29 Март 2024петък04:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Марко Поло

Четирима на колела през Трите Америки

Трио българи и един американец ще изминат разстоянието от Ванкувър до Рио де Жанейро в чест на Олимпиадата

/ брой: 70

автор:Владимир Николов

visibility 2246

Трима българи и един американец ще се впуснат в началото на април в щура надпревара по пътищата на Трите Америки. Те са си поставили целта да изминат почти 17 000 км (10 541 мили) във веломаратон от Ванкувър до олимпийската столица Рио де Жанейро, като пристигнат в най-големия град в Южна Америка на 2 август - 3 дни преди началото на ХХХІ Олимпиада.
Генератор на идеята е 49-годишният американец Джон Хейзълууд, който намира съмишленици за реализирането й в лицето на Румен Минчев (31-годишен), Николай Йорданов (36-годишен) и Костадин Костадинов (на 37 години). Четиримата ще стартират във Ванкувър, Канада, на 1 април, за да пристигнат в Рио де Жанейро преди откриването на ХХХІ олимпийски игри. Дръзкото си начинание те наричат

"Пътешествие през Трите Америки"

Наричат го така, защото според тях между добре познатите на всеки ученик Северна и Южна Америка е разположена Централна Америка, която съществено се различава от двата материка по климат, природни забележителности и други особености.
Тримата българи и основният двигател Джон Хейзълууд заминават тези дни за Остин, Тексас, където ще протече финалната част от тяхната подготовка, преди да се насочат към началната точка на похода - Ванкувър.

Маршрутът им минава

по западния бряг на САЩ. По-нататък търсачите на приключения ще карат през Мексико, Белиз, Гватемала, Ел Салвадор, Хондурас, Никарагуа, Коста Рика, Панама, Колумбия, Еквадор, Перу и Боливия, за да достигнат до крайната си точка - Рио де Жанейро (Бразилия).

Идеята за веломаратона

всъщност е инспирирана от плевенчанин. Това е Младен Белчев, който след като претърпява тежка катастрофа, успява през 2012 г. със специална велотриколка да измине заедно с тях пътя от София до Лондон.
- Младен ни докосна истински и запали приключенския дух у нас. Успя да измине над 4000 км до Лондон и това ни вдъхнови да организираме похода до Рио. Жегата бе непоносима, но той не се отказа. Каза ни да вярваме и да следваме мечтите си. Така неговата мечта стана и наша. С Джон, с който се познаваме от 8-9 години, обсъдихме идеята и организирахме всичко. Получихме финансиране в последния момент и разполагахме с изключително малко време, но успяхме", споделя Румен Минчев. "Този път събитието ще е далеч по-грандиозно от похода до Лондон. Всичко ще е по-различно, ще се включат повече хора по пътя. Очакваме "гости" от САЩ и Южна Америка. Нямаме бюджет за хотелски стаи - ще спим в каравана, по плажове, яхти, къщички по дърветата, но най-вече разчитаме на каучсърфинга (голяма онлайн мрежа за гостоприемство и безплатен престой). Ще гостуваме на различни хора, с които ще споделяме своя опит - пояснява Джон, който е предприемач в ИТ сферата, а от 14 години живее в България.
Мъжете признават, че е невъзможно да се изкарат 4 месеца изцяло на колело и затова с тях ще има каравана, теглена от джип, който ще се редуват да управляват. Той ще разполага с Wi-Fi, за да може всеки, който иска да работи по време на пътуването, да го прави спокойно.
Ентусиастите приветстват всички желаещи, които изявят желание да се включат в предизвикателството, и се надяват да привлекат много съмишленици. Те са създали интернет сайт, който да отразява дръзкото им начинание - rolltorio.com. В него всеки ден те ще пускат 5-минутни клипове от преживяванията си по маршрута.
Пътешествениците

ще заснемат своето пътуване с камери и дронове

като всеки ден редовно ще публикуват снимки и клипове на своя сайт и в социалните мрежи. Връщането на групата ще се осъществи през Патагония и обратно към САЩ.
Да припомним, че най-престижното състезание в колоездачния спорт - Обиколката на Франция, в най-дългото си измерение (през 1926 г.) е с дължина 5745 км. С други думи, четиримата смелчаци са си поставили амбициозната цел да изминат 3 пъти най-дългия Тур дьо Франс.

Участниците
 
Джон Хейзълууд е потомък на египтяни и гърци. Роден и израсъл в Остин, Тексас, но интересът и любовта му към Европа нарастват, след като майка му заживява на гръцкия остров Лимнос. От посещенията си в Гърция открива и България, и в последната декада на ХХ век започва бизнес в страната ни - създава сайт за туризъм и управление на имоти на чужденци, предимно американци. Наемал е 130 до 150 български Ай Ти специалисти. Нелоялна конкуренция обаче го кара да се откаже от първоначално печелившия бизнес. Много харесва страната и хората й и през 1994 г. дори е мениджър на български баскетболен тим в Чикаго, където е най-многочислената група наши сънародници в света.
Той е голям любител на приключенията, обича да спортува и да кара колело. Преломна се оказва срещата му през 2010 г. с плевенчанина Младен Белчев - колопътешественик, който докато кара колело, е блъснат от автомобил и това го приковава към инвалидна количка. Тогава начинанието им продължава 55 дни, през които Джон и 11 българи изминават на педали разстоянието до столицата на Великобритания и на ХХХ лятна олимпиада. Инициативният американец не обича да стои със скръстени ръце. Страстта му към пътешествията и приключенията не затихва с годините. Заедно с над 10 милиона души по целия свят е последовател на идеята "Шеринг економи" (Споделена икономика), според която производството на стоки и услуги за потребление е прекомерно и е напълно възможно човечеството да преживява, като ги споделя. Идеята е да се забавляваш пътувайки, да се запознаваш с много нови хора с различни професии, възгледи, поминък. Според него по този начин и обществото в глобален мащаб се саморазвива и усъвършенства.
За начинанието си веломаратонците използват и сайта "SharingXchange" (Споделяне и размяна), който улеснява контактите между хора от различни държави. Идеята е те да предоставят на други членове на общността неизползвани квартири, къщи, яхти, лодки и автомобили при туристически пътешествия.
Всъщност целта на маратона е най-вече промотирането на възможностите на сайта "SharingXchange" да покаже на хората възможностите от този "споделен туризъм", чрез който те могат да разменят не само информация за природни забележителности, но и местата за къмпингуване, цени на туристически услуги и всевъзможни детайли за по-евтин туризъм. За това ще бъда изготвяни и всекидневните 5-минутни клипове, отбелязващи не само крайните точки от етапите, но сами по себе си представляващи своеобразен "наръчник на туриста" за дадения район, разказва Николай Йорданов, 36-годишен софиянец, който от 2 години работи с Джон за реализация на идеята.
Той също е многостранно развита спортна личност. Занимавал се е с кикбокс, баскетбол, плуване в любимата "Славия", но не е преследвал високи спортни резултати и кариера.
Пътешественик, сърфист, той единствен от квартета е и капитан на кораби с 40 бруто регистър тона.
Другата му страст е киното. Започва да изучава кинорежисура в НАТФИЗ при големия режисьор Никола Корабов, но решава, че у нас няма какво толкова да научи и завършва в Лондон. Там е стажувал в доста големи филмови продукции, като "Принцът на Персия" (реж. Майкъл Нюуел), "Другият мъж" (реж. Ричард Ейре), "Робин Худ" (реж. Ридли Скот). Работил е като първи асистент режисьр в много от българските телевизионни сериали, автор е на редица видеоклипове, а други е продуцирал. Има идеи за късометражен и игрален филм, но засега ги е отложил след завръщането си от Рио. Нииколай също е гражданин на света, живял е в Южна Кореа, Чехия, Португалия, Англия и Швейцария.

Макар и най-млад от карето, Румен Минчев е

също основен реализатор на проекта.
Завършил е туризъм и мениджмънт в Университета в Кардиф, Уелс. Обича спорта като цяло и колоезденето, тренира от години ММА (смесени бойни изкуства), като съчетава подготовката си с алпинизъм, катерене и други екстремни спортове. Създава и фирма "Но Лимит" (Без граници), с която подпомага други подобни смелчаци и търсачи на силни усещания. Обича да къмпингува, пътувал е много по света, а професията го изпраща и на много круизни кораби. Живял е в Африка и в Канада, където сега е семейството му. Затова и неслучайно проектът "Пътят към Рио" стартира от Канада. Джон Хейзълууд също настоява да прибави и Канада в списъка от страни в проекта.
- България ми е много на сърцето. Искам да живея в България, но обичам пътешествията и предизвикателствата. Ако маратонът ни завърши успешно, т.е. навреме, искаме да развяваме българското знаме и да подкрепяме българските спортисти в Рио де Жанейро. Кръстих фирмата си "Но Лимит", защото твърдо съм убеден, че човешките възможности са безпределни - споделя Румен.
С брат си, който е инструктор по парапланеризъм, той организира всякакъв вид екстремен и алтернативен туризъм, скокове с парашут, скално катерене, парапланеризъм, но води клиентите си да посетят Рилския манастир, Стария Пловдив и други родни забележителности.
В предишния олимпийски проект "България - Лондон 2012" се включва малко след като е завършил следването си в Уелс. Тогава приятел го свързва с Джон, за да помага със заснемането на веломаратона.
- Пуснах си платена отпуска. За съжаление имах само 20 дни и не можах да участвам по цялата дистанция, но беше изключително наситено и емоционално изживяване. В този веломаратон минимално участваха 11 българи, но в отделните страни ни съпровождаха и сънародници, и местни любители на колоезденето, цели велоклубове. Понякога ни съпровождаха из цялата страна и гледаха да ни помагат с каквото могат по настаняването, прехраната. Изобщо неописуемо е всеки ден да се събуждаш на ново място, макар че много пъти не сме знаели къде ще спим. Аз и още едно момче - Сашо Моллов, който също помагаше тогава в заснемането, тръгвахме предварително по маршрутите, но не винаги успявахме да намерим къде да нощуваме. Организирали сме биваци по плажове, гори и на най-различни места - припомня си Румен.
Той знае, че ги очакват много изпитания. Пътят им ще премине през Панамериканската магистрала и един особен участък от нея в изключително трудно проходима блатиста местност.
 - Там може да я прекосиш само с булдозер или трактор, просто са блата, тресавища, а изведнъж пътят свършва в нищото. Там върлува колумбийската групировка "ФАРК". Джон настояваше да минем оттам, защото ще разполагаме с джип "Шевролет Бърбън" 4 по 4. Казах му, "Забрави, приятелю. Твърде голям риск е". Затова единственото разумно решение е да качим караваната, която е извънгабаритна, на платформа за извънгабаритни превози и така на кораб. Само че за разстоянието от 100 мили превозът ще ни струва 4200 долара. Това е към момента най-добрата оферта, тя дори е по-висока от цената, ако решим да пренесем караваната от Панама до Европа. А и е почти колкото цената на самата каравана втора ръка. Поръчахме я по интернет и ни чака в Тексас. Причината за високата такса е съществуващият картел, който контролира транспорта през Панамския канал. Всичките са уж "братовчеди" и държат високи цените на карго самолети, кораби, яхти. Това ни обясни много сериозен източник, транспортен агент, който от 30 години се занимава с превози там. Освен всичките други трудности, монополът на превозвачите поражда и страхотна бюрокрация. Само за да ни качат автомобила, той трябва да премине специална инспекция. Тя обаче се прави само сутрин, и то ако не вали, при изстинал двигател. Трябва да си с дълъг панталон и обувки. В противен случай не те допускат нито в полицията, нито на пристанището. Това са задължителни изисквания и в Панама, и в Колумбия. За тези наглед дребни нещица трябва да си информиран, да си ги събрал и прочел, за да не се получи, че "дребните камъчета обръщат каруцата". Не ни плаши разстоянието, а именно детайлите и способността да реагираме. Има и нещо друго - през абсолютно всички държави, през които минава маршрутът ни, с изключение на Канада, САЩ и Коста Рика, има малария, но това са 5-6 вида. Няма ваксина, но има различни видове лекарства. Ако ги пиеш превантивно, получаваш кошмари, има и други странични и нежелани реакции, които неминуемо се отразяват, независимо дали въртиш педалите или волана на джипа. Да спомена и комара зика, и хепатитите, въобще дебнат ни 101 болести. Надморската височина също ще се яви сериозен проблем. Никой от нас не е лекар, но аз винаги имам в раницата си аптечка с медикаменти за планината - противошокови инжекции, лекарства за височинна болест. Тя е много опасна, защото мозъкът ти се подува от разликата между вътрешното високо и външното ниско налягане. Пак ще спомена, че най-високите проходи в Южна Америка са с височина 4000 м. На толкова е и столицата на Боливия Ла Пас, а маршрутът ни минава оттам. Тялото се аклиматизира, но не всеки организъм реагира подобаващо на тези неща. Може да си суператлет и пак да не се справиш при големите височини. За мен това не е проблем, защото аз и зимата спя на палатка на Мусала, а там височината е "само" почти 3000 м - обяснява Румен с усмивка.
Освен тичането по институциите за подготовка на веломаратона му остава време да излиза с колело до Копитото.
- Готвим се целогодишно, всичките сме мъжки момчета, обичаме предизвикателствата, за да докажем необятността на човешките възможности. Срещнахме и сериозни трудности с финансирането на проекта. От нито една българска фирма, към която се обърнахме, не проявиха желание и интерес да ни подкрепят, дори и символично. За съжаление и от големи международни фирми до този момент нямаме положителни отговори, затова не е нужно и да ги споменавам - допълва Румен и признава, че очаква да срещне по трасето другия си брат, който живее в Сан Франциско.
Четвъртият сигурен участник Костадин Костадинов - Фози,

се присъединява инцидентно в начинанието

37-годишният "пост продакшън мениджър" е роден в Панагюрище, но идва със семейството си в София още като ученик. Завършил е "филмов монтаж" в НАТФИЗ и в творческата си биография има култови заглавия като "Тилт" на режисьора Виктор Чучков и "Джулай" на Кирил Станков. Освен това е инструктор по сноуборд и любител на всякакви екстремни изпитания. Заради познанството с Николай Йорданов е спечелен за каузата "от раз".
 - Идеята ме спечели от първия момент. Заради нея трябваше да приключа предсрочно някои проекти и да отложа други. Възможно е да получа примамливи предложения за работа по време на етапите в Щатите, но съм предупредил останалите, че могат да разчитат на мен през целия път поне до Сан Диего - споделя Фози.
Той има зад гърба си две прекосявания на Атлантическия океан - с катамаран от Република Южна Африка до Вирджинските острови и после обратно с яхта до Гибралтар.
 
"Олимпийски изпроводяк"

Съвсем наскоро участниците във веломаратона до Рио бяха приети в Българския олимпийски комитет от председателката Стефка Костадинова и от генералния секретар Белчо Горанов. Те получиха фланелки с логото на българския олимпийски отбор, шапки и национални знамена. Председателката на БОК пожела успех на смелчаците и изрази надежда всички да се срещнат отново в олимпийската столица непосредствено преди откриването на Игрите на 5 август.
Четиримата също заявиха, че се надяват да се срещнат с българските спортисти в Рио и да ги подкрепят в битките за олимпийските отличия.

Инвалидът Младен Белчев е идеолог на олимпийските веломаратони у нас и участник в първия поход "България - Лондон 2012"

Председателят на БОК Стефка Костадинова и генералният секретар Белчо Горанов приеха участниците във веломаратона "Ванкувър - Рио де Жанейро 2016" и им пожелаха успех в изпитанието

Румен Минчев вече е посещавал боливийския парк Мадиди, но и сега маршрутът на веломаратона ще мине през най-богатия на биоразнообразие парк в света

Николай Йорданов се катери по скали над езерото Окото в Рила - един от малкото моменти, когато е без камерата си

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ