25 Април 2024четвъртък12:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За нелеката роля да си жена

Женската тема започва да се употребява като политическо оръжие, алармира българският евродепутат Илияна Йотова

/ брой: 65

автор:Кристиела Симеонова

visibility 2031

Март е месецът на жената. Дали защото през този месец времето се мени като настроението на жената, както възкликва мъжката половина от човечеството? Или пък защото на осмия му ден се отбелязва Международният ден на жената? Международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на представителките на нежния пол, борба за отстояване на политическите и човешките права на жените, повод за мил жест-демонстрация на обич и уважение към тях - всичко това е 8 март. Всъщност това би трябвало да се случва всеки ден, защото в съвременния свят да си жена не е никак лесна роля, а още по-трудно е да отстояваш правата си наравно с мъжете.
Именно в месеца на жената и броени дни след международния й ден ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Илияна Йотова, в партньорство с Информационното бюро на ЕП в България, организира международна конференция, във фокуса на която бяха предизвикателствата и възможностите пред представителките на нежния пол. В конференцията "Устойчивото бъдеще на Дунавския регион - ролята на жените социалистки" участие взеха ръководителят на Делегацията на социалистите от Румъния Виорика Дънчила, депутати от България и Румъния, както и представители на местните власти и неправителствения сектор. Сред основните теми на оживената дискусия бяха възможностите за развитие на региона, които предоставя Дунавската стратегия, жените-предприемачи в България, предизвикателствата пред нежния пол в местните власти в двете съседни страни, както и възможностите пред жените в областта на образованието, науката и междукултурния обмен.
През последните години темата за равенството между половете придоби второстепенно значение в Европа, дори и политическите лидери жени бягат от нея... Всякакви политики отстъпиха на фона на миграционната криза. Това подчерта евродепутатът Илияна Йотова. Тя алармира, че темата започва да се използва като политическо оръжие. В подкрепа на тази теза Йотова даде за пример поведението на колегите й евродепутати от крайнодесни, популистки партии. Доскоро неискащи да чуят и дума за политики за жените, след нападенията в Кьолн и редица други европейски градове, те заемат противоположна позиция и използват именно жените като оръжие в борбата срещу миграцията.
Илияна Йотова представи стряскащи данни, според които всяка трета жена в ЕС е жертва на насилие, 3,7 млн. жени годишно са обект на сексуално насилие. 98 процента от трафика на хора в Европа са жени и подрастващи момичета. При социална и икономическа криза страдат най-уязвимите, сред които са и жените. Йотова посочи, че кризата е породила ново явление в Европа - работещите бедни, което засяга най-вече жените. Нерагламентираният труд също удря главно жените. В Югозападна България, където той представлява висок процент, се наблюдава често експлоатация на женски труд. Разликата в заплащането между мъжете и жените в Европа е около 16 процента. "Трябва да се отчита, че този процент в България и Румъния е доста по-малък. Има държави в Европа като Естония, където разликата в това заплащане е близо 30 процента", изтъкна Йотова. Като свързан с неравенството между половете бе представен и демографският проблем, върху който се фокусира БСП на национално ниво.
Макар от европейското население в процентно отношение жените да са повече - 51% на 49%, все още има много нерешени въпроси, свързани с техните права. "Европейските социалисти бяхме инициаторите за стриктно спазване правата на жените", заяви Йотова. "Пишат се прекрасни документи с още по-прекрасни препоръки, но когато се стигне до действия, нещата стоят по друг начин", подчерта българският евродепутат. Директивата за майчинството, извоювана от социалистическото семейство, мина през 2011 г. през Европарламента и вече 5 години стои в Европейския съвет, който е доминиран от десни правителства. "Това е дясна Европа, която отказва да прави социална политика", подчерта Илияна Йотова.
"Политиката на икономии и липсата на инвестиции нанасят основния си удар върху жените." Това изтъкна от своя страна ръководителят на Делегацията на румънските социалисти в ЕП Виорика Дънчила. "Искаме заедно да се развиваме, да не сме свидетели на следното - жена със същото образование и квалификации да не е предпочитана пред мъж за една и съща позиция", подчерта тя. Дънчила се обяви за общи усилия в борбата за по-голямо участие на жените в политиката. "Вярвам, че социалистическите лидери са отговорни към това", заяви румънският евродепутат и изрази недоволство, че жените евродепутати от Европейската народна партия гласуват против квотите за участие на жени в политиката. Дънчила отправи покана към лидера на БСП за посещение в Румъния и среща с лидера на румънската Социалдемократическа партия, защото е "нужно да сме обединени срещу силните държави в Европа". По думите й всички социалистически партии в Източна Европа трябва са обединени, за да се чуе гласът им.
Виорика Дънчила предложи създаването на фондация или център, в който да участват жени от двете страни на Дунава, които да обменят опит и добри практики, да популяризират културите си, да изграждат мостове за съвместни проекти. "Даваме старт на сътрудничеството между двете страни, между приятелките Румъния и България", обяви Дънчила. Йотова от своя страна изрази мнение, че в България по Дунавската стратегия не се прави почти нищо. "Нашите румънски колеги са много по-активни. Ние искаме да предадат този опит, да правим съвместни проекти, инициативи, които могат да ни свързват в областта на образованието, в областта на културата", заяви българският евродепутат.
"Кой в днешно време в нашата Европа взема решенията? Кой управлява парите", пита Станимира Хаджимитова, основател и директор на фондация "Джендър проект в България", която представи предизвикателствата пред жените предприемачи в България. Тя посочи, че само Кипър има жена за председател на националната банка, само Румъния и Швеция пък имат финансови министри жени. Хаджимитова обърна внимание и на положението на жените в селските райони.
"Колкото повече жени влязат в политиката, толкова повече се променя тя", заяви от своя страна Грациела Драгичи, общински съветник в Букурещ. Тя обмени опит с зам.-председателя на СОС Милка Христова, която от своя страна изтъкна, че българската столица се развива на две скорости.
Народните представители от Румъния и България - Наталия Интотеро и Мариана Бояджиева, набелязаха проблемите пред пълноценната роля на жените в развитието на науката и образованието. "Митът, че науката е доминирана от мъже, спира жените", подчерта депутатът от БСП Мариана Бояджиева и представи данни за процентите на участие на жени в науката и образованието. Както в България, така и в Румъния учителската професия е феминизирана.
Сред основните въпроси, които бяха повдигнати на конференцията, бе и как да се мотивират жените да поемат политически отговорности и как да се насърчи солидарността между тях. Засегнати бяха проблемите пред жените след 55-годишна възраст и пред младите жени на пазара на труда.

Михаил Миков:
Социалистките винаги са били активни участници в борбите за свободи, права и равенство
"Жените-социалистки винаги са били активни участници в борбите за свободи, права и равенство", заяви председателят на БСП Михаил Миков при откриването на конференцията. Той призова жените-социалистки от България и Румъния да обменят идеи и добри практики за това какво трябва да се прави, за да може представителките на нежния пол в България и Румъния да се чувстват равнопоставени членове на обществото, да бъдат ангажирани активно в политиката, в държавното управление, а и в предприемачеството. "Искрено се надявам и българските, и румънските жени да отстояват по-силно правата си и техния принос за развитието на Крайдунавския регион да бъде още по-осезаем", заяви лидерът на БСП.

Катя Николова:
Ролята на жената не е никак лесна
Ролята на жената в съвременното общество не е никак лесна, още по-трудно е да отстоява правата си наравно с мъжете в този доминирано мъжки свят. Това подчерта председателят на жените-социалистки в БСП Катя Николова. Тя заяви, че социалистките участват активно в проектите на ПЕС-Жени и основен акцент в работата им е борба за повече жени в политиката, за повече власт на жените. Николова изрази съжаление, че България е на 50-о място по участие на жените в управлението. "Промяна е необходима, защото неолибералният модел в България увеличава неравенствата, включително и между половете", категорична бе Катя Николова.

Организираната от Илияна Йотова конференция бе открита от лидера на БСП Михаил Миков

Още много работа има за реалното постигане на равенството между половете

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 186

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 183

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ