29 Март 2024петък04:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

И тоя ни е министър!

Готови сме за сътрудничество с видния историк Лукарски за изобличаване на комунистите, убили цар Калоян

/ брой: 40

автор:Константин Иванов

visibility 1426

Половината от учениците на Техникума по минно дело в Кърджали бяха "макаренковци"*. Така наричаха проблемните по днешната терминология младежи. Другата половина бяха турчета. Годината е 1963-та. Преподавах им български език и литература. Като почнеха много да буйстват, им давах писмено контролно. Поредното беше нещо на тема за Освобождението на България. Покрай другите "бисери" имаше, че "Васил Левски се борил срещу фашистите" и че "Няколко години свободата на България стояла от едната страна на Стара планина". Авторите им бяха сред турчетата. Обяснимо е от психологическа гледна точка: не върви Левски да се е борил срещу турци, а фашистът си е враг отвсякъде. Със "свободата, която стояла от едната страна на Стара планина" пък се онагледява по изключително достъпен начин съществуването на васалната на султана Източна Румелия наред с Княжество България. Много майтап падаше с тези "бисери", както в по-ново време почнаха да се наричат и подиграват творенията на съмнително грамотни кандидат-студенти.
Доколкото днес само който не е кандидатствал, той не е станал студент, има някаква надежда тези съмнително грамотни момчета и момичета да понаучат нещо, докато пет години търкат университетските банки. Безвъзвратно е изпуснал тази възможност обаче настоящият министър на икономиката на България. Публикация на Е-вестник тези дни напомня за поредна героична проява от съвсем близкото минало в битката на днешните ни управници срещу комунистите. Тогава Божидар Лукарски написва на стената си след поредните циркаджилъци в центъра на София: "Днес заедно с колегите от Реформаторския блок поднесохме венци пред паметника на големия български демократ и реформатор АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ, ЗВЕРСКИ УБИТ ОТ КОМУНИСТИТЕ". След последвалите подигравки статусът бил редактиран.
Грешно би било "бисерите" от съчиненията на моите ученици от техникума в Кърджали да бъдат поставяни на една дъска с епохалното "откритие" на Лукарски за това кой е истинският убиец на Стамболийски. Онези момчета преиначаваха истината просто защото по някакъв начин е била неудобна за тях заради етническата им принадлежност. Докато при Лукарски това си е от чиста неграмотност.
Ами разгеле, тази неграмотност не трябва да остане неоползотворена, неизползвана на ползу роду, както обича да се саморекламира един вечен кандидат за президент. Тъкмо сега, когато новопроизведената в министърка по всичко, включително на образованието, обещава да се съчинят и издадат ударно разни сбъркани учебници, неграмотността на колегата й може да се окаже неоценим принос в изясняването на историческата истина от позициите на зрелия реформизъм. Още повече, че самият Лукарски току-що даде знак, че реформите в образованието са му легнали на сърцето: във вторник той разказа как споделил с Кунева, че "Дуалната система на обучение е приоритет на неговото министерство", а тя моментално откликнала: "Въвеждането на тази система е основен приоритет на ресорното ми министерство".
Така че дерзай, Божидаре, поеми част от тежкия товар на образованието от крехките рамене на колежката.
 Доколкото зрелият реформизъм е на светлинни години далеч от първосигналните скандирания "кой не скача, е червен", подходът, който бихме препоръчали на бъдещия автор на учебници, е да бъде със строго научен, бихме казали академичен характер. За автора Лукарски, превърнал Александър Стамболийски в жертва на комунистите, няма да бъде никакъв проблем да "открие" неподозирания факт, че зад убийството на цар Калоян пред вратите на Солун стоят комунистически заговорници, които не са се осъзнавали като такива просто защото поради обективни причини не са били прочели "Комунистическия манифест" на Карл Маркс. Ще бъде дадено най-сетне и компетентно обяснение кой всъщност стои зад организирането и осъществяването на залавянето, осъждането и обесването на Васил Левски. Съратниците на същия този Маркс в основаването на комунистическия Първи интернационал - Огюст Бланки и Бакунин, привърженици на радикални методи на действие като метежи и революции, очевидно са виждали в лицето на Апостола нелоялен конкурент на Балканите, който трябва да бъде ликвидиран, за да не затъмнява славата им.
Готови сме тъкмо заради едната слава, без да претендираме за хонорар или министерско кресло от квотата на Реформаторския блок, да сътрудничим на известния историк Лукарски и с други идеи за разобличаване на комунистите като организатори на всички злини на Земята, включително глобалното затопляне, последното земетресение в Тайланд и плановете за изграждане на нови лифтове в Пирин.

*Макаренко - виден съветски педагог, теоретик и практик в работата с проблемни младежи.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ