11 Май 2024събота06:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

България нарушава европейска директива за работното време

/ брой: 62

автор:Аида Ованес

visibility 1425

В доклад от 2012 г. за прилагане на Директивата на ЕК за организация на работното време е констатирано, че България нарушава приложенията на този акт. В момента по българския Кодекс на труда сумираното изчисляване на работното време може да става за период от 6 месеца, а допустимият период според директивата е не повече от 4 месеца. Това съобщи изпълнителният секретар на КНСБ Величка Микова.
Справка на ГИТ, поискана от КНСБ, сочи, че над 6 хил. са нарушенията на работното време при сумираното му изчисляване през 2012 г. Тенденцията не се променя и през м.г. - 50% от общия брой нарушения на работното време (над 11 хил.) са по сумираното изчисляване на работното време.
От КНСБ са категорични, че липсата на отчитане на работно време води до неизплащане на положен извънреден труд и на труд в официални празници. Такива случаи са характерни за работещите на терен в МВР, за работещите в дейност "Охрана" и пр., където се допуска работа на 24-часови смени или продължителността на смяната е над 12 часа (максималната предвидена от законодателя).
Промяна в Кодекса на труда от 2001 г. допуска сумираното изчисляване на работното време да се прилага не само в непрекъснати производства, но и в почти всички дейности. От КНСБ настояват да бъде върнато старото положение, както и да се спазва европейската директива.
Работодателите използват сумираното работно време като "универсална врата", за да заобикалят нормите на трудовото законодателство. Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов е категоричен, че масовото му използване от работодателите вреди на здравето на хората, тъй като те нямат възможност да организират свободното си време и пречи на съвместяването на работата със семейния живот.
Сумираното работно време е работа по утвърден от работодателя график на смени.
От КНСБ ще настояват сумарното изчисляване на работното време да е само за сектори, в които има непрекъснатост на производството. От синдиката настояват и допълнителното заплащане на допълнителния труд да е над 50% от заплатата, както е сега. Исканията си синдикатът е представил на последните трима социални министри, но засега държавата нехае по проблем, стана ясно от думите на Микова.
 

И трите телекома с рекордни приходи

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 86

Гвоздейков пак смени началника на НКЖИ

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 86

Вето върху тавана за надценката на хляба

автор:Дума

visibility 401

/ брой: 86

Червеното месо и млякото разболяват планетата

автор:Дума

visibility 389

/ брой: 86

Европа се окъпа в светлини за 9 май

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 86

Катастрофална загуба за социалдемократите в РСМ

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 86

Популярността на САЩ като глобална сила спада

автор:Дума

visibility 356

/ брой: 86

Си Дзинпин пристигна в Унгария

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 86

Време е

автор:Александър Симов

visibility 337

/ брой: 86

С надежда за партньорство

visibility 334

/ брой: 86

Извращението Евровизия

visibility 351

/ брой: 86

9 май - ден на Победата

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 86

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ