19 Април 2024петък05:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Шегаджийски пазар

/ брой: 76

автор:Светла Василева

visibility 102

От вчера, първи април, битовите потребители вече могат да излязат от регулирания пазар на ток и да се гмурнат в дълбоките води на свободния. Не е майтап. Истина е. Ей на, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) публикува преди дни правилата за смяна на доставчика на ток. Четете ги и действайте! Сменяйте монополистите на воля и колкото пъти искате. Само дето нашето не е пазар като пазар.
Търговци на електроенергия да ви "ухажват" и да ви заливат с атрактивни оферти с по-ниски цени или с по-добри условия за доставка и плащане от тези, които имате? Не. Няма такива. Държавата да ви стимулира да излизате на свободния пазар? Не. Тъкмо обратното. Председателят на регулатора Иван Иванов съветва да изчакате. Да не бързате със скока в дълбокото. И енергийни експерти това казват. Опасно е. Може да бъдете измамени. Новите ви доставчици може да фалират. Четете дребния шрифт в договорите и внимавайте, казват те. С половин уста признават, че пълната либерализация може да отнеме 5-6 години. Нима? Чак сега ли се сетиха! Е, как така!
Онова, което в действителност ви казват държавните чиновници, е, че не са готови за отварянето на пазара. Че ги е страх да официализират модела на Световната банка за компенсиране на високите цени на американските ТЕЦ-ове и ВЕИ-централите. Че още не са дефинирали що е то "енергийна бедност", нито как ще се справят с нея. Всичко това предстои. Вие като искате, тичайте на свободния пазар. Само не забравяйте, че досегашното ви ЕРП ще продължи да ви отчита електромера. Като ви спре токът, ще звъните на аварийната група на ЕРП-то. Електроенергията така или иначе ще достига до вашия дом по инфраструктура, собственост на ЕРП-то. И... колко пазар ви остава след всичко това? Шега някаква, не пазар.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ