24 Април 2024сряда13:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Време е за диалог

/ брой: 47

автор:Галина Младенова

visibility 1423

"Газпром" отново напомни за големите си планове да доставя газ на Южна Европа, като подписа меморандум за такива доставки с Италия и Гърция. Подписаното споразумение е предварително, няма нито техническо-икономическа аргументация за тези планове, нито цена. Надеждата на Москва е към края на годината това да бъде направено. Най-неясното от всичко обаче е как точно Русия ще мине по дъното на Черно море, както се предвижда в меморандума. Най-лесният вариант за "Газпром", разбира се, е през Турция. Отношенията между Москва и Анкара обаче силно се изостриха след свалянето от турската армия на руския изтребител над Сирия. И поне засега не се вижда светлина в този тунел. Алтернативата е България, т.е. възраждане на спрения "Южен поток". Но засега експертите, в това число и руските, се съмняват, че проектът ще бъде реализиран. В момента "Газпром" няма пари за него, а западните предприемачи не бързат да инвестират заради санкциите срещу Москва. Не по-малка, ако не и по-голяма пречка е позицията на Еврокомисията, която обяви, че "Южен поток" не отговаря на Третия енергиен пакет. От своя страна руският газов гигант неведнъж е декларирал, че е готов на този проект само при съгласието на Европейската комисия. Така че поне засега идеята за реанимирането на "Южен поток" изглежда химерна. И неслучайно руските медии подчертават, че след информацията за подписания меморандум шефът на "Газпром" Милер предпочел да остави без отговор въпроса може ли да бъде преразгледана съдбата на "Южен поток".
Закъде тогава са се забързали Италия и Гърция? Отговорът е ясен. Подписаното споразумение е сигнал към европейските партньори на "Газпром", че е време за истински диалог. Този меморандум със сигурност ще тласне напред зациклилите в момента преговори за "Северен поток-2", които руската компания води с Брюксел. А и от нас в крайна сметка зависи да възродим плановете за "Южен поток". Тръбите все още чакат на нашия бряг...

 

Отиваме на избори като доказана алтернатива

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 78

Всеки десети родител отказва задължителна ваксина

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 78

Партия "Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 78

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 163

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 150

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 175

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ