29 Март 2024петък09:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Доктори дават Москов на етична комисия, уронва авторитета на съсловието

БСП поиска депутатите да изслушат министъра

/ брой: 74

автор:Аида Ованес

visibility 1256

Комисията по професионална етика на БЛС да се самосезира за недопустимото публично поведение на д-р Петър Москов, уронващо достойнството на българския лекар. За това настоява Столичната лекарска колегия и апелира към останалите регионални колегии и ръководството на БЛС да поискат оставката на Москов.
Недоволството на личните лекари срещу нормативния хаос продължи вчера, а днес излизат на ефективен протест и софийските джипита. Очевидно притеснен от протеста на софийските общопрактикуващи лекари, министър Москов се срещна с председателя на сдружението на общопрактикуващите лекари доц. д-р Любомир Киров. ДУМА научи, че за пръв път от години касата е превела парите на софийските лични лекари 3 дни по-рано.
Разрастващото се напрежение сред съсловието и вероятността създаденият в системата хаос да се отрази на пациентите бе причина вчера председателят на БСП Михаил Миков да поиска министърът на здравеопазването да бъде изслушан в парламента във връзка с лекарските протести. Министърът обаче заяви пред депутатите, че нямало нормативен хаос в системата, както твърдели протестиращите лекари, а стриктно се изпълнявали законите и наредбите. Той представи подробно рамката за финансирането на сектора през т.г. и подчерта, че първичната помощ, която се изпълнява от джипитата, ще получи 193,2 млн. лв. при  185,17 млн. лв. през 2015 г. Председателят на НС Цецка Цачева предупреди министъра, че има само 10 минути. Москов обаче изчете подробен доклад за парите на касата за т.г. С думите "Вие добре казахте кога са обнародвани наредбата и така нататък. С такива детайли и подробности, с конкретни числа, няма как да се..." Цачева се опита да накара министъра да говори по същество.
Изказването на министъра адекватно отразява състоянието на системата - неразбиране на проблемите, хаос и милиони граждани, лутащи се между отделните здравни заведения, каза Миков след изслушването на Москов и призова правителството да прекрати войната срещу българските граждани в здравеопазването. Лидерът на социалистите припомни, че Москов е издал заповед преди 2 дни, с която е възложил на лечебните заведения - независимо дали са частни или държавни - да правят графици и да преглеждат.
Междувременно Москов се заканил, че ако личните лекари продължават да протестират, ще бъдат заменени от други, но не стана ясно от какви изпълнители на медицинска помощ.


Семейните лекари не се разбраха с Москов


Веднага след изслушването в парламента Москов се срещна с представители на общопрактикуващите лекари. "Някои от нещата могат да бъдат променени в приложенията към рамковия договор, но има и моменти, по които нямаме допирни точки, например остойностяването на нашия труд по начина, по който ние желаем", заяви след срещата доц. Любомир Киров, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари. От думите му стана ясно, че някои джипита решили да прекратят договорите си с НЗОК и при тях приемът ще е платен.


Общопрактикуващите в над 20 области протестират


В сряда не приемаха пациенти личните лекари в областите Бургас, Видин, Добрич, Плевен, Силистра, Сандански, София област, Стара Загора, Търговище и Хасково.
Към протеста се присъединиха личните лекари от Димитровград, които затвориха практиките си от 11 до 14 ч. Те заявиха, че ако исканията им не бъдат чути, днес протестът ще продължи, като времетраенето ще се увеличи с още час. С двучасови прекъсвания на прегледите продължи и протестът на общопрактикуващите лекари в Плевен и областта. Протестът е получил подкрепата от колеги от голяма частна болница в града.
За днес заявка за протест са дали семейните лекари в Благоевград, Варна (и на 1 април), Враца, Габрово, Кърджали, Монтана, Пловдив, Русе, София и Шумен.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 587

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 526

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 532

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ