08 Май 2024сряда04:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

In memoriam

Илия Добрев ни завеща харизматичен Левски

Обичаният актьор, режисьор и педагог остави незабравими роли, вълнуващи спектакли и талантливи ученици

/ брой: 44

автор:Дума

visibility 2815

"Левски ми помогна да запазя честността и откровението в себе си и да продължа да мечтая. Тази роля бе особен знак за мен, тя беляза живота ми", споделя в интервю Илия Добрев за превъплъщението си в образа на Васил Левски в 10-серийния телевизионен филм "Демонът на империята" по сценарий на Стефан Дичев, режисьор Вили Цанков, чиято премиера се състоя през март 1971 г. Вчера близки, колеги, приятели и почитатели на именития актьор, режисьор и преподавател го изпратиха в последния му път.

Да си вземе последно сбогом с Илия Добрев, на поклонението беше актрисата Искра Радева, информира Дарик нюз. "Днес е много тъжен ден за българския театър, защото загубихме един блестящ артист, един прекрасен режисьор, невероятен човек и скъп приятел. Както беше блестящ актьор, така беше и невероятен режисьор, с който беше изключително приятно да работиш. Нямам думи какво губи българският театър днес", казва тя. "Още като студент се срещнах с Илия Добрев и всичко, което съм научил за театъра и което обичам, съм научил от него", разказва актьорът Веселин Ранков. "За професора ми е трудно да говоря в минало време. Той е голям учител и голям човек, страхотно сърце. На много неща ме е научил и му желая лек път", заявява актьорът Мариан Бачев. Латинка Петрова споделя: "Великолепен приятел, колега, ние сме завършили заедно. От нашия клас осиротяваме много бързо. Той беше много истински, един приятен събеседник и един тъжен самотник. Пишеше, мислеше, умуваше, смееше се... Илийчо беше всичко."
Проф. Илия Добрев е роден на 10 февруари 1942 година в Хасково. През 1948 г. семейството му се премества в Димитровград. Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1967 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев и Методи Андонов. Като актьор дебютира в ролята на Той ("Аз не съм Айфеловата кула" от Е. Опрою) във Варненския театър. Освен близо 200 роли в театъра, киното и телевизията, той има осъществени и над 50 режисьорски проекта.
Сред ярките образи, пресъздадени от Илия Добрев в театъра, са Хамлет, Кратун ("Хамлет", "Напразни усилия на любовта" от У. Шекспир), Сен Жуст ("Делото Дантон" от Ст. Пшибишевска), Тодор Каблешков ("От небето до земята" от Н. Русев), Глумов (ДИ най-мъдрият си е малко прост" от А. Н. Островски), Преображенски ("Кучешко сърце" от М. Булгаков), Чичиков ("Мъртви души" от Н. В. Гогол), Бащата ("Евридика" от Ж. Ануи) и много други.
В киното ще го запомним с ролите му във филмите "Веригата", реж. Л. Шарланджиев, "Вълчицата", реж. Р. Вълчанов, "Трампа", реж. Г. Дюлгеров, "В името на народа", "Жребият", реж. Ив. Гръбчева, "Аз, графинята", реж. П. Попзлатев и др.
Като режисьор прави постановките на "Идиот" по Ф. М. Достоевски, "Час пик", "Някой пред вратата" от Е. Радзински, "Елате ни вижте" от К. Топалов, "Гераците" от Е. Пелин, "Боже! Крокодили", "Милост за мама" от Я. Добрева и много други. Илия Добрев е автор на сценария и режисьор на "Отвъд чертата" по Г. Райчев (БНТ).
Последната му роля в киното бе в сериала "Столичани в повече". В Народния театър продължаваше да обира овации в спектакъла на Ивайло Христов "Търси се стар клоун", където си партнираше със своите съкурсници от ВИТИЗ Марин Янев и Стефан Мавродиев.
Илия Добрев е носител на престижни творчески награди, сред които отличието за най-добра мъжка роля като Кратун от Шекспировите "Напразни усилия на любовта" под режисурата на Леон Даниел, наградата "Максим" за образа на музиканта Сарафанов в "По-големият син" на Вампилов, постановка на Николай Ламбрев-Михайловски. По повод неговата 70-годишнина театър "Българска армия", където проф. Добрев играе повече от 20 години през различни периоди на творческата си кариера, му посвещава цял месец март. От 1969 до 1993 г. той е актьор, а няколко години и директор на Сатиричния театър. Заради значителните му творчески постижения и по повод житейския му юбилей проф. Илия Добрев бе обявен за почетен гражданин на Димитровград.
Повече от три десетилетия проф. Илия Добрев преподава актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Негови ученици са десетки популярни днес актьори, сред които Асен Блатечки, Ненчо Илчев, Иван Бърнев, Силвия Лулчева, Карла Рахал, Васил Драганов, Христо Гърбов, Христо Мутафчиев, Нети, Ани Пападопулу и много други, които той е въвел в тайните на театралното и филмовото изкуство.
Съпругата на Илия Добрев е актрисата Нина Стамова, дъщеря му - Яна Добрева, е драматург, а синът Ясен - сценограф. Четиримата често работеха заедно. През 1998 г. Нина бе удостоена с "Аскеер" за най-добра женска роля в пиесата "Пясъчен пъзел", чиято авторка е дъщеря й Яна. Режисьор на спектакъла бе Илия Добрев. Той постави и друга пиеса на дъщеря си - "Боже! Крокодили", в Сатиричния театър с участието на Нина Стамова, а синът Ясен бе сценограф, припомня Всеки ден.
"Напусна ни изключителен актьор с невероятно присъствие и безграничен талант. Десетките роли, които Илия Добрев изигра на сцените на Театъра на българската армия, в Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов", Театър 199 и в Телевизионния театър, остават емблематични за съвременното ни изкуство. Отдавна са заели мястото си в "Златния фонд" на българското кино и филмите с участието на Илия Добрев, в които той започва да се снима още от 60-те години на XX век. В годините на творческата си зрялост той търсеше големите и смели творчески предизвикателства и като театрален режисьор, а успоредно с това влагаше цялата си любов и енергия и в преподавателската си дейност в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", Нов български университет и в Театралния колеж "Любен Гройс", където посвещаваше в тайните на актьорското майсторство най-младите, предаваше им щедро своя безценен опит", се казва в съболезнователно писмо от Министерството на културата.
Разделяме се с болка и тъга с един много талантлив, чувствителен и харизматичен български актьор, мисията на когото бе да работи за развитието на театъра, за победата на доброто, на творчеството и на състраданието в живота ни. С неговата кончина българската театрална сцена осиротя, той ще липсва на всички. Искрено обаче вярвам, че споменът за Илия Добрев ще продължи да живее дълго сред нас, а неговият талант ще остави трайна и ярка следа в българската култура, подчертава министър Вежди Рашидов.


От миналото той взема огъня, а не пепелта

В книгата "Песъчинки от спомени", издадена от "Захарий Стоянов", с подзаглавие "Кратки разкази по действителни случки", Илия Добрев поднася на читателите си 44 откъса от един богат творчески и емоционално живот, който е бил щедър на срещи с необикновени хора - в театъра, но и извън него. Илия Добрев разказва с много любов към хората. Погледът му назад е доброжелателен и ласкав, от миналото той взема огъня, а не пепелта, отбелязват издателите. Книгата е богато илюстрирана. Един малък откъс загатва какво слово, какви изповеди се крият между кориците на тази съкровена книга:
"Много често пристъпям в съня си по двор, запустял и обрасъл с къпини... Взирам се с надежда наоколо... Няма я селската къща, няма ги огнището и синджирите, на които висят почернели от сажди котлета... Няма ги крайпътните дувари... Има прогнили парчета огради от преплетени пръти... Има ги тишината и звънкия смях от летата на моето детство...
Ако искате, тръгнете с мен и аз ще ви поведа към моя мъничък свят, пълен с мирис на сено, с пукот на съчки в огнището, с далечна свирня на щурци и с поблейване на стадата в кошарите... В него има тъга, има и болка... Има глад и насита от сбъднати мечти, и несподелени пориви... Само ще ви замоля да стъпвате леко... За да не разместите песъчинките на моите спомени..."
 

В ролята на Васил Левски в серийния филм "Демонът на империята" - реж. Вили Цанков

Със Стоянка Мутафова в "Столовете" на Йожен Йонеску, реж. Иван Урумов
Снимка Йордан Игнатов

Илия Добрев, Марин Янев и Стефан Мавродиев в "Търси се стар клоун" от Матей Вишниек, реж. Ивайло Христов
Снимка Симон Варсано

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 2278

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 2238

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 2047

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 2356

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 2634

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 2152

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 2170

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 2446

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 2261

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 2396

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ