Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Май 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Общество

От Голямата гора

КУХИ ЛЕЙКИ. С ПУКАНКИ

Ивелин Николов

25. Март 2016 , брой: 69   769   0
Снимка


Добре ли си се настанил, Пух? Искам да ти разкажа...
Не само че не си се настанил добре, ами и уплашено ме поглеждаш. Не, не мога да те успокоя. Не е "Ужасен Ужасон" като друг път. Знаеш, че с ужасоните се справяме лесно. Може ли да има нещо по-страшно? Да - по-страшно е.
Гората гори!
Питаш: Как? Откога? Защо? Докато ти спеше, през нашата - Голямата гора, започнаха да препускат стада от непознати животни. Антилопи, пантери, чакали, че и диви магарета. Бягат, защото някой е запалил тяхната родна гора. Задушават се в пушека, загиват и малки, и големи, не останали плодове, клонки и дори трева, крадат им меда. И те се спасяват. Тичат и не искат да спрат при нас - казали им, че ще е най-спокойно в центъра на европейската гора. Натам са се насочили, за да се спасят от огъня и да си намерят храна. Нямаше кой да им напомни твоите думи, че "когато не знаеш къде отиваш, винаги отиваш другаде…". От гора на гора, от синор на синор... Докато на един синор се намериха някакви европейски животни, които да ги спрат. Спряха ги насред нищото. На студа и дъжда. Пак без храна и вода. И се опитват да ги върнат обратно - в пустошта, при огъня, глада и смъртта.
И те започнаха да вият. В този ужасен хаос вече не може да се разбере кое от тях какво е - кой е антилопа, кой е чакал и кой е обикновено диво магаре... Казват, че някои от тях са подпалили европейската гора. А нашата е част от нея и ще пламне всеки момент.
Не можеш да разбереш - как така ще подпалят гората, в която искат да се спасят? И аз не го разбирам и не вярвам да е така, защото те нямат интерес. Кой ли е тогава? Казват, няма кой друг, но ти нали помниш, че казваше: "Когато някой казва, че няма никой, значи има някой."
Успокой се за малко, защото ще ти разкажа една стара история. Преди много, много години добрите животни от европейската гора решили да изгонят всички крадливи, некадърни, злобни и лоши животни (знаеш, че по принцип лоши животни няма - всички се раждат добри, но по-късно някои стават такива). Намерили им една много дива гора и ги натирили там. Чак от другата страна на океана, за да сме тук по-спокойни, че няма да се върнат. Какво като не си виждал никога океан - и аз не съм...
Като нямало кой да ги спира да правят лошотии, там лошите животни си направили собствени правила, че и ценности. Първо избили местните животни, за да им вземат меда и земята. После си решили, че най-важно е да имаш повече пари, и повече, и повече. Няма значение дали затова крадеш, палиш или убиваш. Дълго се крадели и избивали помежду си. В основна ценност се превърнала жаждата да имаш много пари, да дремеш пред телевизора, да дъвчеш пуканки и да гледаш филмчета как някой убива някого. Не, те не четат книги, не знаят нищо за останалите гори - не им е важно и интересно.
Така се превърнали в кухи лейки, които дъвчат пуканки. Нищо, че самите те предпочитат да се наричат белоглави орли. Какво е кухи лейки ли? Виждал си лейката, с която Зайо полива своите зеленчуци, нали? Е, кухата лейка е същото, само че в нея никога не е имало и няма да има вода. Нещо, което изглежда лъскаво и полезно, но когато отвътре е празно, за нищо не става.
Докато един ден същите кухи лейки решиха, че ще им е по-спокойно да палят чуждите гори. Да налагат със сила собствените си ценности на всички земни твари. Да крадат и да убиват колкото се може по-далеко от себе си и така да си имат пари за филмчета и пуканки. Да гори колкото се може по-надалеч, а в тяхната гора да им е спокойно пред телевизора. А в гората на антилопите, пантерите и дивите магарета - мед и пари колкото искаш.
Ето - за т. нар. белоглави орли си мисля всеки път, когато ме попиташ кой има интерес и кой пали горите. Знам, че с присъщата си доброта ще кажеш, че може и да не са те. Може, ама... надали.
Питаш защо животните от нашата гора не се обединим с антилопите и дивите магарета и пак да изгоним кухите лейки надалеч? Ами ти за Тигъра и Прасчо забрави ли? Не заспивай и ще ти припомня те какви ги вършат, следващия път.

С уважение, благодарност и извинение към Алън Милн и неговите прекрасни герои.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"