26 Април 2024петък19:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За 60% от българите бежанците са заплаха за националната сигурност

Бежанската криза предизвика страхове в обществото, но омраза няма, показва проучване на "Сова-Харис"

/ брой: 81

автор:Светла Василева

visibility 884

Бежанската криза предизвика страхове в българското общество, но омраза няма, заяви вчера директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков. По време на организираната кръгла маса на тема "Влияние на бежанската криза върху българското общество и българската политика", на която присъстваха депутати, експерти по национална сигурност, университетски преподаватели, дипломати и представители на неправителствени организации, той огласи данни от социологическо проучване на "Сова-Харис" по поръчка на фондация "Фридрих Еберт" и на Института за икономика и международни отношения.
60% от запитаните виждат в бежанците заплаха за националната сигурност, показва проучването. Този процент не се влияе от образование, пол, възраст или политически пристрастия. В същото време 53,6% от хората не смятат, че България трябва да приема определените квоти бежанци, а 83% са на мнение, че в приемането им трябва да бъде въведен ред и да има подбор още извън границите на ЕС. Настроенията спрямо бежанците са разнопосочни, а общественото съзнание е объркано и доминирано от страховете, показва проучването. На въпрос трябва ли да се помага на бежанците 46,5% от запитаните отговарят с "не", а 28% - с "да". Повече от половината отговорили утвърдително посочват като аргумент хуманни съображения. Онези, които са против, сочат опасността от тероризъм и лошата икономическа ситуация в страната като основни причини да не се помага на бежанците.
Запитани "приемливо ли е за вас да имате колега или съсед бежанец", 47% отговарят с "не". Само 4,6% сочат, че не искат чужденци, защото ги мразят.
"Темата за бежанците е номер едно за Европа, но тук в България много не се обсъжда. Чуваме, че се изразяват много страхове, че нагласите стават все по-критични и че може да нарасне броят на популистките партии, но вярно ли е това?", така обясни интереса към проблема Регине Шуберт, директор на "Фридрих Еберт" за нашата страна.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ