25 Април 2024четвъртък06:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Образование

Кои са авторите на новите учебни програми

1,2 млн. лева са платени за създаването на новите стандарти и програми от 2013 г. насам

/ брой: 41

автор:Велиана Христова

visibility 161

На 7 февруари т.г. редакцията на ДУМА поиска от МОН да ни предостави имената на авторите на новите учебни програми за V клас по история и литература, както и на проектите за нови учебни програми по същите два предмета за VІ и VІІІ клас. Смятаме, че темата е от обществен интерес, тъй като заради скандала около новите програми цял министър бе свален от поста. Поискахме и информация какви пари са дадени за изработването на тези програми от 2013 г. насам. От МОН изпратиха вчера информация по темата, която предоставяме на читателите.
В момента МОН прави обсъждане на програмите по литература и по история в различни градове, а министър Меглена Кунева обяви в НС, че на тях се представят проектите на всички програми от І до ХІІ клас. Редно е МОН да огласи в сайта си тези проекти поне по двата предмета, за да може обществото (а не само ограничен брой присъстващи на срещите) да добие представа за обучението в средното образование не "на парче", а като цялостен процес.      

 Едно към едно
ОТГОВОРЪТ НА МОН  

- Основните проекти на всички учебни програми за задължителна подготовка са създадени през 2012-2013 г. в рамките на проект "За по-качествено образование" по ОП "Развитие на човешките ресурси".

 - Целта на проекта е да се подготви целият пакет документи - стандарти, учебни програми, учебно-изпитни програми и др., за прилагане на философията на новия училищен закон (б.р. - приет 2915 г. в НС), както и да се обучат 40 000 учители и 2000 оценители на учебници да работят с този нов пакет.

 - При стартирането на проекта за него са предвидени 10 млн.лв., но е спрян, преди да се осъществи обучение на учители, и изразходваните средства са малко под 1,2 млн. (за разработване на образователния пакет от над 450 отделни документа са изразходвани около 900 000 лв.)

 - Разработването на проектите на целия пакет документи е възложено на работни групи след сключени договори с 554 външни лица (университетски преподаватели и учители), избрани след публикувана на електронната страница на МОН покана.

 - Работата на всяка работна група е организирана и координирана от съответния експерт по предмет в дирекция на МОН.

 - Всички разработени тогава в първоначален вариант проекти на учебни програми и стандарти (с изключение на учебните програми по български език и литература V-ХІІ клас) са публикувани през 2013 г. на сайта на МОН (б.р. - след избухналото обществено недоволство са свалени).

 

ЛИТЕРАТУРА

Първоначалните проекти 2013 г.

През 2012-2013 г. са разработени от две работни групи, включващи преподаватели от висши училища и действащи учители:

 

V-VІІ клас (координатор на групата Красимира Александрова, експерт по БЕЛ в МОН)

 - Ангел Петров - СУ

 - Фани Бойкова - ПлУ

 - Димка Николова-Иванова - ВТУ

 - Адриана Симеонова-Дамянова - СУ

 - Невена Ичевска - Математическа гимназия, Пловдив

 

VІІІ-ХІІ клас (координатор Милена Иванова, експерт по БЕЛ в МОН)

 - Адриана Симеонова-Дамянова - СУ

 - Ангел Петров - СУ

 - Клео Протохристова - ПлУ

 - Борислав Борисов - ПлУ

 - Росица Игнатова-Василева - 18 СОУ, София

 - За работата си по всеки проект на учебна програма в прогимназиалния етап всеки член на група е получил средно по 220 лв., а в гимназиалния етап - средно по 340 лв.

 - Проектите на учебни програми по БЕЛ са оповестени на сайта на МОН през 2013 г. (б.р. - те бяха качени в сайта без знанието на току-що назначения нов министър Анелия Клисарова). След избухналото обществено недоволство са свалени от сайта.

 

Проектите 2015 г.

- В ранната есен на 2015 г. е подновена работата по проектите на учебни програми по БЕЛ. Проведени са две обсъждания между зам.-министър Ваня Кастрева и представители на висши училища и учители за преработване на първоначалните проекти на учебни програми въз основа на последващите обсъждания и допитване до учителите. Те се обединиха около принципите, заложени в програмите, и предложиха промени.

 - Проектите, които са публикувани сега за обсъждане, в частта си литература съществено се различават от разработените през 2013 г. и включват доста повече творби, като там намират място всички изрично посочени произведения и от министъра към онзи момент - проф. Тодор Танев.

 - След обнародването на Наредба №5 за стандарта за общообразователна подготовка според новоприетия училищен закон на пресконференция са представени проектите на учебните програми за I и за V клас. От страна на медиите е поставен въпросът защо отпадат "Родната реч" на Вазов и "Даваш ли даваш, балканджи Йово" от учебната програма за V клас. Обяснено им е, че "Родната реч" ще се учи в IV клас. В същото време в V клас е включено за изучаване стихотворението "Хайдути" на Ботев. В хода на общественото обсъждане не са получени остри коментари. Програмите са утвърдени и въз основа на тях са стартирани процедури за създаване на учебници за V клас.

 - 147 учители, експерти в РИО и преподаватели във вузове са "съучаствали" в създаването на проектите, направена е анкета с 4461 учители.

 ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИИ

Първоначалните проекти 2013 г.

- Първоначалните проекти на учебни програми  са разработени от две работни групи от преподаватели от висши училища и действащи учители:

 V-VІІ клас (координатор Мария Бенова, експерт към онзи момент в МОН)

 - Галя Иванова

 - Диян Бухчев

 - Екатерина Михайлова

 - Д-р Маргарита Димова

 - Проф. Христо Матанов

 

VІІІ-Х клас (координатор Мария Бенова, експерт към онзи момент в МОН)

 - Дафина Николова

 - Иван Занов

 - Пенка Стоянова

 - Цонка Каснакова

 - Красимира Табакова

 - За работата си по всеки проект на учебна програма в прогимназиалния етап всеки член на група е получил средно по 350 лв., а в гимназиалния етап - средно по 420 лв.

 - Проектите на учебни програми са оповестени на 3 юни 2013 г. на сайта на МОН. След това са свалени.

 

Проектите 2015 г.

- На работна среща на 5 октомври 2015 г. министър Тодор Танев одобри начина, по който е разпределено учебното съдържание в разработения през 2012-2013 г. проект.

 - Проектите, които сега са публикувани за обсъждане, съществено се различават от разработените през 2013 г. и извеждат в VII и особено в Х клас цялостен курс по национална история. В сравнение с действащите програми история на България е увеличена с 10% и достига 56% от всички часове по предмета.

 - След обнародването на Наредба №5 за общообразователната подготовка на пресконференция са представени проектите на учебните програми за V клас. В хода на общественото обсъждане не са получени остри коментари (б.р. - така е според МОН). Програмите са утвърдени и въз основа на тях са стартирани процедури за създаване на учебници за V клас.

 - 119 учители, експерти в РИО и преподаватели във вузове са "съучаствали" в създаването на проектите.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ