26 Април 2024петък21:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Първият питекантроп е българин

Сляпата вяра в конспиративните теории е особен вид интелектуална наркомания

/ брой: 53

автор:Константин Иванов

visibility 2160

"И в ръководството на твоята партия има такива тъпи като тебе, защото са те накарали да напишеш това, нали?" Такъв отзив беше написал един, представил се като АйБиеМ, за моя статия, публикувана в ДУМА в далечната вече 2010 г. "Сигурно в представите на моя АйБиеМ, отговорих във вестника, в подземията на "Позитано" денонощно функционира някакъв секретен команден център, в който се стича информация от Вашингтон, Париж, Брюксел, Москва, Агенцията за проучване и поддържане нивото на река Дунав, и се взимат стратегически решения като каква рокля да облече Корнелия Нинова за утрешното заседание на парламента и въобще на коя страница на ДУМА какви статии да се появят и от кои автори".

Де да беше само АйБиеМ да мисли

че нищо на този свят не се случва, без някой някъде така да се е разпоредил, преследвайки точно определени користни цели. Всичко, което става по широкия свят, е плод на целенасочен заговор - това е същината на теориите за "световна конспирация", твърде модни преди две-три десетилетия.
Има сега един наш оцветен в жълтокафяво вестник, който периодически претопля такива вкиснати манджи за вътрешна употреба в родината ни. "Нюйоркските кули близнаци ги взривиха евреите - неслучайно в този ден в двата небостъргача не е отишъл на работа нито един евреин". Иди проверявай, ако си нямаш работа, така ли е.
Точно това предложих на един мой близък, който не много отдавна ме убеждаваше, че това няма как да не е истина. Бях на гости във вилата му, даде ми да прегледам въпросния вестник, и там между другото прочетох, че земетресението в Перник в края на май 2012, станало почти едновременно с разрушително земетресение в Италия, било дело на някакви злодеи, които натискали в един свръхсекретен център едни бутони и можели да сринат цели континенти.
"Е добре, ти не вярваш ли, че има тайни общества, които командват света", ме притиска привърженикът на теорията за конспирациите като главна движеща сила на световната история. Въпросът ми "какви "тайни" ще са тези общества, щом и ти знаеш за тях?" естествено не накърнява увереността му. Малко го изненадвам, като го открехвам за историята за създаването в 1954 г. в Холандия на "Билдербергския клуб" и за всички поразии, които му се приписват в качеството му на "тайно световно правителство". Впоследствие многократно съм се убеждавал, че вярата му в конспиративните теории си остава непоклатима, при това не е единствен, не е изключение.
Нещо повече: благодарение на прочетеното в споменатото вестниче вече си е изработил универсална матрица, която прилага към всеки факт, всяко събитие, дори най-незначителното.    

Като водещи са две доминанти:

първата - за евреите, които държат лостовете и диктуват всичко, което се случва по белия свят, и заговорът на зложелателите българофоби, причина за всичките ни несполуки и страдания. Дадох му да прочете "Пражкото гробище" на Умберто Еко, но дори тази гениална сатира на антисемитизма се оказа безсилна пред вестникарските измишльотини. "На тоя еврейчетата здраво са му "шарили", но няма да ги жалим, те имат пари". С абсолютна увереност ми съобщава, че руският бомбардировач е бил свален от израелска ракета. Подробно ме "осветли" за подробности под какъв ъгъл е била изстреляна ракетата, къде е пробила корпуса, какви осколки са били намерени. Не сметнах за необходимо да му обяснявам колко е абсурдно такова твърдение: меродавна за него беше небивалицата, прочетена в любимия вестник.
И все пак "разкритието" за свалянето на руския самолет от израелска ракета е детинска закачка в сравнение с пазената под строг секрет предстояща окупация и анексия на Саудитска Арабия от - познайте! Познахте, естествено от Израел. Не си направих труда да проверявам, защото съм сигурен, че тази строго засекретена операция е "разкрита" пак от любимия, изключително достоверен вестник.
Става дума за битката около ски лифтовете край Банско. И там всичко е от ясно по-ясно: французи, швейцарци, италианци

"шарят" пари на нашите "зелени"

за да бъде сломена българската конкуренция на техните зимни курорти. Няма обаче отговор защо същите французи, италианци и швейцарци не са "шарили" на словенските и чешките "зелени", което би било по-логично, като се има предвид, че пистите в Татрите например са с 1000 км по-близо от пиринските, което е предимство във всяко отношение. Пак някой е "шарил" милиони, за да се съсипе селското ни стопанство, та сега да внасяме домати от Турция, картофи от Египет, зеле от Полша и чесън от Китай. Водихме този разговор през февруари, та не се сетихме своевременно и за не предвещаващия нищо добро внос на китайски мартеници. Днес сергиите ги превземат милион китайски мартеници, утре да чакаме инвазията на 20-30 милиона китайци да се нагъчкат в тази "земя като човешка длан", както е написал поетът.
Същината на тази особена интелектуална наркомания е, че сме

жертва на световен заговор

на нас всички ни завиждат, душмани ни дебнат отвсякъде, защото сме пъпът на света, и искат да ни ликвидират като народ, като държава, да остане само прекрасната ни територия на стратегически ключово място, където други да се разпореждат и оттук да командват съдбините на планетата. Искат да изтръгнат българския корен, най-древния корен на Земята. Нищо чудно утре да се пръкне и някой високоерудиран професор, условно да го наречем Димитър Божидаров, който ще открие, хайде, нека да е край Каварна, да не е пак край Созопол, прешлен на българския питекантроп - първия и най-интелигентен питекантроп на Земята.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ