19 Април 2024петък18:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Je suis, ама не съвсем

/ брой: 72

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1106

Трогващи послания, свещи и мечета, снимки на фона на белгийското знаме (през ноември на фона на френското, утре на някой друг флаг на европейска страна) и звучащата отвсякъде фраза, тръгнала от атаките срещу сатиричното издание "Шарли ебдо", Je suis (Аз съм)! Това е обичайната картина, която обикаля новинарските емисии и пресата по целия свят след зачестилите ислямистки атентати на територията на Европа. Състраданието - спор няма, е съвсем естествената човешка реакция след подобни варварски атаки. Не за нея иде реч обаче. Става дума за лицемерното отношение на нареклия себе си цивилизован свят, за когото човешкият живот очевидно няма еднаква стойност.
Онзи ден кърваво нападение в Лахор, насочено срещу християни, взе над 70 жертви, повечето жени и деца. Фейсбук обаче не гръмна с профилни снимки на фона на пакистанското знаме. През 2014-а над 100 деца бяха брутално убити в училище отново в Пакистан. Терорът погуби стотици животи в университет в Кения миналия април. Някой да чу Je suis Кения? Терористите от "Боко Харам" непрестанно отвличат жени и убиват наред. Някой да страда показно и да хлипа за Нигерия? Или животът на тези там, в Третия свят, не струва нищо? А жертвите в Анкара и Истанбул, в раздираните от хаос и конфликти Либия, Ирак, Афганистан? А жертвите на същите тези джихадисти, които окървавяват Европа, в Сирия по-малко хора ли са? А погубените пътници в сваления над Египет руски самолет? А Беслан? Най-циничното поведение, което приравнява към зверските деяния на терористите, за които животът не е ценност, е именно измерването на неговата стойност. Терорът няма религия, няма цвят, няма националност. Липсата на тази показна съпричастност от страна на клета и хуманна Европа потвърждава факта, че реакциите й са лицемерни и празни от съдържание. Както и онзи демонстративен Марш на солидарността на световните лидери в Париж.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ