25 Април 2024четвъртък14:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Под повърхността

/ брой: 68

автор:Мая Йовановска

visibility 60

По предложение на ГЕРБ и с решение на парламента се закрива Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти". Тя беше родена, за да минат през нея проектирането, финансирането и изграждането на магистралите "Хемус", "Струма" и "Черно море". Въобще, както всички знаем, пътищата са голямата гордост, фикс идеята и основното, с което се занимават ГЕРБ и правителствата Борисови. Тя е отроче на същата тази партия и се появи през 2011 година по времето, когато сегашният президент Росен Плевнелиев беше регионален министър. Няма съмнения, че беше добре кранчето, по което ще текат пари за огромни и скъпи проекти, да се канализира.
Официалните аргументи за закриването на компанията сега са: "Съществуването на две паралелни структури, които се занимават с еднаква дейност". Което не било рационално, обясни вчера в парламента шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" - другата от двете паралелни структури, Лазар Лазаров.
Това, което заявява Лазаров, изглежда като признание за провал. И защото управляващите трудно си признават провалите, комай нещо друго се крие под повърхността, щото още навремето са били наясно, че става въпрос за паралелна дейност. За това обаче можем само да гадаем, но е факт, че за закриване на компанията се заговори след спирането от Борисов на процедурата за строителството на 60 км от магистрала "Хемус", въпреки че изпълнителите вече бяха избрани. Обяснението бе, че имало публикации с подозрения за близост на изпълнителите с депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на "Лукойл България" Валентин Златев. Компанията уважи искането на Борисов и спря търга за "Хемус". После пък прекрати и процедурата за тунела "Железница" на магистрала "Струма". А и по всевъзможни ведомства тръгна едно спиране на обществени поръчки. Преди ден даже вицепремиерът Томислав Дончев си позволи да признае, че в някои институции всяка втора поръчка е с нарушения. Толкова много признания, че чак съмнения почват да те ядат.
Иначе след спирането на процедурата за "златните" 60 км от "Хемус", които трябваше да глътнат близо 1 млрд. лв., Борисов обяви, че ще се търси по-евтин вариант. И се заговори, че недовършената част от магистралата щяла да стане скоростен път, щото ще се правели икономии. Свързани ли са икономиите с недостига на европейски пари и това, че довършването ще е със средства от бюджета? А липсата на пари свързана ли е със закриването на компанията за инфраструктурни проекти? И май пак стигаме до темата с кранчетата. И какво, по колко и накъде тече по тях.
Впрочем вчера излезе поредна класация, която ни нареди сред "водещите" в ЕС по корупция. Само дето "гадните" автори на класацията са забравили да турят пояснението, че приликите с действителни хора и събития са случайни.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ