25 Април 2024четвъртък05:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ниш - императорският град

"Това не е земя на НАТО!", "Никога в НАТО!" - в града събират подписи срещу влизането на Сърбия във военния пакт

/ брой: 49

автор:Кристиела Симеонова

visibility 3776

Заповядайте - на български сръбските домакини ни приветстват в уютното хотелче в града на императорите, намиращ се на около 150 км от София. Като такъв е известен сръбският град Ниш, тъй като е родно място на 19 римски императори, сред които и Константин Велики. Освен това Ниш - един от най-старите градове на Балканите, е кръстовището на най-важните балкански и европейски транспортни коридори.
Ние пък любопитстваме как е на сръбски "заповядайте". Изволите, отговарят домакините. "Ние се разбираме чудесно, всеки на своя си език. Ние сме братя. Дори слушаме българско радио", казват те.
Нишката крепост - това е първата забележителност, към която ни упътват домакините. Построена от турците през 1723 г. върху основите на римската крепост Наисус, тя не впечатлява особено в сравнение с крепостите от стари времена, които имаме у нас. Тук има останки от джамия, турска баня, барутница, антична улица и затвор. От друга страна, е идеално място за разходка. От крепостните стени, често изрисувани с графити, се открива гледка към града. Това, което тотално подкопава имиджа й на историческа забележителност, е битакът, който е устроен в неделния ден около крепостните стени. Там може да намерите, изложено върху одеяла на земята, всичко - от детски играчки, дрехи, всякакви инструменти до кокошки. Очевидно неделя е и денят за пазар на коли, тъй като освен в разположената наблизо автокъща, и улицата около река Нишава е пълна с автомобили, които търсят собственика си.
На няколко минути от Нишката крепост е един от малкото напълно запазени концлагери в Европа. През него са минали около 30 хил. души. Известен е с това, че на 12 февруари 1942 г. от него е осъществено най-голямото масово бягство от концлагер в историята. На указателната табела ни посреща надпис "Не у НАТО".
По заръка на домакините ни се отправяме към Челе кула, представяща един от най-тежките епизоди от сръбската история. В параклиса, изграден през 1892 г., се помещава част от някогашната кула, която е съхранила над 50 от общо 952 черепа на сръбски войници. През 1809 г. предвожданите от Стефан Синделич въстаници губят битката срещу многобройната турска армия, която въпреки доброто си въоръжение изгубва много от войниците си. Вбесен от това, турският паша Хуршид нарежда да съберат главите на сръбските войници, да одерат кожата, която да напълнят с памук и да пратят в Цариград, а черепите да бъдат зазидани в кула. Тъкмо се потапяме в зловещата атмосфера, когато чуваме подрънкващия с ключовете си уредник на музея - май е време да си ходим. Полезен е поне със съвета си да отидем до хълма Чегар, където е паметникът, увековечил тази битка.
За съжаление археологическият обект Медиана остава за следващата разходка по съседски, тъй като в момента се реконструира. Местен жител ни обяснява, че това са останки от римски дворец на император Константин, на площ от 40 хектара може да се видят останки от занаятчийски център, вили, терми и древна вила с богати мозайки.
По улиците на Ниш впечатление правят многото табели, които забраняват паркирането на тротоара. У нас не е така. Само че в големите български градове поне е по-чисто - тук боклуци се въргалят навсякъде. И в Ниш, като у нас, си имат богаташки квартали, техния са го кръстили "Бевърли хилс".
Разхождайки се по един от централните булеварди, в далечината дочуваме възгласи на тълпа хора. Ставаме свидетели на протест срещу НАТО - сега си обясняваме засиленото полицейско присъствие. Ден преди посещението ни в Ниш двама сръбски дипломати, пленени в Либия, бяха убити при бомбардировка на американските военновъздушни сили. В същото време сръбският президент подписа потвърждение на ратифицираното от Скупщината споразумение, което предоставя на НАТО свобода на придвижване на територията на Сърбия и дипломатически имунитет. Имуществото на Алианса и неговите представители се освобождават от всички данъци и митнически плащания. Документът предвижда и взаимен обмен на конфиденциална информация. С тази стъпка Белград активно разшири сътрудничеството си с военния Алианс. Неслучайно и първата страница на вестник "Политика" привлича именно с тази новина. По думите на премиера Александър Вучич "Сърбия остава неутрална държава във военно отношение, но НАТО е необходим съюзник на страната за защита на сръбския народ в Косово". В "Политика" четем също, че според сръбския политолог Драгомир Анджелкович след ратифицирането на новото споразумение с НАТО Белград би трябвало да предостави същите условия и на Русия - в рамките на съвместния хуманитарен център в град Ниш.
Тези действия, освен че се приемат остро от сръбската опозиция, предизвикват и недоволството на гражданите в западната ни съседка и нашата разходка в Ниш съвпада точно с протестите срещу НАТО. "Това е още една голяма стъпка по пътя към тихото въвличане на Сърбия в Алианса. С този закон НАТО влиза в Сърбия без нейното официално членство в Алианса. Белград се въвлича в антируския военен съюз", предупреди лидерът на Демократическата партия Санда Рашкович-Ивич.
Общинският комитет именно на Демократическата партия организира в неделния ден в центъра на Ниш мероприятие, чиято цел е да припомни на гражданите действията на НАТО в бивша Югославия. Минаващите по главната пешеходна улица на града са впечатлени от фотографии, показващи Сърбия преди и след бомбардировките през 1999 г. За пълното потапяне в ужасяващата атмосфера на натовските бомбардировки допринася и воят на сирени. "Ниш не иска НАТО", "Това не е земя на НАТО", алармират плакатите. Организаторите на събитието събират и подписи срещу споразумението, минувачите получават листовки срещу НАТО.
Привлечени от мириса на сръбска скара, се отправяме към Казанджийското сокаче - бивша занаятчийска улица, сега осеяна с кафенета и ресторантчета. В неволно дочут разговор в ресторанта долавяме следната констатация: Разликата между македонци и българи е едно "ски". Това обаче е повод за размисли в друга посока. Очевидно е, че съседите се интересуват и от политическия живот в България, тъй като дочуваме и името на премиера Бойко Борисов... Май ни е време вече да поемем обратния, живописен път към България.

Рибари се надяват на богат улов в река Нишава. Зад тях е Нишката крепост

Университетът в Ниш

Паметникът на освободителите на Ниш, разположен на централния площад на града. Под главната пешеходна улица на Ниш е подземната търговска улица, пълна с най-разнообразни магазини

Ниш не е земя на НАТО, скандират противници на споразумението

Този надпис посреща на входа на концлагера

Пред нацисткия лагер е издигнат паметник в памет и прослава на Червената армия

Паметник на Стефан Синделич пред Челе кула
Снимки Авторката

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ