29 Март 2024петък03:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Хаос и популизъм

/ брой: 54

автор:Светла Василева

visibility 972

Цената на тока може да падне, обявиха енергийният министър Теменужка Петкова и шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов в края на миналия месец. Много хубаво. Такива изявления галят ухото на потребителите и току-виж вдигнали пълзящия надолу рейтинг на управляващите. Само дето аргументите и на двамата висши държавни чиновници са странни. Те твърдят, че цената на електроенергията щяла да падне заради поевтиняването на газа. Онова, което пропускат да ни кажат (дали от незнание или за да не развалят пиар ефекта от думите си), е, че всъщност под 5% от тока, който потребяваме, се произвежда от природен газ. Факт. Пише го в Констативния горивно-енергиен баланс на България, изготвен от Министерството на енергетиката, който и министърът, и шефът на КЕВР трябва да знаят или поне да са прочели. Колкото и да падне цената на газа, отражението й в крайната цена на тока ще е в рамките на статистическата грешка.
Вчера към дуото, изпълняващо усърдно арията на поевтиняването, се присъедини с поддържаща роля и съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. Според него не само, че цената на тока няма да бъде вдигана, ами и загубите на НЕК може да бъдат намалени още повече. Как точно ще се случи това депутатът не обясни. Важното е гражданите да чуват, че токът ще поевтинява. И да се радват. И да не мислят за глупости. За протести. За въпроси към управляващите. Като например защо по време на кабинета "Орешарски" беше зле, че цената на електроенергията поевтинява, а сега е тъкмо обратното.
Противно на "прогнозите" на държавните чиновници, частните електроразпределителни предприятия обявиха, че до края на март ще внесат в КЕВР исканията си за нови по-високи цени в частта доставка и разпределение. Парите им трябвали, за да поддържат инфраструктурата и за инвестиции. До дни същото ще направят и производителите. Тогава?
Министър Петкова уверява, че от 1 май тази година пазарът ще е напълно либерализиран. Битовите потребители ще могат да си купуват ток от когото си поискат и при условия и цени, каквито се предлагат. В действителност нито тя, нито председателят на КЕВР, нито който и да е в държавата може да каже какво предстои - защото всички чакат моделите на Световната банка и на ЕК. Първият ще гарантира печалбите на американските ТЕЦ-ове, ВЕИ-та и когенерациите, а вторият ще компенсира енергийно бедните. Докато американците и европейците не кажат какво да правим, нашенските чиновници и политици ще ни говорят онова, което искаме да чуем. Хаотично и популистки. А сетне... може и да се обърнат на 180 градуса. Те го умеят. Ние да му мислим, понеже сметката все се пише на наш гръб.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ