25 Април 2024четвъртък18:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пазарджишки села на бунт заради закриване на училища

За един ден жителите на Хаджиево и Пищигово са събрали 1200 подписа в защита на учебните заведения

/ брой: 56

автор:Дума

visibility 44

Две пазарджишки села се вдигат на бунт заради опитите на община Пазарджик да закрие местните училища. Родителите са категорични, че нямат средства, за да пращат децата си да учат в друго населено място.
Само за един ден жителите на селата Хаджиево и Пищигово са събрали 1200 подписа с искане да не се закриват местните училища. Идеята за затварянето на учебните заведения е на кмета Тодор Попов, според когото община Пазарджик не е в състояние да се грижи за обучението на 130-те ученици там. Дълговете на общината надхвърлят 3 милиона лева, а поддръжката на сградите била допълнително перо в местния бюджет. Попов обяви решението си на 8 март, като от думите му стана ясно, че освен селските училища ще бъде закрито и ОУ "Стефан Захариев" в Пазарджик. Според него основните причини за закриването са недостиг на възпитаници или слети и маломерни паралелки, както и масово записване на ученици в градските училища.
От селата обаче са категорични, че няма да допуснат закриването на школата. По-голямата част от хората смятат, че поради липса на средства ще спрат децата си от учебните занятия. Родителите на ученици от всички училища заявиха, че ще обединят протестните си действия.
ДУМА припомня, че на февруарското заседание на Общинския съвет пред съветниците Попов заяви, че ще търси максимален консенсус между администрации и общинарите относно закриването на училища. Това щяло да се случи след задълбочен анализ на ситуацията в образованието на територията на общината. Тогава ставаше дума за евентуално закриване на четири учебни заведения, като се спрягаше и гимназия "Иван С. Аксаков".
Оптимизацията на училищната мрежа в община Пазарджик няма да се прилага за първи път, тъй като преди 7-8 години бяха закрити учебните заведения и в други населени места, а сградите останаха необитаеми или пък продадени на търг на частни фирми за развиване на различен тип бизнес. В съседните общини Септември и Лесичово образователната реформа затвори още училища и в момента децата от околните села пътуват до средищни учебни заведения.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ