28 Март 2024четвъртък20:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Опасен стрес

/ брой: 66

автор:Светлана Михова

visibility 1795

Днес Джон Кери пристига на дълга и трудна мисия в Москва. Отива по собствено желание и с молба за лична среща с Путин. Че моментът е деликатен, стана ясно, когато миналата седмица от висотата на поста си той наруши протокола. Сам обяви намеренията си, още преди визитата му да бъде съгласувана с руското външно министерство. Такъв гаф е рядко срещано явление във висшите дипломатически среди. Нещо го е накарало да бърза.
Отсега е ясно, че нетърпението му е свързано с кризата в Сирия и най-вече с "изненадващото" решение на Путин да изтегли основната част от руската авиация там. Всичко, което последва като реакция във Вашингтон, свидетелства, че подобно развитие на събитията не е влизало в сметките. В САЩ си бяха начертали друга схема. След като премина стресът от първите въздушни удари на Русия срещу ислямистите, от точните попадения на "руските калибри" и разполагането на ракетния щит "С-400", там се успокоиха с пословицата "всяко зло за добро". Хем руснаците ще се харчат в битката, ще поемат всички рискове, които тя ще поднесе, хем Западът ще можем да насочи срещу Москва целия си пропаганден арсенал и да я обвинява във всички грехове - за бомбардиране на гражданско население, за бежанските неволи на Европа, за необходимостта от по-високи военни разходи на НАТО. Днес в разгара на предизборната кампания се чуват дори гласове, които корят "дългата ръка" на Кремъл в появата на политическото чудо "Доналд Тръмп".
Сега целият този комфорт пропадна. Нещо повече, по всичко личи, че американците и техните съюзници-фантоми от 64-членната им коалиция ще трябва да се понапънат във войната срещу ислямистите, защото в противен случай бездействието и безсилието им ще стане съвсем ачик. Проблеми възникват и на информационния фронт, където неистови усилия полагат и във Вашингтон, и в Брюксел.
В края на миналата седмица в Сената на САЩ бе внесен законопроект, който трябва "да координира защитата на Америка и нейните съюзници от пропагандата и дезинформацията на Русия, Китай и други страни". За целта се предлага създаването на специален център към Държавния департамент. Предвижда се и активното участие на Пентагона и други силови структури. Важна роля се отрежда и на агентите зад граница - "активните клетки" на гражданското общество - НПО в Русия и в натовските държави. Всички организирано ще трябват да включат мегафоните, излъчващи "правилната информация".
По същото време сенаторите изслушаха военния бос Аштън Картър, който им предложи за утвърждаване "пет главни заплахи за САЩ" - Русия, Китай, Северна Корея, Иран и на последно място - тероризма. "Русия е първа в списъка на глобалните стратегически предизвикателства за сигурността на САЩ", заяви Картър и тутакси поиска увеличение на бюджета. Според него Русия е "най-стресовият съперник", който има "развити въоръжения, продължава да ги развива и се опитва да заплашва САЩ с преимущество в конкретни области". Време е опитните американски психиатри да се заемат с човека и да го извадят от стреса. Да го успокоят, че Русия няма да спре да развива въоръженията си. Там не са в стрес и глупости не вършат.
Не е зле на същата терапия да се подложат и еврочиновниците. Особена тревога буди състоянието на комисарката по външна политика Федерика Могерини. Тя изложи също пет на брой "принципа за развитие на отношенията с Русия". И петте не зависят от действията на Москва, а само от благоразумието или безумието на ЕС. Преди това за борба с "руската пропаганда" госпожата учреди "Европейска служба за външни връзки". Тя се свежда до вялото поддържане на скучен сайт, в който информацията рядко се обновява. Голямата част от съобщенията са за героическите усилия на комисарката в неравния бой с мощните кремълски медии. С цялото си дипломатическо невежество тя призова всички страни от ООН да подкрепят санкциите срещу Русия заради присъединяването на Крим. Няма да стане. Колегите й трябва да се погрижат специалист да я отърве от илюзиите и да се заеме с бежанската реалност. След "мъдрото" колективно решение на ЕС в тесен ортаклък с Анкара заедно да борят бедствието, само за едно денонощие - първото, в което решението влезе в сила, в знак на благодарност за отпуснатите милиарди Ердоган прати в Гърция близо 1000 нелегални емигранти. Голямо постижение на Могерини и компания!
На този силно стресов фон Кери пристига в Москва със спецпакет от задачи. Заръчано му е пак да търси отговор на въпроса "Кой сте вие, мистър Путин?". Търсят го вече 17 години и не могат да го намерят. В резултат на общите евроатлантически пропагандни усилия такива колоси като "Вашингтон пост", "Ню Йорк таймс", "Сънди таймс", "Уолстрийт джърнъл" предложиха отговор: "Путин напуска Сирия като победител" и "Путин пак надхитри Обама".
С други думи, няма смисъл Кери да си губи времето в Москва в търсене на очевидното. Най-добре е да почерпи от Путин здрав разум и здрави нерви. Стресът е вреден и опасен за световното здраве.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ