Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Септември 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Спорт

Габи Петрова: Не съм взимала допинг!

Мариан Владимиров

29. Март 2016 , брой: 72   479   0Уличената в употреба на забранения вече като допинг мелдоний Габриела Петрова коментира на пресконференция цялата ситуация около положителната й проба. Лекоатлетката заяви, че е наясно със списъците със забранени вещества и е спряла да приема въпросния медикамент още в края на септември миналата година.
“Дошла съм не да се оправдавам, а да кажа цялата истина. Прочетох поне 10 различни версии. Заставам пред вас с гордо вдигната глава, защото не съм нарушила антидопинговите правила и не съм опетнила честта на България”, заяви Спортист №1 на България за 2015 г.
“През 2015 г. съм употребявала медикамент, съдържащ мелдоний. В края на септември WADA обяви списък с веществата, които ще бъдат включени от 1 януари 2016 г. Всеки ден от годината те знаят къде се намирам и могат да ме проверяват. Длъжна съм да следя списъците и съм преустановила приема през септември. През 2016 г. по никакъв начин не съм се докосвала до този препарат. От тези 140 спортисти, които са уличени в употреба на мелдоний, нито един не е наказан. Не съм наказана, не са ми спрени състезателните права. Поискано ми е обяснение и съм предоставила цялата информация на съответните органи. Изчакваме решение, но няма нищо конкретно”, каза още тя.
"Когато съдбата и животът ми зависят от решението на други хора, няма как да не се притеснявам. Истината е само една, няма как да се измисли нещо друго. Не знам обаче дали WADA ще признаят, ако са допуснали грешка. На мен лично не ми звучи логично близо 150 човека да не знаят, че този препарат е забранен от 1 януари, и да продължат да го приемат. Няма кой луд да прекрачи всички правила и да взима забранени препарати. Вероятно и от WADA не знаят колко време стои това вещество в организма и поради тази причина все още няма наказани. Не съм аз човекът да определя дали става въпрос за преразпределение на медали между Запада и източния блок. Аз сама следя забранителния списък. Дойдох, за да кажа истината. При Мария Шарапова случаят е друг. За най-големите в спорта работят цели лаборатории и екипи. Не си мислете, че ако вземеш хапчета, мускулите нарастват сами", допълни атлетката. "Не съм спирала да тренирам. Вярвам, че ще се докаже истината. През миналата година съм дала между 5 и 10 проби. Имам и състезателни, и извънстезателни. Идвали са вкъщи, идвали са на лагери на Белмекен. Никога не съм се крила от допинг полиция, подлежа на контрол денонощно", разясни още европейската вицешампионка на троен скок в зала от Прага 2015.
"Решихме да пропуснем световното първенство в Портланд, след като бяхме уведомени за пробата с мелдония. 2 дни преди да заминем аз бях човекът, който реши, че по-добре да пропуснем първенството", допълни личният й треньор Атанас Атанасов.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"