Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Юни 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Общество

От Голямата гора

НА ПИКНИК БЕЗ ПАЛАТКА

Ивелин Николов

11. Март 2016 , брой: 57   498   0Добре ли си се настанил, Пух? Искам да ти разкажа...
Пак ли спиш? Само да те попитам - знаеш ли какво е концесия?
Знам, че не знаеш. Пък и вече си ми казвал, че "е по-забавно да говориш с хора, които не използват дълги трудни думи, а по-скоро кратки и лесни...". Ама, да ти обясня: Концесията е далавера. Голяма далавера. Уф, ти и далавера не знаеш какво е. Ще се опитам да съм по-ясен. Та, ти твърдиш, че "всяко нещо струва друго нещо". Обикновено е така, но в нашата гора започнаха да се случват случки, в които Тигъра и Прасчо дават на близките си нещо, от което те получават още нещо и още нещо, и още нещо... Пък не плащат нищо. Плащат само обикновените животни, които не са близки на Тигъра и Прасчо. Това е далавера. А концесията е голяма далавера.
Знам, че стана сложно. Ще се опитам да го разкажа още по-простичко:
Нали помниш как ходехме на пикник и си играехме на плаж. Сега вече не може. Тигъра забрани да се опъват палатки и да се къмпингува край морето. Те са дали (на концесия) на свои приятели всички плажове. И всеки друг, който приближи брега, трябва да плаща. Да плаща за всичко - за храна, за спане, за сянка, за слънце, за вятър, за пясък, за вода. Ама ние, които ходим на пикник, си носим всичко - и храната, и водата, и си правим сами сянка и палатки. Ама така не им плащаме и... затова го забраниха. Със закон!
С твоето добродушие ще речеш, че ни остава да си правим пикник в гората и да си играем на плаж. Ама вече и в гората няма да може - ще я секат, за да строят. Ще строят лифтове, хотели, писти. За да дойдели други животни с повече пари. И да им плащат.
Как така ли? И гората са дали на концесия. Не ме питай - не знам дали е на същите от плажа. Чувал съм само за някой си Цеко. А и има ли значение на кого са я дали - пак ще е техен приятел. Нали вече знаеш, че нищо в гората не може да се случи без Прасчовата благословия и Тигъра разпределя всичкия мед.
И все пак си мисля, че наистина "всяко нещо струва друго нещо". Тогава колкото и да е голяма далаверата, тези приятели с концесиите най-вероятно си плащат на някого? Или на няКОЙ?
По-будните в гората се опитаха да протестират. Тигъра дори не изръмжа. Прасчо нито грухна, нито изквича.
И Бухала продължава да мълчи.
А, разбуждаш се, нали? И ме питаш защо все ти разказвам приказки за събуждане, а не за заспиване. Това наистина е важно.
Помниш ли, преди много време, онзи - добрият Прасчо, как те попита: "Защо ли нещата трябва да се променят?" Ти помисли, помисли и каза: "Така имат възможност да станат по-добри!" Не могат да станат по-добри, докато спиш.
Ще трябва заедно да измислим приказка какво и как да се промени. Хайде за нея - следващия път.


----------
С уважение, благодарност и извинение към Алън Милн и неговите прекрасни герои.

 

 

Общество

 • Памет
  23. Юни 2017 121
  46
  0

  МЕЖДУНАРОДЕН ОЛИМПИЙСКИ ДЕН. Чества се с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 г. От 1989 г. за популяризиране на масовия спорт на 23 юни се организират състезания по бягане. На тази дата през 1894 г. в Сорбоната (Париж) по инициатива на барон Пиер дьо Кубертен е основан МОК.

  МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТСКИТЕ СЕЛИЩА SOS. На тази дата през 1919 г. е роден Херман...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"