02 Май 2024четвъртък01:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Москов и лекари:

Онкоболните са лекувани скандално

В МЗ получили сигнали за 3 болници, отказали лечение на пациенти с рак

/ брой: 79

автор:Аида Ованес

visibility 2229

Досега процесът на лечение бил разпокъсан и по думите на онколози стигало се дори до грешно лечение. Досега поради липса на контрол болници назначавали лечение, което не отговаря на реалните нужди на пациента, а се ръководели от финансовата си изгода, твърди здравният министър Петър Москов.
Новите условия, по които НЗОК плаща, не дават основание на болници, лекували досега онкоболни, да не продължат да го правят. Новостите гарантират комплексно лечение на раково болните, увери вчера на нарочна пресконференция министър Москов, в която участваха онколози, болнични шефове, представители на пациентски организации и на НЗОК.
И досега е имало онкокомитети, в чийто състав влизат хирург, патолог, химиотерапевт, онколог и други специалисти, които след операция на тумор правят план за по-нататъшното лечение на пациента. Занапред обаче този план ще се прави след установяване на тумора. Д-р Мария Рачева, управителка на КОЦ във Велико Търново, даде пример с рака на маточната шийка и обясни, че той е плоскоклетъчен, повлиява се от лъчелечение, поради което не е необходимо непременно и при всеки случай първо да се пристъпва веднага към операция. Дали да се направи операция и на кой етап от лечението, ще решава онкокомитетът.
Занапред, ако болният е получил цялостен план за лечение от онкокомитет, но решава да се лекува в друга болница, случаят трябва да бъде  обсъден в новия онкокомитет, а ако се налага, ще се извършва и допълнителна диагностика.
Работата на онкокомитетите при новите условия ще се плаща от НЗОК. Това ще даде възможност на касата да проверява и контролира работата им, коментира Иванка Кръстева, подуправител на НЗОК. Занапред онкокомитети ще има само в болниците, които могат да предоставят комплексна услуга на онкоболните. По-малките болници, които не я предоставят, могат да сключват договор с болница, в която има сформиран комитет, и да пращат документите на болния до нея. 25 болници, извършващи онколечение, покриват самостоятелно новите правила, а 7-8 ще трябва да сключат допълнително договори с други клиники, за да покрият изискванията.
По време на пресконференцията стана ясно, че в момента в страната има 85 патолози, вероятно такъв ще бъде и броят на онкокомитетите. Досега обаче онкокомисиите са били 180.
"Ако някой си позволява да спекулира и да се увеличава напрежението сред пациентите, това е долно поведение", коментира Москов. По думите му е възможно да се отнемат разрешителни за дейност и прекратяване на договори с НЗОК.
В МЗ получили сигнали за 3 болници, отказали лечение на раково болни пациенти след 1 април, но Москов отказа да ги назове. По думите му онколози агитирали колеги от други болници да не приемат пациенти, "за да клекнат момчетата от министерството". Москов заяви, че дал на прокуратурата лекарите, рискували живота на болните заради "бизнес плана на болницата". До 30 април лечебните заведения ще могат да приведат дейността си в съответствие с новите правила, за да могат да работят с НЗОК.

Лекарите излизат на протестен митинг


Днес 15 ч. в карето между Народното събрание, президентството, БНБ и Министерския съвет, ще се проведе Национален протестен митинг, организиран от Българския лекарски съюз.
Припомняме, че миналата седмица ефективно протестираха семейните лекари в страната и макар да спряха протеста, останаха в протестна готовност. От този понеделник започнаха едночасови протести медицинските персонали на частни болници, към тях се присъединиха и общински болници. Всички те изразяват недоволството си от нормативния хаос.
Вчера министър Москов се извини на общопрактикуващите лекари за това, че мненията им не са вземани предвид и не са дискутирани при изготвяне на реформите.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 402

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 357

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ