26 Април 2024петък20:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Къде са професионалистите?

/ брой: 74

автор:Лозан Такев

visibility 1121

Краткосрочният ми отдих в Сапарева баня ме ощастливи с една случайна среща с моя бивш взводен командир, днес офицер от резерва, Стойчо Пешков, който пенсионерства в село Сапарево. Припомнихме си офицери и курсанти, пихме по един горещ чай, а моят командир лаконично ми сподели една своя среща с чуждестранен гост на чудесния дупнишки край сред рилската красота. Та гостът не без бяла завист му казал: "Имате великолепна даденост - природа, вода, въздух, храна, планина, минерални извори... Защо не живеете добре?"
  И аз се опитах да си отговоря... Защо, аджеба, само мрънкаме, само се оплакваме, а наистина не живеем като европейците при тия наистина чудесни условия, които имаме. Може би защото не ни управляват професионалисти! Защото професионалисти в една област отиват да се упражняват в съвсем друга, непозната за тях област и материя, и правят онова, което сами мислят, че е правилно, не се съобразяват с мнението на специалистите и експертите, нито с колективното мнение.
 Да вземем пример от живия живот, който тече в поредния мандат на политическата партия ГЕРБ, където е бъкано със специалисти и можещи млади хора, както би казал бившият конституционен  съдия, един от седесарите в страната, Георги Марков - известен повече като Гого Дантелата, защото когато нас са ни хранели в кратунки, него са го повивали в дантели. Ходел из страната и се възхищавал на кадрите, които ГЕРБ отгледа и пуска в управлението на същата тази страна.
   Да де, ама земеделец управлява отбраната и бих казал армията, ако имаше такава все още. Социолог е начело на МВР! Футболен рефер е начело на икономиката! Какъв професионалист е пък Даниел Митов? Така е и в образованието, в екологията, в туризма...
Стюардеса ръководи медиите и културата в парламента! Пожарникар, човек от подземния до вчера свят, охранител, води за втори път Министерския съвет. И вече се говори, че няма кой друг да го замени.
Единствен професионалист бил доктор Петър Москов. Анестезиолог за здравното министерство може и да е добре, но само с упойки и обезболяващи, само с приспивателни и голи приказки реформа няма как да се получи. Всичко правел, казват, на своя глава и не се съобразявал с медиците - специалисти. Това също не е професионализъм.
  То, като говорим за професионалисти, изглежда и американските дипломати, които взривиха столичани чрез интернет за опасността в района около хотел "Плиска" тези дни, проявиха непрофесионализъм. Който граничеше с некоректността на фалшив сигнал. Даже се наложи премиерът да ги апострофира деликатно...
  Е, къде са тогава прехвалените  специалисти, къде са професионалистите, благодарение на които вероятно сме на това дередже, за което питал чужденецът моя взводен командир от село Сапарево и дори искал да си купи парче земя или изоставена къща в Рила планина. Защото още дядо Вазов, още Любен Каравелов са изпели в своите песни рилските красоти, и за отечеството ни любезно, как хубаво си ти... Хубаво си, ама що ни трябваше с гербери да те засеем? Герберът не е нашенско цвете; виж, розата - тя е българска! 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ