19 Април 2024петък10:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кой би се наел да плюе срещу вятъра

/ брой: 55

автор:Аида Ованес

visibility 1247

Работниците да подават сигнал за нарушените им трудови права, докато са на работа, а не след като са я напуснали, посъветва ни социалният министър. Не че не е прав, така си е. Въпросът обаче е кой би отрязал клона, на който седи? Та нали докато човек е на работа и се оплаче от работодателя си, е все едно да... плюе срещу вятъра. Дори и социалният министър прави това, което иска от него правителството. Сиреч - работодателят. После, като приключи мандата, може и да мине в опозиция и да плюе колкото си ще, защото така е по-лесно. Срещу вятъра. Така че на фона на цялата стагнация на пазара на труда, на фона на цялото безсилие на правителството да създаде някакви по-нормални работни места, а не само временна заетост, да се дават подобни съвети, които са били актуални през 2007-2008 г., когато безработицата бе под 6%, е най-малкото нелепо. Защото в името на запазването на работата, на препитанието на семейството си, работникът, бил той и на минимална заплата, е готов на всякакви компромиси. Но това е трудно да бъде осъзнато от хора, които не са усетили на гърба си смисъла на израза "да свържеш двата края". 
Иначе от много години Инспекцията по труда е пуснала гореща телефонна линия, на която работници и служители могат да подават сигнали за некоректни работодатели и от години от мрежата на инспекторите трудно може да се изплъзне такъв работодател.
И пожелателното "да създадем увереността у работещите майки и бащи, че няма да бъдат преследвани, ако излязат в отпуск по болест", е просто политическо говорене, което няма нищо общо с истинския живот на младите български родители. Особено онези, които са в категорията "работещи бедни". Защото ако почиваше на реалността, със сигурност управляващите (в това число и лявата партия АБВ), нямаше да се пънат като магаре на мост за увеличаване на майчинството - през втората година да е 420 лв. Като си помисли човек, какво са за една държава 19-20 млн. лв. годишно за някакви си 39 хил. майки, които не чакат на социални помощи. Разбира се, съветите за смело плюене срещу вятъра са безплатни. Затова и социалният министър посъветва майките, които се връщат на работа от майчинство, да сигнализират в Комисията за защита от дискриминация, ако се чувствали дискриминирани.  

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 500

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 534

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 470

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 598

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 494

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ