23 Април 2024вторник20:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мълчалив Бойко

/ брой: 38

автор:Светлана Михова

visibility 1983

Вчера наш Бойко бе поканен в Прага като наблюдател на срещата на Вишеградската четворка - Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Докато те умуват какво да правят с бежанската вълна, той да помълчи редом с тях. Още преди началото на срещата се просмука информация, че от Вишеградското каре са му предложили помощ за затягане на границата ни, без да подозират, че така му подлагат динена кора. Защото за разлика от лидерите на тези страни, които не се стесняват да отстояват националните си интереси, нашенските са сложили народния интерес под чуждия фес. А турският фес е на особена почит у нас. От него сега зависи дали да не залее Европа с ново цунами пришълци, ако тя не му стори армаган с милиарди евро.
С теманета пред Анкара се отличи и канцлерината Меркел. А тя се води нещо като наставник на всички в ЕС. Затова Бат'Бойко, като послушен хлапак, на тръгване за Прага й звънна да я пита какво да каже, ако все пак там се наложи да отвори уста. Стана ясно, че е бил посъветван да не приема предложенията за затваряне на границата. Трябвало всички заедно да вземем общо решение. Казано в прав текст, вкупом да се подчиним на Фрау Меркел, чието мнение ще бъде копирано в Брюксел в 28 екземпляра. Въпросното общо решение вече сe чака близо две години, но то така и не се появява на бял свят. А през това време бежанците прииждат ли, прииждат.
Същия съвет на мълчалив Бойко даде от висотата на мекото си място в Брюксел и професионално депутатстващият там ДеСеБар Светослав Малинов. Той си позволи да поучава премиера на страната, която го е изпроводила в евростолицата, а премиерът, който уж е бабаит, допуска да го наставляват. Така "малинката" от Брюксел менторски предупреди, че сбирката в Прага, която предхожда срещата на върха на ЕС в четвъртък, съдържала сериозни рискове за България. "Ако нашето присъствие там не се ограничи само с наблюдателски и информативни функции, е твърде рисковано и може да ни навреди", заяви евродепутатът. Според него България в лицето на премиера си не трябва да поема никакви ангажименти пред колегите си от "вироглавата" четворка. Нека Бойко като старо ченге слухти, записва и после да докладва. Да се разходи из Златна Прага, да пийне някоя и друга бира, да си отваря очите и ушите, но да си държи езика зад зъбите.
Няма да му е трудно на баш лидера, като го гледаме как си трае по големите скандали в страната. Не щя да гъкне ни за есемесите във Висшия съдебен съвет, ни за среднощния си лаф с Ердоган ефенди, да не говорим за резила със забраната Доган и Пеевски да посещават Турция. Той, който доскоро не млъкваше, сега е стиснал джуки. За Ердоган продумва като за умрял - или добро, или нищо. Как иначе, след като днес османлията е любимец номер едно на Меркел. Сама се докара горката дотам, че от него да зависи финалът на политическата й кариера.
Комшията обаче е отделна ориенталска песен. Тъкмо неговите истерични и непредсказуеми движения може да подпалят фитила на горещ конфликт в региона и света. По стечение на исторически и географски обстоятелства България е най-близо. Нито пожарната на НАТО, нито първият пожарникар на републиката ще я спасят. А нашите големци мълчат за лудориите на вманиачения си галеник. Така им е наредено. Нали е важен "съюзник". Само че нещата се пообъркаха. В своето отчаяно безразсъдство повелителят на османския неосултанат разгневи дори по-високостоящия деспот. Тези дни не само подложи на артилерийски обстрел кюрдите в Северна Сирия, но и нахълта на нейна територия с няколко камиона аскер. При това не спира да кряка, че Русия е агресор. Високомерно рече: "Или кюрдите, или аз". Но колегата във Вашингтон разчита именно на тях, а не на него. Ердоган ефенди лесно може да бъде жертван, ако се наложи. Това за ЦРУ не е проблем. Сепнати от безумието му велможи от Г-7 го смъмриха. Нашите обаче мълчат. Защо да се месят, когато атовете се ритат - любима поговорка и на магарето, и на Бойко.
Всички атлантици премълчаха, когато Гърция и Израел изнесоха неопровержими данни за търговията на Анкара с нефт, доставян от терористите - нещо, което Русия отдавна твърди и нанася удари по петролните кервани. Но да се вярва на нея в НАТО не позволяват. Не вярват и на западни публикации, че днес Турция се е превърнала в най-големия център за търговия с човешки органи. Мълчат и във Вашингтон, и в Брюксел, и в наше село. Баш ефенди представя подгонените от сирийската армия терористи за невинни бежанци, които били жертви на руските бомбардировки, и леля Ангела му приглася. В хора се включват всички "съюзници". Гърлата им обаче започват да прегракват и скоро дори с думи няма да могат да включат член 5-и от Вашингтонския договор на пакта, за да защитят османските си ортаци. Никой няма намерение да се жертва за тях. Но и за това не се говори. Милчи се и се действа по принципа на Оруел: "Свободата е осъзнато робство. Незнанието е сила". Така правят всички. Така прави и наш Бойко.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 333

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 310

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 303

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 332

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ