26 Април 2024петък22:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Европа

ЕП гласува за обновяване на мрежата EURES

Необходима е по-добра координация между търсенето и предлагането на пазара на труда

/ брой: 48

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1080

В четвъртък Европейският парламент гласува проект за обновяване на европейските служби по заетостта (мрежата EURES) с база данни за търсещи работа и свободни работни места из целия ЕС. Целта е да се подпомогне борбата с безработицата чрез по-добро напасване на търсенето и предлагането на пазара на труда. Това съобщиха от информационното бюро на ЕП в София.
Осъвременените правила, вече договорени със Съвета, ще дадат по-голяма роля на социалните партньори и ще се концентрират повече върху трансграничните региони и младите хора.
Обновеният портал на EURES трябва да може автоматично да съчетава автобиографии с подходящи обяви за работа. Също така всички обяви за работа, публикувани от обществените служби за заетост в държавите членки, ще бъдат достъпни в целия ЕС на интернет портала.
Евродепутатите одобриха постигнатия компромис с представителите на държавите членки с 576 гласа "за", 56 "против" и 21 "въздържал се". Хайнц Бекер (ЕНП, Австрия), който беше докладчик на ЕП, каза по време на дебата: "В някои страни в ЕС виждаме високи равнища на безработица, докато другаде има 2 млн. незаети позиции поради липса на квалифицирана работна ръка. В първия етап на разширяването си платформата EURES може да улесни достъпа до стотици свободни работни места. Впоследствие това може да се разшири до 1,4 млн. позиции."
Автоматичното съчетаване на обяви за работа с кандидатури ще бъде безплатно за работниците. По отношение на заетост, заплащане и други условия на труд не трябва да има дискриминация на основата на тяхната националност. Достъпът на лица с увреждания ще бъде осигурен.
Преговарящите от името на ЕП успяха да разширят мрежата, като предложиха членство и на частни организации, ако те предлагат услуги и за работниците, и за работодателите. Те също така прокараха изменения, които засилват трансграничните пазари на труда.
Евродепутатите внесоха и изменения, които позволяват изключение от задължението за трансгранично публикуване на стажовете и професионалните практики, финансирани от държавата, поради разликите в образователните системи и активните политики на пазара на труда на различните държави членки.
След като беше гласуван от Европарламента, регламентът остава да бъде официално одобрен от Съвета на министрите. Той ще влезе в сила, след като бъде публикуван в официалния вестник на ЕС, а държавите членки ще имат две години, за да въведат в сила промените.

Мрежата EURES е създадена през 1993 г. Основната й цел е да съдейства за по-лесно намиране на работа в чужбина. Мрежата включва службите по заетост в Европа. EURES се опитва да стимулира трудовата мобилност, като предоставя информация за свободни позиции в други страни от ЕС, както и в Швейцария, Норвегия, Лихтенщайн и Исландия. Езиковите различия и трудностите при намиране на работа са основните причини за относително ниския дял на хората, които работят в друга страна членка на ЕС. Изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от март 2012 г. показва, че годишно 0,29% от европейците се преселват, за да започнат работа, докато в Австралия делът на хората, придвижващи се годишно между осемте щата, е 1,5%, а в САЩ - 2,4 процента. Само около 7,5 млн. души в Европа, или 3,1% от работната сила, упражняват професионална дейност в друга страна членка.
В момента EURES предлага над 1 млн. свободни работни места, съхранява 236 хил. автобиографии на търсещи работа и работи с около 6 хил. работодатели. Интернет адресът на мрежата е: https://ec.europa.eu/eures/public/bg/homepage.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ