20 Април 2024събота04:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Употребената Надежда

Делото срещу набедената за пилот, дезертирала от украинската армия военнослужеща може да завърши съвсем фарсово за управляващите в Киев

/ брой: 77

автор:Георги Георгиев

visibility 1865

На 11 март, десетина дни преди в руския град Ростов на Дон да бъде огласена присъдата срещу украинската военнослужеща Надежда Савченко, администрацията на фейсбук блокира профила на известната, родена в Киев руска поетеса Юнна Мориц. Връзката между двете събития е пряка, защото Мориц в разгара на кампанията по избелването на подсъдимата за съучастие в убийство на двама руски журналисти Савченко публикува в социалната мрежа есе, озаглавено "Убитите не могат да обявят гладна стачка". Мориц говори за прословутите гладни стачки на Савченко, които после се оказаха не съвсем гладни и не съвсем стачки, по признанията на адвокатите й. Та "вината" на поетесата пред фейсбук май е за следните редове: "Убитите по данните на Савченко руски журналисти (Надежда е била артилерийски коректировчик в доброволческия батальон "Айдар" през 2014 г. - б.а.) не могат да обявят гладна стачка и да организират събиране на подписи с искането да бъдат освободени заради убийство." Или може би за тези редове: "За тази русофобска политика (на Америка - б.а.) аз не съм свой човек, но аз съм свой човек там, където невинните са беззащитни, аз поставям подписа си в защита на Олес Бузина (писател убит от украински фашисти - б.а.), в защита на несъгласните с Майдана, в защита на изгорените живи в Одеса, в защита на мирните граждани на Донбас, убити, докато са отивали за хляб и лекарства за децата си, седящи в мазетата, по които стрелят нежни, героични, изпълняващи дълга си европейски украинци, които дават на учениците си компот с марката "Кръв от руски младенци"." Разбира се, след подобни блъскащи като таран по черепа редове е направо грехота да не блокираш достъпа на поетесата до най-популярната социална мрежа и хилядите й почитатели, вероятно защото някой е докладвал, че думите й са екстремистки, може би.
Впрочем делото на Надежда Савченко отдавна се превърна в предмет на междудържавна политика, като както самият процес, така и "главната героиня" обрастват с все повече идеологизиран налеп.

В Киев отчаяно имат нужда от герои

които да покажат на изтощеното от гражданския конфликт и икономическата криза общество. Но както се оказа - каквато властта, такива и героите й. Президентът Петро Порошенко например твърди, че осъдената на 22 март на 22 години затвор Надежда Савченко е "символ на несъкрушимостта на украинския дух и героизъм, символ на това как трябва да се защитава и обича Украйна". Това е каноничният облик на Савченко за пред света. В същото време украинският политолог Михаил Павлив казва следното за нея и евентуалното й завръщане в Украйна: "Надежда Савченко е конник на Апокалипсиса, а името на този Апокалипсис е фрустрация на украинския народ. Защото, когато тя се върне тук - това ще бъде такова разочарование, когато всички видят тази "икона". Завръщането й ще бъде поредният случай на разочарование на народа от тези възпети и прегрети от нашите медии икони."
Биографията на жената, за която става дума, бе разкостена и от украинските, и от руските медии до най-малките подробности, като някои от тях са, меко казано, смущаващи. Родената през 1981 г. Савченко след завършване на средното си образование, по нейните думи, е приета да учи журналистика в Киевския национален университет, но след първата година напуска вуза и се записва в армията като наемен войник в 95-а аеромобилна бригада. По собствения й разказ, за да се докажела пред мъжете, тичала 15 километра в снега с пълна бойно екипировка, плюс тежък гранатомет СПГ-9, който се пренася от трима души, на рамото. Тази случка, която е откровена измишльотина, не смущава обаче медиите, които всеки път я цитират, за да покажат какво чудо на природата е Савченко. По нейните думи след тази демонстрация: "Повече въпроси не ми задаваха. Там престанаха да ме смятат за жена!"
Вероятно Надежда не се е чувствала комфортно в женската си кожа, защото по-късно, когато заминава през 2004 г. за Ирак в състава на украинския контингент, има нов скандал с нейно участие. Твърди се, че заради поздравления за Международния ден на жената 8 март Савченко побесняла, напуснала лагера на частта си и по-късно била върната от американска военна полиция. Заради това била предсрочно върната в Украйна, твърди известният представител на украинското доброволческо движение Константин Мамай. Той разказва още, че скандалите със Савченко продължили веднага след завръщането от Ирак. На летището в град Николаев началникът на областната администрация Алексей Гаркуша й връчил букет рози, с които тя мигом го ударила през лицето с думите: "Ти си твар, а аз съм войник". По-късно, когато пристигнали в поделението, отказвала демонстративно да се къпе в женското отделение на банята във военната част. Мамай нарича Савченко в свой пост във фейсбук:

"психически неуравновесен човек"

Мамай не е единствен в тази оценка за психиката на "Героя на Украйна". В украинските медии например цитираха нейни съкурсници от Харковското висше авиационно училище, които я наричат "неуправляема адреналинова наркоманка с параноидални наклонности". В това училище Надежда Савченко попада след Ирак, според местните медии с личната протекция на бившия министър на отбраната Анатолий Гриценко, което не попречва на ръководството на вуза два пъти да я отстранява с формулировката: "непригодна за полети като летец". Висшето покровителство все пак си казва думата и Савченко завършва вуза през 2009 г., но не като пилот, а като щурман на хеликоптер Ми-24, макар че първоначално се е обучавала за навигатор на бомбардировач Су-24.
С началото на Майдана Савченко, която междувременно е успяла и да стане тв звезда в предаване за екстрасенси, отива в Киев, като фактически напуска военната си част. С началото на гражданската война в Източна Украйна тя формално подава рапорт за преместване в пехотна част, но реално самоволно отива в редовете на доброволческия батальон "Айдар". По-късно той се прочу като едно от най-криминалните подразделения на украинската армия, занимаващо се с убийства, мародерство и грабежи. Именно като коректировач на артилерийската стрелба в този батальон Надежда Савченко насочва на 17 юни 2014 г. огъня на минохвъргачната батарея срещу блокпост на луганските опълченци, на който правят своя репортаж журналистите от ВГТРК Игор Корнелюк и Антон Волошин, които загиват при обстрела.
По-късно, по версията на руската страна, Савченко преминава нелегално руско-украинската граница и е задържана във Воронежка област. По версията на Надежда тя е отвлечена от Украйна от въоръжени мъже. Следва процесът, по време на който Савченко получи орден "Герой на Украйна", стана депутат от партията "Баткившчина", депутат в ПАСЕ, майка й вдигна скандал на кмета на Киев, че й дава земя край Киев, а не в самата столица, освен това Наденка заслужавала участъка да е край езеро и кметът Кличко отстъпи, разбира се, и сега маман и двете й дъщери ще станат столичанки. Освен това се разкри каква е тайната на непрекъснатите гладни стачки на Савченко, защото вече и на най-чугунените украински патриоти им стана интересно как Надежда гладува цяла година, пък е още жива. Оказа се, че тя отказва храната на руския следствен арест, но си хапва това, което й носят от Украйна, освен това адвокатът й Николай Полозов съобщи ей така между другото, че символът на Украйна получава специални течни витаминизирани смеси с аминокиселини, които употребявала по време на т.нар. гладувания. Пък и като й гледаш снимките от последните две години, виждаш доста здрава физически жена, дори мъжествено изглеждаща, така да се каже, а не ходещ скелет. Обаче глупостите с гладуванията продължават и в момента, защото нуждите на антируската пропаганда го налагат и ако драматизмът изчезне, скоро хората ще спрат да се интересуват от тази украинска "икона".
Украинските граждани чуха в съдебната зала и показанията на свещеник Владимир Марецки, който е бил пленник на батальона "Айдар" и който разказа как Савченко е гасила цигари в очите на пленниците и ги е удряла по гениталиите, и е предлагала да бъдат продадени за органи. Някой ще каже "руска пропаганда". Добре, но същото вече в Украйна свещеникът е разказал и пред бившия кмет на Ужгород Сергей Ратушняк, което той сподели в социалните мрежи.
Надежда Савченко

не е украинската Жан д'Арк

както я рисуват местните медии. Тя обаче действително е символ на съвременна Украйна. Психологически нестабилна, отричаща същността си, жестока, а и простовата, като гледаме поведението й в съдебната зала. На неин гръб трупат дивиденти политици, но и самата тя извлича такива, да не забравяме историята с майка й. Семейството едва ли някога щеше да има такива материални придобивки, ако дъщерята Надежда бе по-адекватна.
Сега много се говори как тя ще бъде разменена за двама руски граждани - Александър Александров и Евгений Ерофеев, които бяха заловени в Донбас с оръжие в ръка от украинските военни. Но това са празни приказки, според известния адвокат Татяна Монтян. По нейните думи Александров и Ерофеев дори не са осъдени още, за да бъдат разменени за Савченко, а освен това руската страна иска украинската да признае присъдата срещу Надежда, което пък е неприемливо за Киев. "От друга страна, аз съм сигурна, че тук никой няма нужда от Савченко", добавя за РИА "Новости Украйна" известният адвокат. С нея са съгласни и други наблюдатели на киевския политически паноптикум. В крайна сметка от гледна точка на пропагандата Савченко носи полза на Киев само в един случай - ако умре по някаква причина в руски затвор. Така тя се превръща в символ-знаме, още повече, че ще е изчерпала и лимита си от глупости. Дори да остане да излежава всичките 20 години затвор, пиар кампанията около нея не може да продължава вечно. А най-страшно за режима в Украйна е ако неуравновесената особа се завърне у дома и се заеме с политическа дейност. За това говори политологът Павлив. Облечената във власт Савченко може да изиграе ролята на детонатор за лесно възбудимата украинска публика, пред която тя с усилията на безотговорните медии бе представена като светица. Ако и когато украинците разберат, че властта за пореден път ги е манипулирала, пробутвайки им менте вместо истински герой, то тогава разочарованието може да има далеко отиващи последици за политическите настроения на обикновените украинци.
Докато обаче редовите граждани бяха занимавани със сияещия и ухаещ на миро образ на Надежда Савченко, която страда и вечно е на ръба на смъртта от глад в руския затвор, в кандидатстващата за Европа Украйна бе извършено

поредното политическо убийство

Адвокатът на арестувания руснак Александър Александров Юрий Грабовски бе намерен убит. Познатите на Грабовски казват, че той е бил подлаган на натиск от фашистващите украински националисти, а в социалните мрежи е имало призиви да бъдат убити "заловените окупатори-москали и техният прокремълски защитник евреин". Какво сега излезе, че при "кървавия путински режим" затворничката Наденка в резултат на гладуването направи бицепси като на Серена Уилямс, а в "демократична" Украйна убиват адвокати заради професионалната им дейност, при това по дела, които се представят като свързани.
Колко символично. Колко жалко. Колко страшно. Колко безизходно за бъдещето на Украйна.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ