов, че лъже

Изнесената от премиера Борисов информация, че бил подложен на натиск от висши турски политици  по време на скандалите с екслидера на ДПС Лютви Местан, не отговаря на истината. "Нека г-н премиерът още веднъж да застане пред камерите и да потвърди, първо, кои турски държавници са му се обаждали, защото имаше информация, че и президентът е звънял, аз имам информация, че такова нещо няма. И второ, ако е звънял турският премиер, нека отново да каже какво точно е искано или какво е казано в този телефонен разговор, защото ми се струва, че ще стане много сериозен дипломатически скандал, ако си позволи още веднъж да говори неистини", обяви пред журналисти напусналият заедно с Лютви Местан ексдепутат от движението Хюсеин Хафъзов.


Данъчни проверявали Пеевски

Данъчните съобщиха, че са започнали проверка на фирмите на депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщи Дарик. Проверката била свързана с произхода на средствата за последните сделки, които бяха сключени от фирмите на Пеевски и фамилията му.
През януари депутатът от ДПС Делян Пеевски стана собственик на фалиралия преди 13 години комбинат "Химко" във Враца. Сделката отново е станала чрез фирмата ДНСН Инвестмънт", в която Пеевски държи 90%, а майка му Ирена Кръстева притежава другите 10%.
В началото на годината стана ясно, че Пеевски купува 50% от от търговската верига за електронна и битова техника "Техномаркет".

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ