23 Април 2024вторник12:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Искат аптекарите да могат да заменят лекарствата по рецепта

Задължителното генерично заменяне ще спести пари и на касата, смятат фармацевти

/ брой: 55

автор:Аида Ованес

visibility 1082

Да е гарантирано правото на магистър фармацевтите да да извършват т.нар. генерично заместване в рамките на изписаното от лекаря лечение, а при предписването на лекарства на рецептата да фигурира само името на активното вещество (международно непатентно наименование или INN). За това настояха представители на Българския фармацевтичен съюз и на Националната аптечна камара. ДУМА припомня, че това е предвидено и в проекта на МЗ за изменение на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Точно тази промяна разтревожи лекари и пациенти, които се опасяват, че замяната на едно лекарство с негов аналог може да промени ефекта от лечението или да даде сериозни странични ефекти.  
Председателят на БФС проф. Илко Гетов увери, че от съсловието ще искат да бъде прецизирана наредбата, като фармацевтите да нямат право да заменят някои групи лекарства. Това са биологичните, биоподобните, биотехнологичните лекарства, които са предназначени за много тежки хронични и за редки заболявания, както и лекарствата за пациенти с трансплантирани органи. Към лекарствата, които няма да може да заменя аптекарят, да спаднат и лекарствата, които се прилагат с устройства - инхалатори, инсулинови писалки и др., както и лекарствата с тесен терапевтичен спектър, при които разликата между лечебната и токсичната доза е много малка. Последната група често се нарича лекарства под ключ.
Значително ще намалеят публичните разходи за лекарства, ако влезе в сила правото на аптекаря да отпуска генерично лекарство (лекарство копие или аналог на оригиналното), прогнозират фармацевтите. Те настояват да има задължителен режим за генерично заместване и за лекарства, от чиято стойност НЗОК плаща 25%, 50% и 75%. Това може да стане от 1 септември т.г. и да замени ценовия коридор, предлага проф. Гетов. Няма да има хаос в аптеките, ако бъде въведена промяната, увери председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев. По думите му аптекарят, който познава добре химичния състав на лекарствата, може дори по-добре от лекаря да прецени какви може да са страничните действия на даден медикамент. Вълев смята, че лекарите обикновено изписват прекалено много лекарства на даден пациент и затова работата на аптекаря е да пресече това. Работата на лекаря е да постави диагнозата, е мнението на Велев.
В Позитивния лекарствен списък са включени около 1700 международни непатентни наименования, но срещу тях стоят около 10 хил. търговски имена на лекарства, уточниха фармацевтите.
ДУМА припомня, че през 2010 г. от Националната аптечна камара настояваха за  промяна в нормативната уредба, с която да се легализира възможността магистър фармацевтите да извършват генерични замени на лекарства по рецепта.
 

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 77

Молдовска "Победа" създадоха в Москва

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 96

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 90

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 101

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 117

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ