26 Април 2024петък08:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Живко Георгиев:

Напрежението в РБ тепърва ще расте

Ако има битка за лидери, това означава, че партията е жива, коментира социологът по повод предстоящият конгрес на БСП

/ брой: 62

автор:Мария Нинова

visibility 1547

Живко Георгиев е роден през 1955 г. Завършил е социология в Софийския университет, където преподава теория на емпиричното социологическо изследване и маркетингови проучвания. Директор е по изследванията в "Галъп". Женен, с 2 деца.

"Плевнелиев успя дори своите съюзници да разедини"
"Бойко Борисов няма как да стане нов човек"

- Господин Георгиев, раздорите в Реформаторския блок как ще се отразят на управлението?
- На този етап изглежда като че ли управляващото мнозинство ще съумее да се адаптира към новите условия, в които ДСБ избира опозиционна линия на поведение. Разбира се, напрежението в РБ тепърва ще се развива и не изключвам още вероятността от разрив между неговите съставляващи, най-вече ДСБ и останалите партии. Това вече би било проблем за ефикасното функциониране на парламентарното мнозинство и обществената подкрепа в крайна сметка. Трусове, някакви напрежения има и между съставляващите на Патриотичния фронт, но сегашният парламент има резерв за достатъчна парламентарна подкрепа на правителството, каквото го имаме в момента. Да, някакви политически последствия ще има, които не са благоприятни за правителството, но не дотам, че да е невъзможно да функционира.
- ДСБ се изявява като опозиция. Такава ли е?
- Не, подозирам, че има много висока вероятност да се опита да засили опозиционните си прояви, дискомфорт е, че ще трябва да се окаже в един лагер с БСП, което не е мечтано политическо позициониране. Но частният интерес на ДСБ и на неговия управляващ елит ще бъде да търси нова легитимност в перспективата на предстоящите избори. По-скоро да търси нови коалиционни партньори, в това число и в новопоявяващи се партии, така че това да бъде резервен вариант в случай на разпад на РБ.
- Новата партия на Лютви Местан ДОСТ ще се отрази ли по някакъв начин на ДПС?
- Отражение ще има. Много е рано да кажем какво ще е, даже няма елементарно социологическо замерване. Не очаквам да стане чудо - тя да бъде равностоен, достатъчно силен опонент на ДПС, но при условие, че ще се ползва със силната подкрепа на съседна Турция и на Ердоган, това не е за подценяване, в това число и като електорален фактор. И то не толкова и не само заради електората от Турция, но и голяма част от българските турци имат, ако не и по-голямата част, връзки със съседна Турция, и това вече е ресурс, не говоря само финансовия ресурс.
- Каква оценка бихте дали на управлението на Бойко Борисов?
- Не много висока. Всички забелязват, че през втория си мандат той доста промени стила си на работа, държи се по-обрано, по-съсредоточено от гледна точка на изяви, които бяха силно дразнещи и непремерени през първия му мандат, проявява някакво чувство на реализъм, съхранява и даже доразвива качества, които обясняват способността му да оцелява в трудни ситуации, не се бои да признава грешки, да дава заден ход, той това го умееше и през първия си мандат, но сега виждаме, че го е доразвил. Така че не е така ярък и запомнящ се както през първия мандат, но безспорно има някакви симптоми на узряване, хайде така да го кажа, или във всеки случай на по-верен усет за адекватното поведение в сферата на публичната власт. В същото време не е станал нов човек, няма как да стане. Продължава да си носи недостатъците, които не го правят поне за мене дори близък до идеален политик.
- На фона на случващото се в Европа темата за емигрантите в България сякаш се неглижира. Заплашени ли сме по някакъв начин?
- България безспорно е заплашена, не защото е привлекателна дестинация за емигранти. Ние сме заплашени заради традиционното кръстопътно положение, което в други ситуации е благо, но сега е риск, тъй като попада във един от възможните най-кратки пътища на емигрантски натиск от Близкия изток и Средна Азия към Западна Европа. Шансът ни е, че не сме привлекателни, няма никакво друго обяснение. Не сме се опазили заради добра защита на границата или заради това, че някой си върши много добре работата, а защото вече се е разчуло, че не сме добро място и като транзит, и като дори временна спирка за емиграционния поток.
- Предстои конгрес на БСП. Има ли шанс битката за лидер да даде нова енергия на партията?
- Нека да има битка за лидери, ако има такава битка, това означава, че партията е жива. Но когато една партия е здрава, лидерските битки я правят още по-силна, а когато една партия е в лоша кондиция, лидерските битки могат да я отслабят допълнително. Последствията от нея, каквато ще и да е тя, върху бъдещото състояние на страната, ще са най-бързият индикатор дали БСП излиза от кризата или задълбава в нея. Разбира се, не само това, много е важно какви ще бъдат и другите решения, до каква степен БСП ще покаже способност да осмисля факторите, довели до сегашната не много радостна ситуация, до каква степен ще се генерират нови идеи така, че наистина да има нещо като рестарт на този политически проект.
- Какво ви е мнението за опозиционното поведение на БСП?
- За 25 години преход БСП никога не е била в удовлетворителна опозиционна ситуация. Тя никога не ми е харесвала като опозиционна партия, с много малки проблясъци. Не може да намери верните канали, не може да намери бързите и адекватни реакции, от които силно се нуждае всяка една опозиционна сила, за да черпи политическа енергия. И най-важното, особено когато са в опозиция - рязко спада качеството на нейното медийно присъствие, а медиите са основен ресурс на всяка опозиционна партия. Трайна беда на БСП.
- На какво се дължи това нещо?
- БСП винаги е склонна да се обясни с това, че някой й пречи, че няма достъп, особено до телевизиите, и т.н. Но ние от 5 години поне, 10 години сме в епохата, когато интернет започва да бъде основен канал за активното население на страната. Там ги няма тези проблеми за затруднения достъп, които ги има, да речем, в частните телевизии или радиостанции. Очевидно има проблеми с наличието на хора в своя елит, които са силни медийни бойци.
- Предстоят президентски избори. ГЕРБ намекнаха, че няма да подкрепят Росен Плевнелиев за втори мандат. Той би ли получил подкрепа от някоя друга партия?
- Той и да получи, няма да получи от народа, което е най-важното. Надявам се, че има предпоставки президентските избори да бъдат неформални, с много неизвестни, т.е. в тях да има интрига, а когато има интрига, непредрешеност, силно ще зависи от кандидатите и от техните кампании.
- Успя ли Плевнелиев да бъде обединител на нацията?
- Не, той дори и своите съюзници и поддръжници успя да разедини, така че не е обединител в никакъв случай. Нека не казвам прекалено тежки оценки, но не беше онова лице, което много граждани искат да виждат. Държеше се себично, гонеше някакви свои, може би внушени му каузи, често се разминаваше и с добре разбрани национални интереси. Отделно имаше и цяла серия гафове - вътрешнополитически, външнополитически и пр.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ