19 Април 2024петък10:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Георги Атанасов:

Липсата на пари демотивира таланти

Треньорите получават в пъти повече като ски учители, смята наставникът на новата звезда в сноуборда

/ брой: 66

автор:Владимир Николов

visibility 153

ГЕОРГИ АТАНАСОВ е роден през 1983 г. в София. Започва да тренира ски, а после се насочва към сноуборда. Завършил е НСА "Васил Левски", специалност сноуборд. Женен. Баща на Ева, която се роди по време на решителните стартове за Световната купа във Винтерберг, Германия, когато Радослав Янков спечели Кристалния глобус.

- Как се открихте с Радослав и изградихте този шампионски тандем?
- Познаваме се от много години, но започнахме да работим съвместно от 7-8 г. Първото ни състезание беше Европейският олимпийски младежки зимен фестивал в Хака, Испания, през 2007 г., когато Радо стана шампион. Тогава тренираше с още две момчета и едно момиче, но те отпаднаха по различни причини. Едно от момчетата също беше голям талант, но му липсваха някои неща, за да стигне върха. Може би и някои неща го демотивираха, като липсата на достатъчно финансиране за подготовка. Радо беше по-мотивиран от останалите, искаше да постигне по-големи успехи.
- Но и трасето му е било "под ръка" - в Чепеларе и на Пампорово...
- Да, клубът в Чепеларе имаше от най-добрите школи преди години. Оттам тръгнаха много от състезателите.
- Говорите в минало време. Защо?
- Ниското заплащане на треньорите демотивира немалка част от тях. Те предпочитат да бъдат учители по сноуборд към курортите, вместо да готвят състезатели. Възнаграждението им е в пъти по-голямо като ски учители. Имаше застои, но след успехите на Радо е налице "възраждане" на сноуборда.
- Дали в Чепеларе вашият спорт не отстъпи в конкуренцията с биатлона, който даде на България първата зимна олимпийска шампионка?
- И това го има. Чепеларе е малък град, но дали състезателите ще са оттам, от Боровец, от Банско - имаме много зимни курорти и децата в тях се занимават с биатлон, сноуборд, алпийски ски. Въпросът опира и до постоянство. Както в биатлона. Преди имахме силен женски биатлон, сега броим успехи в мъжките стартове. В ски скоковете имаме един Влади Зографски и след него - не е ясно... Не е чудно, че ски скачачите проведоха държавното си първенство на шанцата в Планица, Словения. У нас дори и нормална шанца няма.
В ските също е трудно. След Пепи Попангелов реално нямаме изявени скиори. С изключение на Алберт Попов, който за нещастие претърпя ужасен инцидент по време на лагер в австрийските Алпи, в който загина и националният треньор на скиорите ни Драго Грубелник. В България повече се чака да се появи някой голям талант, за да се случи нещо. А не като в останалите държави - работи се масово с деца, за да се открият и развият талантите, треньорите да имат избор. При тези възнаграждения мотивацията на колегите трябва да е изключителна, за да работят. Винаги съм работил и друго, за да мога да живея нормално.
- Радослав Янков получи като награда годишен ваучер за лифтовете на Пампорово. Нуждае ли се от такава?
- Спортистите в зимните спортове получават подкрепа от зимните курорти и използват безплатно лифтовете и влековете. Те са своеобразна тяхна реклама. Поради липса на специализирани трасета, а често и на сняг, водим почти целогодишно подготовката си в чужбина. Само физическата подготовка през лятото е в България - от 10 дни до 2 седмици. Понякога и между стартовете през сезона успяваме да се приберем в България.
- Дъщеря ви Ева се роди, когато Радослав спечели купата. Мислите ли да я направите сноубордистка?
- Да, тя дойде с купата. Прекалено е рано да правим планове за бъдещето. Да е жива и здрава, нека да порасне и да реши по какъв път ще тръгне. Не крия, че ще се опитам да я насоча, но тя ще избира сама.
- В сноуборда, за разлика от другите зимни спортове, не е възможна лятна модификация, за да поддържате целогодишно тонус...
- Преди години в Германия се провеждаше лятно световно първенство на пясък. Със специална пластмаса се обработваха сноубордовете и състезанията се провеждаха в каолинова мина. Там също имахме успехи чрез Боян Гребенчарски, но вече не се провеждат такива състезания, защото движенията са твърде различни. Нещата на пясъка се случват изключително бавно, съсипва се поне по един сноуборд на цена около 1000 евро. Видя се, че не е това начинът да се поддържа ниво. При нивото на Радо, което е и най-високо, подготовката не трябва да бъде целогодишно на сняг. Елитните състезатели се нуждаят и от симулатори - гумени топки, върху които да пазят равновесие, за да развиват чувството за баланс, ходене по ластично въже и др.
- Какви състезания ви предстоят?
- В края на седмицата е държавното първенство в Банско. После ще починем 2 седмици и започваме физическа подготовка за новия сезон. Календарът за следващия сезон още не е гласуван. Това ще стане на годишния конгрес на Световната федерация по ски в Мексико през юни. Подготвяме кандидатура за кръг от Световната купа, но през 2017 г. Световното първенство е след една година в Сиера Невада, Испания.
- Миналата година участвахте и на Световната, и на Европейската купа. И през новия сезон ли ще е така?
- Радо е начело на световната ранглиста. Той не може да подобрява позициите си от участие в Европейската купа. Ще опитаме да спестим пари от подобни стартове за подготовката на по-млади състезатели. Но като мерило за нивото на подготовка, може да участваме на ранните стартове през октомври. Все пак състезанието е най-добрата тренировка.
- За Олимпиадата в Пьонгчанг 2018 какви са квалификациите?
- Ще участват първите 32-ма в ранглистата, в която се натрупват точки от началото на 2017 г. до януари 2018 г., но ще има ограничения - максимум по 4 сноубордисти от страна. С толкова ще бъдат представени големите сили - Италия, Русия, Швейцария, САЩ. При нас няма "уайлд кард". Заради това Олимпиадата и световните първенства реално са по-леки състезания от световните купи.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 580

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 537

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 603

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 496

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ