Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Юни 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Общество

От Голямата гора

Прасчо си отива

Ивелин Николов

1. Април 2016 , брой: 75   490   0
Снимка


Добре ли си се настанил, Пух? Искам да ти разкажа...
Напоследък срещам все повече животни от гората, които прочели в горския вестник, че Прасчо си отива.
Не, не бързай за се натъжаваш. Не си отива твоя незаменим приятел и истински добър Прасчо. За него знам, че ще се натъжиш. Знам за вашата обич. А и всички наоколо си спомнят знаменития ви разговор: "Пуx? - Да, Прасчо. - Нищо, просто искам да съм сигурен, че те има, Пух!"
Отива си онзи другият Прасчо, който, докато ти спеше ли, спеше, направи куп поразии заедно с Тигъра. Който все още казва кой може и кой не може да яде мед. Който само го наричат "Прасчо", но той не е никакъв Прасчо, а си е един Муслон. А Муслонът е по-ужасен дори от Ужасона. И с никакъв капан не можеш да го хванеш.
Та, той си отива. Не, не си отива от живота, а от гората. И не, че си отива (за радост на всички в Голямата гора) наистина, ами само така разправял. Нещо се е случило и той се хвали наляво и надясно, че повече няма да има нищо общо с нас и с нашата гора. Отказвал се от фирмите и медиите си (първо от цигарената фабрика, после от химическия завод, после от телевизията...). Е, от строителните фирми и търговските вериги още не е. Какво се е случило ли? Не знам със сигурност. Мога да предполагам.
Единият вариант е да се е досетил сам, че от неговите свинщини стана нетърпимо, някой ден всички могат да го подгонят с камъни, и да е решил вече да е добър. Ама това е невероятно и затова не го вярвам.
Друг вариант е да се е подплашил от горската прокуратура, да бърза да продаде всичко и с натрупаните парички да отиде да положи разплутите си мазнини на плажа до някоя африканска гора. Заедно със свинята-майка. Това още по не го вярвам - нали той казва на горската прокуратура какво да прави.
Сещам се за трети вариант - скарали са се с Тигъра, не могат да разделят меда, който крадат, и мутренският звяр е подплашил Муслона да се пръждосва надалеч. Това може и да се случи и ще се случи някога, ама не вярвам да е сега. Прекалено алчни са и двамата, за да си позволят подобни разпри.
Някои животни ми прошепнаха и за още един вариант - от европейската гора рекли на Тигъра, че ако не се отърве от Прасчо (Муслона, де), ще го подгонят и него. Това пък съвсем не е за вярване - не им пука в европейската гора какви свинщини стават при нас. Нищо, че са ни приятели.
Тогава? Ако пак ме питаш - всичко е кьорфишек. Муслонът "Прасчо" никак няма да си ходи. Всичко е от страх и мързел. Хем да не го закачат и обвиняват, хем ще сложи някой друг да му управлява поразиите и да му носи откраднатия мед. Сигурен съм, че Тигъра знае кое как е и ще си мълчи - нали вече ти разказах как и той се опитва да ни играе театъра, че е най-добрата земна твар...
Защо ли ти разказвам всичко това? Защото много ми се иска Муслона наистина да си отиде. Всички заедно да го изгоним. И тогава да се завърне нашият, истинският Прасчо. Защото вашето приятелство е безценно. И как да забравя онези думи: "Ако ти живееш сто години, аз искам да живея сто години без един ден, така че никога да не живея без теб".
Хайде сега заспивай и дали ще го дочакаме - следващия път.

С уважение, благодарност и извинение към Алън Милн и неговите прекрасни герои.

 

 

Общество

 • Памет
  23. Юни 2017 121
  46
  0

  МЕЖДУНАРОДЕН ОЛИМПИЙСКИ ДЕН. Чества се с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 г. От 1989 г. за популяризиране на масовия спорт на 23 юни се организират състезания по бягане. На тази дата през 1894 г. в Сорбоната (Париж) по инициатива на барон Пиер дьо Кубертен е основан МОК.

  МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТСКИТЕ СЕЛИЩА SOS. На тази дата през 1919 г. е роден Херман...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"