29 Март 2024петък14:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Има проблем с лечението на онкоболните

Личните лекари прекратяват ефективните си протести, но остават в стачна готовност

/ брой: 77

автор:Аида Ованес

visibility 1500

Проблем с лечението на онкоболните има, категоричен е д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Според т.нар. служебен рамков договор има промени в амбулаторната процедура 5 и те предвиждат онкокомитети да има само в болниците, в които има лъчелечение. Така в София например остават само 4 или 5 болници, в които може да има онкокомитет. С новостите няма онкокомитети в онкодиспансерите на София град и София област, в "Пирогов", в Александровска болница и други големи болници в София и в страната. В състава на комитетите влизат хирург, онколог, химиотерапевт и други специалисти, които след операция на раково болен се събират и решават какво да е по-нататъшното лечение на пациента, какви лекарства да му се предпишат и пр. Според новите условия, след като болният бъде изписан, трябва сам да търси онкокомитет, каза д-р Кацаров. Друг абсурд е, че касата отпуска лекарствата на раково болния едва след като онкокомитетът се отчете пред нея, а това става в следващия месец, което оставя болния поне месец без лекарства. От НЗОК съобщиха в петък, че няма никакъв проблем с лечението на онкоболните.
В събота стана ясно, че от днес общопрактикуващите лекари прекратяват ефективните си протести, но остават в протестна готовност. Всеки лекар сам ще прецени дали да се включи в обявения национален протест, насрочен за 6 април в София. В писмо до премиера, здравния министър, здравната каса и лекарския съюз и медиите от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари заявяват, че решението им е продиктувано от загриженост за пациентите, за да не се превърнат те в заложници при решаване на натрупаните проблеми. "Управителният и националният съвет на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България определя постигнатото съгласие по време на проведената на 30 март в Министерство на здравеопазването среща на теми, касаещи работата на общопрактикуващите лекари, като едно добро начало с положителен резултат на макар и забавен във времето, но изключително важен диалог за осъществяване на разумни и общополезни промени в системата на здравеопазване в частта на първичната извънболнична помощ", заяви председателят на сдружението доцент Любомир Киров.
Личните лекари са несъгласни с политиката на Министерството на здравеопазването за извънболничната помощ и твърдят, че реформата и увеличените пари по това направление са недостатъчни.

Министерството на здравеопазването има информация, че видна професорка по онкоболести е агитирала свои колеги от други болници да не приемат болни с ракови заболявания, докато министерството отстъпи от част от реформата. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. "Уважаеми колега, предупредени сме! Знаем кои болници в момента създават проблем при приемането на онкоболни и ако това продължи, то в понеделник държавата ще си свърши работата", обърна се Пенков към анонимната лекарка. По повод на протестните действия на общопрактикуващите лекари през изминалата седмица доктор Пенков обясни, че не е очаквал предложените промени да развълнуват така фамилните лекари.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ