Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Март 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Общество

От Голямата гора

НА ПИКНИК БЕЗ ПАЛАТКА

Ивелин Николов

11. Март 2016 , брой: 57   640   0Добре ли си се настанил, Пух? Искам да ти разкажа...
Пак ли спиш? Само да те попитам - знаеш ли какво е концесия?
Знам, че не знаеш. Пък и вече си ми казвал, че "е по-забавно да говориш с хора, които не използват дълги трудни думи, а по-скоро кратки и лесни...". Ама, да ти обясня: Концесията е далавера. Голяма далавера. Уф, ти и далавера не знаеш какво е. Ще се опитам да съм по-ясен. Та, ти твърдиш, че "всяко нещо струва друго нещо". Обикновено е така, но в нашата гора започнаха да се случват случки, в които Тигъра и Прасчо дават на близките си нещо, от което те получават още нещо и още нещо, и още нещо... Пък не плащат нищо. Плащат само обикновените животни, които не са близки на Тигъра и Прасчо. Това е далавера. А концесията е голяма далавера.
Знам, че стана сложно. Ще се опитам да го разкажа още по-простичко:
Нали помниш как ходехме на пикник и си играехме на плаж. Сега вече не може. Тигъра забрани да се опъват палатки и да се къмпингува край морето. Те са дали (на концесия) на свои приятели всички плажове. И всеки друг, който приближи брега, трябва да плаща. Да плаща за всичко - за храна, за спане, за сянка, за слънце, за вятър, за пясък, за вода. Ама ние, които ходим на пикник, си носим всичко - и храната, и водата, и си правим сами сянка и палатки. Ама така не им плащаме и... затова го забраниха. Със закон!
С твоето добродушие ще речеш, че ни остава да си правим пикник в гората и да си играем на плаж. Ама вече и в гората няма да може - ще я секат, за да строят. Ще строят лифтове, хотели, писти. За да дойдели други животни с повече пари. И да им плащат.
Как така ли? И гората са дали на концесия. Не ме питай - не знам дали е на същите от плажа. Чувал съм само за някой си Цеко. А и има ли значение на кого са я дали - пак ще е техен приятел. Нали вече знаеш, че нищо в гората не може да се случи без Прасчовата благословия и Тигъра разпределя всичкия мед.
И все пак си мисля, че наистина "всяко нещо струва друго нещо". Тогава колкото и да е голяма далаверата, тези приятели с концесиите най-вероятно си плащат на някого? Или на няКОЙ?
По-будните в гората се опитаха да протестират. Тигъра дори не изръмжа. Прасчо нито грухна, нито изквича.
И Бухала продължава да мълчи.
А, разбуждаш се, нали? И ме питаш защо все ти разказвам приказки за събуждане, а не за заспиване. Това наистина е важно.
Помниш ли, преди много време, онзи - добрият Прасчо, как те попита: "Защо ли нещата трябва да се променят?" Ти помисли, помисли и каза: "Така имат възможност да станат по-добри!" Не могат да станат по-добри, докато спиш.
Ще трябва заедно да измислим приказка какво и как да се промени. Хайде за нея - следващия път.


----------
С уважение, благодарност и извинение към Алън Милн и неговите прекрасни герои.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"