28 Март 2024четвъртък23:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От Голямата гора

КУХИ ЛЕЙКИ. С ПУКАНКИ

/ брой: 69

автор:Ивелин Николов

visibility 2471

Добре ли си се настанил, Пух? Искам да ти разкажа...
Не само че не си се настанил добре, ами и уплашено ме поглеждаш. Не, не мога да те успокоя. Не е "Ужасен Ужасон" като друг път. Знаеш, че с ужасоните се справяме лесно. Може ли да има нещо по-страшно? Да - по-страшно е.
Гората гори!
Питаш: Как? Откога? Защо? Докато ти спеше, през нашата - Голямата гора, започнаха да препускат стада от непознати животни. Антилопи, пантери, чакали, че и диви магарета. Бягат, защото някой е запалил тяхната родна гора. Задушават се в пушека, загиват и малки, и големи, не останали плодове, клонки и дори трева, крадат им меда. И те се спасяват. Тичат и не искат да спрат при нас - казали им, че ще е най-спокойно в центъра на европейската гора. Натам са се насочили, за да се спасят от огъня и да си намерят храна. Нямаше кой да им напомни твоите думи, че "когато не знаеш къде отиваш, винаги отиваш другаде…". От гора на гора, от синор на синор... Докато на един синор се намериха някакви европейски животни, които да ги спрат. Спряха ги насред нищото. На студа и дъжда. Пак без храна и вода. И се опитват да ги върнат обратно - в пустошта, при огъня, глада и смъртта.
И те започнаха да вият. В този ужасен хаос вече не може да се разбере кое от тях какво е - кой е антилопа, кой е чакал и кой е обикновено диво магаре... Казват, че някои от тях са подпалили европейската гора. А нашата е част от нея и ще пламне всеки момент.
Не можеш да разбереш - как така ще подпалят гората, в която искат да се спасят? И аз не го разбирам и не вярвам да е така, защото те нямат интерес. Кой ли е тогава? Казват, няма кой друг, но ти нали помниш, че казваше: "Когато някой казва, че няма никой, значи има някой."
Успокой се за малко, защото ще ти разкажа една стара история. Преди много, много години добрите животни от европейската гора решили да изгонят всички крадливи, некадърни, злобни и лоши животни (знаеш, че по принцип лоши животни няма - всички се раждат добри, но по-късно някои стават такива). Намерили им една много дива гора и ги натирили там. Чак от другата страна на океана, за да сме тук по-спокойни, че няма да се върнат. Какво като не си виждал никога океан - и аз не съм...
Като нямало кой да ги спира да правят лошотии, там лошите животни си направили собствени правила, че и ценности. Първо избили местните животни, за да им вземат меда и земята. После си решили, че най-важно е да имаш повече пари, и повече, и повече. Няма значение дали затова крадеш, палиш или убиваш. Дълго се крадели и избивали помежду си. В основна ценност се превърнала жаждата да имаш много пари, да дремеш пред телевизора, да дъвчеш пуканки и да гледаш филмчета как някой убива някого. Не, те не четат книги, не знаят нищо за останалите гори - не им е важно и интересно.
Така се превърнали в кухи лейки, които дъвчат пуканки. Нищо, че самите те предпочитат да се наричат белоглави орли. Какво е кухи лейки ли? Виждал си лейката, с която Зайо полива своите зеленчуци, нали? Е, кухата лейка е същото, само че в нея никога не е имало и няма да има вода. Нещо, което изглежда лъскаво и полезно, но когато отвътре е празно, за нищо не става.
Докато един ден същите кухи лейки решиха, че ще им е по-спокойно да палят чуждите гори. Да налагат със сила собствените си ценности на всички земни твари. Да крадат и да убиват колкото се може по-далеко от себе си и така да си имат пари за филмчета и пуканки. Да гори колкото се може по-надалеч, а в тяхната гора да им е спокойно пред телевизора. А в гората на антилопите, пантерите и дивите магарета - мед и пари колкото искаш.
Ето - за т. нар. белоглави орли си мисля всеки път, когато ме попиташ кой има интерес и кой пали горите. Знам, че с присъщата си доброта ще кажеш, че може и да не са те. Може, ама... надали.
Питаш защо животните от нашата гора не се обединим с антилопите и дивите магарета и пак да изгоним кухите лейки надалеч? Ами ти за Тигъра и Прасчо забрави ли? Не заспивай и ще ти припомня те какви ги вършат, следващия път.

С уважение, благодарност и извинение към Алън Милн и неговите прекрасни герои.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ